INFOGRAFIE Marii perdanţi în lupta pentru Vatican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelo Scola a fost considerat favoritul până în ultima clipă a Conclavului. FOTO Reuters
Angelo Scola a fost considerat favoritul până în ultima clipă a Conclavului. FOTO Reuters

Jorge Mario Bergoglio, care a fost ales miercuri seară noul Papă, nu se număra printre cardinalii consideraţi favoriţi în cursa pentru Sfântul Scaun. Nu se ştie încă numele celui de-al doilea clasat, însă noul Suveran Pontif a avut contracandidaţi puternici.

1. Angelo Scola

Cu doar câteva ore înainte ca fumul alb să iasă pe coşul Capelei Sixtine, casele de pariuri doar că nu-l anunţau oficial pe italianul Angelo Scola câştigător. Arhiepiscop al Bisericii Catolice pentru Milano, Angelo Scola era cotat de casele de pariuri cu şanse de 5/2 pentru a deveni următorul suveran pontif. În vârstă de 69 de ani, italianul părea a fi preferatul europenilor, care votează în general la Conclave un bloc unitar. Scola este una dintre cele mai puternice figuri ale Bisericii Catolice. 

Cardinalul este cunoscut pentru formarea intelectuală şi teologică similare celor ale Papei Benedict al XVI-lea. „Este un Ratzinger, dar cu o aplecare mai bună spre popor. Se simte confortabil în prezenţa presei, deseori se descurcă mai bine când vorbeşte liber decât atunci când scrie un discurs. Textele sale sunt uneori dense, dar spontaneitatea în comentarii este accesibilă şi informală, cu o doză bună de umor”

2. Peter Turkson, care nu a fost Petru Romanul

Născut într-un sat din Ghana, cu tatăl tâmplar şi mama vânzătoare de legume, Peter Turkson a crescut într-o colibă de lemn, cu acoperişul din foi de tablă, alături de cei nouă fraţi. La câteva ore după ce Papa Benedict al XVI-lea a anunţat că va demisiona, numele lui Turkson era deja în titlurile celor mai mari publicaţii internaţionale, graţie unei profeţii din secolul al XII-lea. 

Potrivit Sfântului Malachie, autorul Profeţiei Papilor, Petru Romanul, succesorul lui Benedict şi ultimul papă, „îşi va conduce turma într-o perioadă foarte tulbure”, după care vor avea loc căderea Romeni şi Judecata de Apoi.

După ce a studiat teologia la Seminarul Sfântului Anton din New York, a fost hirotonit în 1975, iar un an mai târziu a intrat în Institutul Biblic Pontifical de la Roma. Este licenţiat în Sfânta Scriptură şi are un master în Teologie.

În 1992, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit Arhiepiscop al provinciei Cape Coast din Ghana, apoi, în 2003, l-a ajutat să devină primul cardinal ganez din istorie.

3. Italianul Bertone, deja şef la Vatican

Om de încredere al Papei Ioan Paul al II-lea şi al actualului Suveran Pontif, italianul Tarcisio Bertone, cel care asigură „interimatul” Scaunului Papal, a preluat temporar frâiele unei Biserici divizate, cu o credibilitate scăzută şi măcinată de scandaluri, dacă va ajunge Papă. Toate aceste probleme îi sunt însă cunoscute, din poziţia sa de şef al aparatului politic şi diplomatic de la Vatican. 

4. Leonardo Sandri, brazilianul cu aceleaşi atuuri ca noul Papă

Cardinalul Sandri a fost poate cel mai aproape de Sfântul Scaun. Atuurile sale coincid cu cele pentru care Jorge Mario Bergoglio a devenit noul Papă. Este născut în Argentina, dar este fiul unor imigranţi italieni şi cea mai mare parte a studiilor şi le-a desfăşurat în Italia. De aceea, este văzut drept o verigă puternică între statele dezvoltate şi Lumea a Treia.

Cardinalul argentinian are 69 de ani, adică în „fereastra” potrivită. Al treilea atu din mânecă este experienţa acumulată în structurile Vaticanului. După ce a fost hirotonit, în 1970 a plecat pentru studii la Roma şi, la scurt timp, a intrat în corpul diplomatic al Vaticanului. A lucrat la ambasadele Sfântului Scaun din Madagascar, Venezuela, Mexic şi Statele Unite. În SUA, Sandri a fost coleg cu unul dintre ceilalţi favoriţi la conducerea Bisericii Catolice, Timothy Dolan, care i-ar fi putea asigura voturile anglosaxonilor. 

5. Canadianul pentru care pontificatul ar fi fost „un coşmar”

În cazul în care casele de pariuri sportive şi specialiştii care urmăresc afacerile Bisericii Catolice ar fi avut dreptate, atunci cardinalul canadian Marc Ouellet trebuia să se pregătească sufleteşte foarte serios pentru ceea ce califică drept un „coşmar”: să devenă papă. A fost mai multe zile la rând pe podium în topul favoriţilor.

Alegerea lui Quellet ar fi fost una istorică pentru Vatican. Pentru prima dată, Biserica Catolică ar fi fost condusă de o persoană care nu a urmat cursuri de teologie de copil şi s-a înscris la seminar abia după ce împlinise 20 de ani. Canadianul şi-a descoperit chemarea în timp ce se recupera după ce-şi rupsese piciorul într-un meci de hockey.

Care erau pronosticurile marţi, în ziua în care a început Conclavul:

Infografie alegere papa vatican
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite