Europa

articolul anterior articolul urmator

Infamia unor intelectuali europeni

58
5 Jul 2022 18:51:47
Deutsche Welle
Soldaţi ucraineni la înmormântarea unor camarazi căzuţi în lupta împotriva agresorilor ruşi
Soldaţi ucraineni la înmormântarea unor camarazi căzuţi în lupta împotriva agresorilor ruşi

Demagogia, ipocrizia şi împăciuitorismul au reînceput să intoxice în valuri societatea germană, europeană şi occidentală.

În cauză, între altele, e scabroasa recidivă intelectuală a unor gânditori şi scriitori de stânga germani. Câţiva intelectuali publici progresişti (şi, ca de obicei, în bună parte antiamericani şi antisionişti) ai Germaniei s-au grăbit zilele trecute să semneze o scrisoare deschisă publicată de săptămânalul german Die Zeit, sub titlul imperativ de ”Armistiţiu acum”.

Misiva e o mostră tipică de propagandă deşteaptă. Textul ei reia revendicări în fond putiniste mai vechi, împachetate, ca de obicei, în formule sugerând o imaginară ”grijă pentru pace” şi meditaţii menite, chipurile, să ”dea diplomaţiei o şansă”.

Scrisoarea se axează pe susţinerea principalei idei a agitpropului Kremlinului în Europa şi Statele Unite: să nu se prelungească ”iresponsabil” şi primejdios războiul, dându-i-se Ucrainei arme.

E vorba, nota bene, de instrumentele necesare spre a se apăra unei ţări agresate şi supuse rapturilor teritoriale repetate, precum şi unei tentative de genocid. Până acum, Ucrainei, care nu le are în arsenalele proprii, nu i s-au dat din Vest arme în cantitate suficientă şi de o calitate adecvată ca să oprească succesele militare ruseşti din estul Ucrainei şi să răstoarne mersul războiului.

Semnatarii scrisorii pretind că n-ar vrea să dicteze nimănui nimic (nici Ucrainei să accepte cuceririle Rusiei). Dar exact asta fac. Pentru că solicită Occidentului ”să realizeze” că recucerirea de către ucraineni a teritoriului capturat de cotropitorii ruşi ar fi păsamite ”nerealistă” şi periculoasă.

Vestul ar trebui deci să-şi calibreze astfel sancţiunile şi exporturile de arme încât să obţină un ”armistiţiu acum”. Inutil de precizat că ”armistiţiul acum” ar însemna victoria Rusiei, consfinţirea rapturilor ei teritoriale şi îngroparea unei ordini mondiale bazate pe drept internaţional. Dar atât pot gânditorii stângii neocomuniste, neomarxiste şi postmoderne din Occident. Să întărească şi să sporească nedreptatea împărţirii inechitabile a arsenalelor, care avantajează net Rusia colonialistă, fascistă şi neoimperialistă, prin revendicări de sistare chiar şi a exportului de arme cu ţârâita, practicat de guverne apusene grav alăturea cu drumul, în această privinţă, precum cel german. Care nu pare în stare să se desprindă efectiv de pro-rusismul său îndelungat şi parcă inconturnabil.

Ca şi cum aceşti intelectuali publici ar fi complet naivi. Sau demenţi. Ca şi cum n-ar şti că Rusia e un imperiu terorist. Care a profitat din plin (în cucerirea Luganskului) de rezervele sale mari de arme. Sau, cum scrie ziarul britanic The Times, ”de industria sa mai mare de armament, cu fabrici de muniţie lucrând la turaţie maximă”, decât ale Ucrainei, ca şi de ”superioritatea artileriei” ruseşti.

Ca şi cum intelectualii publici cu pricina n-ar avea habar că ”Ucraina depinde total de generozitatea guvernelor străine în materie de procurare a armamentului de ultimă generaţie necesar”, după cum notează acelaşi cotidian londonez. Or, filosofii, gazetarii, juriştii germani numai naivi nu sunt.

Ori dezinformaţi. Ei ştiu bine ce solicită. Infamia lor e clară: vor să pună statul agresat în genunchi, astfel încât să fie silit să cerşească pacea. Una, în fapt imposibilă, pentru că Rusia nu pacea o vrea, ci imperiul şi anularea orientării spre vest a ucrainenilor, deci, înghiţirea întregii Ucraine.

Ce mai vor? Să silească statul cotropit să trateze din genunchi, frământându-şi căciula în mână în faţa unui ţar kaghebist, pe care-l iubesc probabil nespus în virtutea faptului că, în calitate de fost poliţist politic comunist, e produsul raiului muncitorilor şi ţăranilor care a fost cândva Uniunea Sovietică. O Uniune, pe care a o idolatriza marxist le-a fost multora din aceşti inşi duşi cu capul religia tinereţii.

Nu mai puţin îl adoră pe liderul fascist de la Kremlin extremiştii de dreapta şi fundamentaliştii creştini. Şi discursul lor e doldora de cuvinte de pace picurate, ca mierea, în urechile credulilor, ca să-i determine să aprecieze drept admisibilă ideea că responsabili pentru varsările de sânge ar fi nu agresorii ruşi, ci ucrainenii care-şi apără de asasini, violatori şi jefuitori nevoile şi neamul.

Şi ei ştiu, cu o expertiză impecabilă, egală cu a extremiştilor de stânga, să-i atribuie neobosit victimei mereu terorizate de sadicul şi sângerosul mafiot criminal întreaga vină pentru crimele făptaşului, mai ales dacă nevinovatul agresat îndrăzneşte să aibă curajul, demnitatea şi înţelepciunea de a se apăra.

Ce li se cuvine acestor intelectuali, cărora li se potriveşte de minune vorba lui Julien Benda despre ”trădarea cărturarilor”? Oprobriul veşnic. Şi, în măsura în care le reproduc ideile infecte, boicotul cărţilor lor.

Petre M. Iancu - Deutsche Welle

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

58 Comentarii

X_Files
5.07.2022, 18:54:42

"Vestul ar trebui deci să-şi calibreze astfel sancţiunile şi exporturile de arme încât să obţină un ”armistiţiu acum”. Inutil de precizat că ”armistiţiul acum” ar însemna victoria Rusiei, consfinţirea rapturilor ei teritoriale şi îngroparea unei ordini mondiale bazate pe drept internaţional." ------------------------------------------------- "Armistitiu acum" inseamna ca UKR sa mai ramana cu (prea multa) tara, cu iesire la mare, cu numai 20% din tara pierduta. Su cu cateva sute de mii de morti ukrainene mai putin. E bine ca Deutsche Welle e ingrijoarata de aceasta perspectiva si alege ca NATO sa lupte cu Rusia pana la ultimul ukrainean. Perspectiva ca UKR sa ramana destul de mare si fara dinti sparti NU este buna pentru Romania, pentru viitor. Deci subscriu la DW: "pana la ultimul ukrainean"!

-30 (42 voturi)
Csipike Csipike
5.07.2022, 19:37:55

Ti-ai pus sapca albastra pe cap si ai inceput sa improsti venin. Ne tot spui ca Ucraina mica e buna pentru Romania, dar nu ne spui cine e senatorul tau, "americanule"! Troll idiot de Tiraspol!

+8 (22 voturi)
Fumator De Patrunjel
5.07.2022, 19:56:03

Las dosarele chix. Ca e bine in imperiul rromulan al rromulanului Viktor Orban deservit rusilor. A ajuns azi euro la 410 forinti. Bai sa fie. Bateti record dupa record. Incredibil. Nici Soros nu a prabusit atat de bine lira in anii 80 cum a prabusit forintul Orban in anii 2020. Si cica mai si zice ca e bine pentru exportatorii ungari. Exportatorii de vant, banuiesc. Armistitiul acum ar insemna un conflict viitor pe tarile baltice si posibilitatea ca Rusia sa se refaca. Armistitiul acum ar insemna o capitulare in fata nazismului rusessc. Nu. Rusia trebuie sa plateasca

-59 (87 voturi)
Vânatorul/d.c.
5.07.2022, 19:57:24

Pentru trolii pupincuristi putinisti, adevarate simboluri universale ale prostiei si slugarniciei dobandite ereditar, in urma a 100 de ani de incrusișări etilate intre bolsevismul leninisto-stalinist paduchios si kaghebism ul schizofrenic de tip putinist: ”Putin si-a atins scopurile strategice: - A convins suedezii si finlandezii sa intre in NATO. Are acum o frontiera mai lunga cu 2000 km cu NATO. Bravo ! - A convins Germania sa se reinarmeze serios si la nivelul economiei sale gigantice ! Wowww ! - A compromis imaginea falsa a armatei sale de mana a doua, corupte si incapabile. Super ! - A ruinat economia jagardelelor musklalesti. Excellent ! - A accelerat renuntarea la combustibilii folsili : petrol si gaze ! Felicitari ! - A intarit coeziunea si solidaritatea NATO. Perfect ! - A decimat unitatile de elita ale armatei sale jalnice ! Multumim! - A dezvaluit intregii lumi natura barbara, primitiva si subumana a norodului muskal ! Noi stiam deja asta. Glorios ! - Tzukalarul sau blestemat, Kirill si-a atras mania lui Dumnezeu, care l-a traznit in biserica ! Semn rau de tot ! - A demonstrat intregii lumi, ca muskalii nu au onoare si cuvant, intelegand numai de knut si bâtă, ca robii ! Asta e! Pentru acest serviciu funerar omenirea ii datoreaza o împăiere alaturi de celalalt criminal tatar, Lenin ! Amin !” (user benjamin ilies)

-25 (55 voturi)
m wakki
5.07.2022, 19:13:16

Nu o să fie nici un armistițiu. Ăștia nu merită luați în considerare. Unii sunt cumpărați, alții sunt idioți utili veritabili, dar oricum nu merită luați în considerare. Văd că propaganda lui putler precum și idioții utili fug a dracu de tămâie de întrebarea de ce vor ucrainenii, până la ultimul, să lupte împotriva orcilor agresori, asta oricâte arme sau oricâți bani le-ar da nu știu cine. Motivul pentru care fug de această întrebare este aceeași schizofreniei rusească, combinată cu obtuzitate și prostie de râtan. Cum am mai spus, nu există propagandă rusească deșteaptă.

+3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (58)

Modifică Setările