INFOGRAFIE Negocieri-maraton pentru criza din Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ianis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe
Ianis Varoufakis, ministrul grec de Finanţe

Pentru a treia oară în cinci ani, liderii europeni încearcă să salveze Grecia, care trebuie să achite datorii în valoare de 21 de miliarde de euro în 2015, dar mai are bani pentru doar câteva săptămâni.

Noii guvernanţi de la Atena s-au confruntat miercuri cu cel mai dur test de la jumătatea lunii ianuarie, când au venit la putere. Ianis Varoufakis, ministrul de Finanţe cunoscut pentru promovarea modelului economic marxist, a făcut tot ceea ce i-a stat în putere pentru a-şi convinge omologii din Uniunea Europeană că Grecia trebuie să primească încă o dată un respiro de la plata datoriilor, prelungirea scadenţelor împrumuturilor luate deja în ultimii patru ani, dar şi reducerea dobânzilor acestora.

Varoufakis a cerut timp pentru punerea în ordine a finanţelor ţării, dar şi stabilirea unor noi obiective în programul amplu de reformare economică, schimbarea planului de privatizări agreat cu creditorii internaţionali şi relaxarea tăierilor bugetare promise la contractarea împrumuturilor. 

„Masterplanul” Guvernului radical de stânga de la Atena prevede încheierea unui acord pentru un „împrumut de tranziţie” care să dea ţării măcar şase luni pentru trasarea unei strategii pe termen mediu. Deşi toate aceste idei au fost prezentate deja de oficialii greci într-un adevărat turneu european în care s-au întâlnit cu reprezentanţii principalilor parteneri din UE, a fost pentru prima dată când Varoufakis s-a aflat faţă în faţă cu toţi miniştrii de Finanţe din UE şi a încercat să-i convingă să accepte măsurile propuse pentru salvarea Greciei de la intrarea în incapcitate de plată. 

Grecii, la aceeaşi masă cu troica

În ciuda deciziei Atenei de a rupe acordurile de finanţare cu FMI şi instituţiile UE – Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană – la întâlnire s-au aflat şi reprezentaţii troicii CE - BCE - FMI. Toate aceste instituţii sunt creditori preferenţiali ai Greciei, ceea ce înseamnă că, în cazul falimentului suveran, datoriile pe care le au de recuperat vor fi achitate înaintea celorlalte, lăsând astfel un risc mult mai important pe umerii guvernelor din zona euro care au împrumutat Grecia. 

Reacţiile liderilor europeni la pledoaria grecilor au fost mai degrabă vagi, toate părţile implicate intrând în întâllniri cu certitudinea că nu vor ieşi de acolo cu o înţelegere finală pentru tragedia elenă. „Grecii au digerat o cantitate enormă de măsuri de austeritate, aşa că vor cere relaxarea condiţiilor. 

Însă nu vom avea astăzi un sfârşit curat al acestei crize. Cred că discuţiile şi problemele vor persista”, a explicat Michael O’Sullivan, director de investiţii pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa al grupului Credit Suisse, citat de cotidianul „The Wall Street Journal”. 

Germania: „S-a terminat”

Lipsa unui acord clar este cauzată în primul rând de neîncrederea liderilor europeni faţă de planul guvernanţilor greci, dar şi de neliniştea legată de ruperea acordurilor cu troica. Germania a rămas principala voce care se opune acordării unui nou credit Greciei, indiferent că acesta va fi numit împrumut de tranziţie sau nu. 

În calitate de principal creditor individual al Greciei, având de recuperat aproape 56,5 miliarde de euro de la aceasta, Berlinul nu clipeşte şi cere Atenei să-şi respecte angajamentele asumate. Mai mult, Wolfgang Schauble, ministrul german al Finanţelor, a declarat că dacă Grecia nu reconsideră decizia de a rupe programele de finanţare cu UE şi FMI, „s-a terminat”. „Creditorii nu pot negocia ceva nou” în aceste condiţii, a adăugat Schauble, la ieşirea dintr-o reuniune a miniştrilor de Finanţe din G20. 

Tsipras: „Nu există cale de întoarcere”

De cealaltă parte, premierul elen Alexis Tsipras rămâne sfidător, avertizând că pentru guvernul său „nu există cale de întoarcere”. În spijinul său, Varoufakis a denunţat „împrumuturile dezastruoase” luate de Grecia de la FMI şi UE. „Dacă nu sunteţi măcar dispuşi să luaţi în considerare perpectiva unei rupturi, atunci de fapt nu negociaţi”, a declarat el publicaţiei germane „Stern”. „Datoria Greciei nu poate fi achitată în viitorul apropiat”, a avertizat el. 

Infografie datorii Grecia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite