Europa

articolul anterior articolul urmator

Incident „serios” la o centrală nucleară din Finlanda. Radiaţiile au crescut periculos în interiorul construcţiei

12
10 Dec 2020 23:30:41
Autor: George-Andrei Cristescu
Centrala nucleară din Olkiluoto, Finlanda FOTO AFP/Jacques Demarthon
Centrala nucleară din Olkiluoto, Finlanda FOTO AFP/Jacques Demarthon

Autorităţile finlandeze au clarificat că situaţia este sub control şi orice pericol a fost evitat după anunţarea unui incident „serios” la o centrală nucleară din ţara nordică.

Incidentul a avut loc în reactor 2 al centralei  Olkiluto din sud-vestul ţării,în jurul orei locale 12:20. Autoritatea pentru siguranţă nucleară a Finlandei (STUK) a anunţat ulterior că situaţia este stabilă, iar reactorul a fost oprit, scrie EuroNews.
 
„O posibilă cauză a incidentului a fost identificată într-un viciu al sistemului de purificare al apei reactorului. Nu a existat nicio emitere de radiaţii în mediul exterior”, a transmis STUK într-un comunicat de presă. 
 
„Acesta este un incident serios şi excepţional, prin urmare considerăm că este important să oferim informaţii corecte”, a declarat ministrul finlandez Aino-Kaisa Pekonen.
 
Potrivit autorităţilor finlandeze, nivelul de radiaţii ridicat a fost detectat într-o încăpere unde în mod normal sunt înregistrate valori mai mari şi niciun angajat al companiei nu a fost expus radiaţiilor.
 
Aproximativ o treime din electricitatea utilizată în Finlanda este furnizată cu ajutorul puterii nucleară. În prezent, ţara are patru reactore funcţionale şi alte două sunt în construcţie. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

kevin hoher
10.12.2020, 23:47:27

Cuuuum! Incident serios la poporu "filandez"? Astea se intampla doar la altii. La ei, nuuuuu! Am fost de 2 ori la "correctii" aia anormali. Pleci de acolo cu o scarba infinita. Este incredibil cat de departe poate ajunge Dresura de sobolani umani!

-4 (6 voturi)
ana_
11.12.2020, 00:59:06

Recunosc, îmi sare muștarul. Aino-Kaisa Pekonen este o doamnă, deci ministra finlandeză Aino-Kaisa Pekonen. Culmea e că eram sigură de asta, încă înainte să verific pe google. Apropo de „ministră”, aș aprecia o remarcă de la Radu Paraschivescu sau Radu Banciu (ministră sau ministresă, vezi Titu Maiorescu).

ana_
11.12.2020, 01:00:21

Sau de la alți filologi, preferabil și cu talent scriitoricesc.

Balta
11.12.2020, 01:07:40

ana_ "aș aprecia o remarcă de la Radu Paraschivescu sau Radu Banciu (ministră sau ministresă" Corect ! Domnisoara a lasat cratitele ca sa puna pe butuci ministeru , si noi trebuie sa stabilim daca se zice Ministra Catastrofa sau Ministreata Catastrofa

-2 (2 voturi)
ana_
11.12.2020, 01:14:53

Controversă pe temă de mistreț.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările