Europa

articolul anterior articolul urmator

INFOGRAFIE Pacea lui Ocalan: Liderul PKK a anunţat un armistiţiu istoric, care pune capăt conflictului de 30 de ani

0
21 Mar 2013 19:29:50
Autor: Răzvan Cârcu
Anunţuil lui Ocalan a fost primit cu entuziasm de kurzii din Dyarbakir FOTO Reuters
Anunţuil lui Ocalan a fost primit cu entuziasm de kurzii din Dyarbakir FOTO Reuters

Joi dimineaţă, Abdullah Ocalan, liderul încarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a făcut un apel istoric la pace, cerând trupelor sale să se retragă de pe teritoriul turc şi să continue lupta pe căi diplomatice.

Anunţul, făcut cu ocazia sărbătorii de Newroz – Anul Nou kurd -, reprezintă un prim pas spre încheierea unui conflict vechi de aproape trei decenii, care a erodat economia Turciei şi a lăsat în urmă peste 40.000 de morţi. Guvernul de la Ankara speră că trupele PKK se vor retrage şi se vor dezarma până la sfârşitul anului, însă atât Ocalan, cât şi premierul turc Recep Erdogan îşi pun în pericol viitorul politic dacă procesul de pace va eşua.

Deşi anticipat, anunţul de pace al lui „Apo”, aşa cum îl numesc aliaţii pe Ocalan, a fost primit cu bucurie de cele câteva sute de mii de kurzi din Dyarbakir, cel mai mare oraş din sud-estul Turciei. „Să reducem la tăcere armele şi să lăsăm politica să domine (...)Nu este sfârşitul, ci doar începutul unei noi ere“, a fost mesajul pe care l-a lansat Abdullah Ocalan, încarcerat pe o insulă din Marea Marmara, prin vocea unui politician kurd. Luptătorii PKK ar urma să se retragă de pe teritoriul turc în nordul Irakului, acolo unde PKK îşi are cartierul general.

Guvernul regional kurd (KRG), care reprezintă aparatul administrativ din regiunea Kurdistan, are schimburi comerciale importante cu Turcia, în valoare de 8,4 miliarde anual. Beneficiind de vaste resurse de ţiţei, KRG a semnat mai multe acorduri cu companii petroliere importante, precum Gazprom şi ExxonMobil, având oferte mai generoase decât Irakul.

În planul lui Ocalan, următorul pas, cel de-al treilea, după retragerea trupelor din Turcia, ar fi dezarmarea şi reintegrarea gherilelor PKK.

Doleanţele PKK: drepturi culturale şi mai multă putere pentru autorităţile locale

Sadullah Ergin, ministrul turc de Justiţie, a declarat, luni că se aşteaptă ca cei trei paşi să fie duşi la capăt până la sfârşitul anului. Cel mai probabil, cele 3.500 de luptători PKK se vor retrage din Turcia până în august.

Deşi Ocalan nu mai cere un stat independent pentru kurzi, acesta doreşte ca guvernul de la Ankara să opereze schimbări legislative şi constituţionale importante, prin care să garanteze populaţiei kurde toate drepturile culturale şi să ofere mai multă putere autorităţilor locale. Pentru a păstra o pârghie în negocierile privind schimbările constituţionale, PKK nu vrea să-şi retragă toate trupele înainte de anunţarea noii Constituţii.

Pacea cu kurzii ar avantaja Turcia, pentru că i-ar uşura procesul de aderare la UE şi i-ar consolida credibilitatea în regiune, însă premierul Erdogan îşi asumă un risc major discutând cu Ocalan, liderul unei grupări considerate teroristă de SUA, UE şi Turcia.

„Apo“, prizonierul solitar

Pus sub acuzare pentru constituirea unui grup armat, Abdullah Ocalan (64 de ani) a fugit de justiţia turcă, emigrând în mai multe ţări precum Italia, Siria şi Grecia. În 1999, a fost prins de agenţii Mossad pe aeroportul din Nairobi şi încarcerat pe insula Imrali, din Marea Marmara, unde era singurul prizonier.

Pedeapsa lui „Apo“ a fost comutată de la pedeapsa cu moartea, abolită de Turcia în încercarea de a adera la UE, la închisoare pe viaţă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările