INFOGRAFIE Veneţia, sub ape. În ce constă proiectul Moise, conceput pentru a salva „Serenissima” de la scufundare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inundată, Veneţia încearcă să se salveze prin urgentarea unui proiect lansat în 2003 şi întârziat din cauza unor anchete de corupţie.

GALERIE FOTO

Veneţia, un oraş ce găzduieşte peste 30 de milioane de turişti anual, tocmai a traversat prin cea mai neagră săptămână de la înregistrarea mareelor, începută în 1872.

Duminică a fost o nouă zi de „acqua alta”, al treilea episod de creştere a apelor constatat în mai puţin de o săptămână în Veneţia.

Primarul Luigi Brugnaro a estimat pierderile la un miliard de euro şi a cerut instituirea stării de urgenţă.

Premierul Giuseppe Conte a dat curs solicitării, joi seara, prin eliberarea a 20 de milioane de euro „pentru cele mai urgente intervenţii”.

Situaţia dificilă a Veneţiei a devenit o problemă naţională.

Situată pe 118 insuliţe, majoritatea artificiale, „Serenissima” este ameninţată cu dispariţia. S-a scufundat deja cu 30 de centimetri într-un secol.

image

FOTO AFP 

În timp ce ministrul Mediului, Sergio Costa, pune fragilitatea oraşului pe seama „tropicalizării” vremii, cu precipitaţii intense şi rafale puternice de vânt asociate încălzirii globale, ecologiştii dau vina totodată pe extinderea marelui port industrial Marghera şi pe trecerea vaselor de croazieră.

Dincolo de explicaţii, localnicii aşteaptă soluţii la această situaţie.

Numeroşi oficiali, inclusiv primarul, pledează pentru începerea „cât mai curând posibil” a lucrărilor la proiectul de diguri Moise.

Este vorba de un proiect mai vechi, conceput în 1984 şi lansat în 2003. A fost întârziat, printre altele, de investigaţii de corupţie.

image

FOTO AFP 

Potrivit planului, Moise constă în 78 de diguri plutitoare care se ridică şi blochează accesul apelor Adriaticii în lagună în cazul unor maree de până la trei metri de înălţime. Aceste diguri sunt prevăzute a fi instalate la cele trei intrări în Laguna Veneţiană: Lido, Malamocco şi Chioggia.

Potrivit lui Conte, proiectul este „gata în proporţie de 93%” şi va fi ”finalizat în primăvara anului 2021”, la cinci ani de la data stabilită iniţial.

image

FOTO AFP 

Criticii acestui proiect nu lipsesc. Unii se leagă de costul său, care a crescut de la 2 la 6 miliarde de euro. Alţii se leagă de eficienţa sa. Cristiano Gasparetto, directorul ONG-ului Italia Nostra, a declarat pentru „Le Figaro” că proiectul Moise nu ar fi rezistat rafalelor de vânt şi mareei înregistrate marţea trecută în Veneţia. Mai mult, doi oceanografi explică în The Conversation că proiectul ar putea agrava poluarea lagunei. „Când nivelul mării creşte cu 50 de centimetri, digurile plutitoare Moise trebuie să se închidă. Fapt ce s-ar putea întâmpla zilnic. Ori, o parte din apele netratate ale Veneţiei se scurge direct în lagună. Închiderea intrărilor în fiecare zi ar putea agrava poluarea microbiologică şi eutrofizarea lagunei”, scriu cei doi oceanografi.

„Imaginat acum o jumătate de secol, Moise s-a învechit înainte de a deveni operaţional”, conchide corespondentul „Le Monde” Italia.

image
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite