Europa

articolul anterior articolul urmator

Inacceptabilele propuneri care pot da foc Europei

55
10 May 2022 09:55:17
Cristian Unteanu
Emmanuel Macron FOTO AFP
Emmanuel Macron FOTO AFP

Pentru a sintetiza cât mai bine şi incorect politic şocul produs de propunerile lui Macron despre viitorul posibil al Europei, aş alege formulările ingenioase şi poetice pe care le consemna Acad. Al. Graur care, la curs, ne vorbea despre nesfârşita putere imaginativă a românului de a reprezenta dezastrul.

„Vrei nu vrei, bea Grigore agheasmă”, „a nimerit-o ca Ieremia cu oiştea-n gard”, „tronc Mariţo”, „sistem Clayton model nea Gheorghe”, „hop şi eu cu ţaţa Lina”.
 
Poate, zic, cea mai potrivită replică la propunerile lui Macron pentru o nouă arhitectură politică a Europei aceasta ar putea fi: „tronc, Mariţo!”. Şi aşa cred (sper) că va rămâne, probă fiind reacţia neaşteptat de rapidă şi fermă a celor 13 State Membre (printre care şi România) la ceea ce, dacă cineva le-ar fi luat chiar în serios, ar fi însemnat începutul unui dezastru de mari proporţii care să se traducă prin explodarea rapidă a edificiului existent. Iar în actualul context, cadou pentru Rusia agresivă şi din ce în ce mai violentă la adresa Occidentului, reprezenta un cadou uriaş, indicând faptul că Europa are nu numai o vulnerabilitate suplimentară, ci una structurală, fundamentală şi foarte posibil letală.
 
În locul unui mesaj de unitate care să-i îndemne pe colegii săi europeni ca, măcar acum, măcar în faţa pericolului rus din ce în ce mai bine precizat şi amplu, să poată adopta atât de mult trâmbiţata atitudine coerentă şi în sprijinul ambiţiilor proclamate ca fiind comune, Emmanuel Macron vine să spună că bine ar fi să avem altceva, adică o structură complet nouă, o „comunitate politică europeană” sui-generis.
 
Simple vorbe în celebrul stil francez şi în linia mai vechii afirmaţii despre NATO „în moarte cerebrală”? Nu, acum e cu mult mai mult şi mai precis: vrea revizuirea Tratatelor şi le indică şefilor de state şi guverne momentul în care să se facă asta, adică Summitul din luna iunie.
 
Aici se amestecă lucrurile şi nu iese nimic bun. Este adevărat că Parlamentul European şi Comisia sunt în favoarea unei modificări a Tratatelor (aveţi aici textul Rezoluţiei adoptate de PE) dar problema este că, de la o discuţie teoretică în cadrul Conferinţei despre viitorul Europei, decidenţii se văd nevoiţi să şi aplice tot ce scrie în documentul politic votat de europarlamentari. Iar asta înseamnă ceva imposibil de realizat în contextul de acum: revizuirea Tratatelor presupune organizarea unor campanii naţionale de consultare a populaţiilor din Statele Membre, de organizare eventuală de referendumuri sau de validare prin decizii ale parlamentelor naţionale. Se deschid drumuri pe câmpii minate şi cu foarte puţine garanţii că asta nu va produce daune masive şi nu va genera şi alimenta campanii anti-europene cu mari şanse de succes.
 
O nouă construcţie europeană în care, desigur, vor exista criterii noi pentru absolut orice, anulând o mare parte a reglementărilor şi a cordurilor existente, prima indicaţie în acest sens fiind schimbarea completă a criteriilor de aderare, cu propunerea de a oferi o invitaţie Ucrainei dar avertizând-o că orizontul real de aşteptare poate fi extrem de lung, cu precizarea unei durate de mai multe decenii. Exact cazul nefericit al relaţiei cu Turcia.
 
Dar bomba reală este aşezată pe terenul cel mai sensibil dintre toate, adică relaţia cu Marea Britanie, exact la un şi jumătate după ce, la finalul unui lung şi foarte costisitor proces de negocieri între UK şi UE, britanicii semnaseră în fine acordul de părăsire a ansamblului comunitar. Acum, şi asta este surpriza totală, fără să existe nimic care să justifice o asemenea propunere, adică fără ca Marea Britanie să se fi exprimat oficial asupra unei schimbări de poziţie care să anuleze decizia BREXIT, Macron vine să spună că viitoarea construcţie europeană să fie deschisă şi statelor care au părăsit UE. Astfel, din nou, Marea Britanie va avea un cuvânt de spus în toate deciziile strategice ale viitoarei construcţii politice europene imaginată de francezi. Mai mare umilinţă greu de imaginat pentru europenii insultaţi permanent de politicienii britanici în euforia lor de a-şi fi regăsit libertatea.
 
Se intră în ridicol şi nu este un ridicol oarecare deoarece, în acest moment, există cu mult mai puternic şi mai aproape decât a fost vreodată, pericolul de a vedea construcţie europeană limitată la puterea şi voinţa de decizie a motorului franco-german şi, eventual, a grupului nordic, cu ceilalţi aşezaţi pe margine şi primind indicaţii.
 
Cu Macron vorbind despre „moartea cerebrală” a NATO avem acum şi o Uniune Europeană care trebuie să fie salvată prin transformarea proiectului. Acoperind eventual şi o o altă identitate geografică? Oricum avem, cum a spus Dmitrii Medvedev, lăsat la uşă pentru consultare proiectul rusesc al „Eurasiei de la Lisabona până la Vladivostok”. Cine se joacă cu focul?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

55 Comentarii

Iulian Arion
10.05.2022, 10:33:55

Din 705 europarlamentari, Franta are 79. Cred ca se acorda prea mare atentie zicerilor acestui presedinte recent ales. Este o reeditare a atentiei intalnirilor cancelarului si a presedintelui aceleasi tari, cand in 2015 se intalneau saptamanal pentru a decide excluderea sau nu a Greciei din zona euro. Inainte de a vedea paiul din ochiul altuia sa vedem barna din tara noastra: 1. Nu putem trece la Euro din considerente de ideologie marxista (devalorizarea monedei pentru cheltuieli guvernamentale excesive si saracirea populatiei prin inflatie) si de ordin mafiot (cresterile masive ale pensiilor magistratilor - mai rapide decat salariile acestora, achizitiile inutile de lux guvernamental, inceperea de noi proiecte de investitii doar pentru a acorda avans de incepere a lucrarilor si nefinalizarea celor anterioare). Aplicarea legii de deferire in fata instantei de judecata a ministrilor care aproba proiecte de investitii fara a avea finantare aprobata prin buget. Ma refer inclusiv la plata de studii de prefezabilitate si fezabilitate pentru lucrari nebugetate. 2. Finantarea marilor latifundiari pe domeniile statului la redevente simbolice, in conditiile in care acestia exporta intreaga productie de cereale si floarea soarelui, neprocesand nimic in Romania. Dupa ce depun incasarile valutare in strainatate, comit trafic de influenta pentru a primi fonduri guvernamentale pentru subventionarea motorinei, ingrasamintelor si a celorlalte inputuri agricole. Romania importa 70% din consumul alimentar, datorita politicilor de tip mafiot promovate de guvern in domeniul agricol. 3. Excluderea din magistratura a judecatorilor care nu condamna pradatorul sexual sub motivatia ca minorul de 15 ani sau mai putin a consimtit. Nu exista asa ceva in legea penala. Daca minorul nu are 15 ani impliniti, consimtamantul acestuia este nerelevant. Antrenorul sportiv, medicul sportiv, tutorele legal, ruda victimei trebuie condamnate penal. In mass media, pentru disculparea judecatorilor complici, se spune ca "noi societatea suntem de vina". Nu este adevarat! Nu noi societatea decidem in locul instantelor. Este de datoria CSM sa excluda din magistratura judecatorii complici ai infractorilor. Activitatea infractionala a conducerii ministerului mediului, pentru altadata. Afirmatiile presedintelui Frantei sunt declaratii politice si nu au niciun fel de efecte juridice.

+7 (25 voturi)
mihai radu
10.05.2022, 11:26:44

Nu trecem la euro pe considerente de neputință,sau cu o vorbă bătrânească "n-avem snagă",mafioții fură oricum,indiferent de valută,pentru prelucrarea în țară a cerealelor este nevoie de inițiativă privată,dacă nu există se dă licență de export,2021 este anul cu cea mai mare producție de cereale din istorie,ce să facem cu atâtea grâne !

+4 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
10.05.2022, 11:25:09

Comentariu considerat abuziv.

Utilizator Adevărul
10.05.2022, 11:45:15

Comentariu considerat abuziv.

GRIGORIU Grieg
10.05.2022, 12:13:04

Nu exista propuneri inacceptabile, a spus-o chiar Dl Putin: ”Îţi place sau nu, draga mea, trebuie să suporţi” Deci draga Rusie, iti place sau nu, trebuie sa suporti.....

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (55)

Modifică Setările