Europa

articolul anterior articolul urmator

Impas depăşit asupra Nord Stream 2: Statele membre UE şi-au dat acordul pentru compromisul franco-german privind transportul gazelor naturale

21
8 Feb 2019 21:42:11
Autor: Ion Gaidau
Proiectul Nord Stream 2 FOTO Arhivă
Proiectul Nord Stream 2 FOTO Arhivă

Statele membre UE au căzut de acord vineri asupra unei poziţii comune în privinţa revizuirii reglementărilor în transportul gazelor naturale, care vizează în special proiectul gazoductului Nord Stream 2.

Acest  acord a fost posibil în urma găsirii unei soluţii de compromis, vineri dimineaţă, între Franţa şi Germania, scriu agenţiile de presă AFP şi Reuters.

Comisia Europeană (CE) vrea să extindă câmpul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din ţările terţe. Mai exact, CE vrea ca acestea să respecte aceleaşi reguli cu cele europene, respectiv transparenţa preţurilor, accesul terţilor la infrastructuri, precum şi separarea activităţilor între furnizorii de gaze şi gestionarii infrastructurilor. În prezent, proiectul Nord Stream 2, pilotat de compania rusă de stat Gazprom, nu respectă aceste reguli.

Franţa şi Germania au transmis vineri partenerilor din UE o soluţie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fără a bloca însă Nord Stream 2. În schimb, proiectul va suferi întârzieri.

„Am ajuns la un acord care nu a fost posibil decât graţie cooperării strânse între Franţa şi Germania, sub preşedinţia română a Consiliului UE“, s-a felicitat cancelarul german Angela Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin.

Cele două ţări au convenit ca aplicarea regulilor UE pentru gazoductele cu terţi, precum Rusia, să revină ţării unde sunt conectate la reţeaua europeană. În cazul Nord Stream 2 este vorba de Germania.

Nord Stream 2 divizează UE. Statele est-europene, nordice şi baltice consideră că acest gazoduct cu o lungime de 1.225 de kilometri ar ţine ostatică UE în faţa Moscovei, în timp ce ţările din nordul Europei, în special Germania, dau prioritate beneficiilor economice.

Dectractorii conductei sunt îngrijoraţi că aceasta ar slăbi poziţia Ucrainei, care ar putea fi ocolită de transportul de gaze dinspre Rusia către UE. Angela Merkel a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Gazprom dezvoltă acest proiect în parteneriat cu cinci firme occidentale, şi anume E.ON, Wintershall, Shell, OMV şi Engie.

Nord Stream 2 este preconizat să devină operaţional la sfârşitul acestui an. Costul total al acestui proiect este estimat la 9,5 miliarde de euro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

21 Comentarii

Galeriu Crestinu
8.02.2019, 22:01:55

..luxul se plateste......asa-i cand lumea nu mai vrea sa-si faca focul in soba cu lemne....

-2 (8 voturi)
OmTacut
8.02.2019, 22:38:57

Galeriu Crestinu Mai toata lumea sta la bloc si tu aberezi despre soba cu lemne.

+2 (6 voturi)
Tepes
8.02.2019, 22:56:20

HĂ HĂ HĂ „Am ajuns la un acord care nu a fost posibil "DECÂT" graţie cooperării strânse între Franţa şi Germania, sub preşedinţia română a Consiliului UE“. HĂ HĂ HĂ. Decât? Mișto! Mă rog, și restul e mișto. Bravo Veorica!

0 (4 voturi)
stefan andrei
8.02.2019, 23:08:15

inca un dezastru marca merkel, baba redegista cirtita kaghebista, asta pina crapa ingroapa europa, mult nu mai are pina la dizolvarea ue.

-1 (7 voturi)
Adrian Dinu
8.02.2019, 23:12:31

Pai, traiasca Rusia si Putin ca ne furnizeaza gaze, dar mai ales motorului franco german, ca asa o ducem si noi bine pe langa ei :) No?

+1 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (21)