Europa

articolul anterior articolul urmator

Institutul Pasteur din Paris, despre originea coronavirusului: Virusuri înrudite cu SARS-CoV-2, descoperite la lilieci

4
22 Sep 2021 16:50:26
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Paris au identificat în nordul Laosului virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 la populaţii de lilieci, care sunt capabile să infecteze oamenii, conform unui studiu realizat pentru a înţelege mai bine evoluţia SARS-CoV-2 şi originile sale, informează AFP.

Cercetători de la Institutul Pasteur din Paris, Institutul Pasteur din Laos şi Universitatea Naţională din Laos au participat între sfârşitul anului 2020 şi începutul anului 2021 la o misiune pe teren în nordul acestei ţări pentru a preleva eşantioane de la diverse specii de lilieci care trăiesc în peşteri calcaroasecare. Prelevările au avut loc într-o regiune care face parte dintr-un imens relief carstic, constând în formaţiuni geologice constituite din calcar şi care înglobează totodată nordul Vietnamului şi sudul Chinei.  Probele au fost mai apoi analizate, potrivit Agerpres.

"Din diverse motive, care devin tot mai numeroase, suspectăm că anumiţi lilieci insectivori ar putea fi un rezervor al virusului. (...) Este o descoperire majoră în ceea ce priveşte identificarea originii SARS-CoV-2", a declarat Marc Eloit, directorul laboratorului de cercetare a noilor patogeni din cadrul Institutului Pasteur din Paris. 
   
Principala concluzie a cercetării este aceea că există într-adevăr virusuri foarte apropiate de SARS-CoV-2 la lilieci care sunt capabile să îi infecteze pe oameni fără să treacă printr-un animal intermediar, precum pangolinul.

Potrivit studiului, secvenţele de virusuri găsite la lilieci sunt aproape identice cu cele ale virusului SARS-CoV-2, iar cercetătorii au putut să demonstreze capacitatea acelor secvenţe de a permite virusului să pătrundă în celulele umane. 
 
Cu toate acestea, virusurile studiate erau lipsite de "factorul furină" prezent în SARS-CoV-2, o funcţie care face să devină activă proteina Spike, permiţându-i virusului să pătrundă mai uşor în celulele umane şi a cărei existenţă condiţionează intensitatea patogenă a virusului. Mai multe ipoteze ar putea explica această verigă lipsă, afirmă Marc Eloit. 
 
"Poate că un virus non-patogen a circulat mai întâi la om înainte de a suferi o mutaţie. Sau poate că un virus foarte apropiat de virusurile identificate deţine acel factor furină, dar noi nu l-am găsit încă", a adăugat expertul francez. 
 
Deocamdată nu se cunoaşte cum a ajuns virusul din lilieci, găsit în acele peşteri, până la Wuhan, în China, punctul cunoscut de start al pandemiei, situat la o distanţă de 2.000 de kilometri.
   
Concluziile acestui studiu, care pot fi consultate în regim de gratuitate începând de miercuri pe platforma ştiinţifică Research Square, vor trebui să fie evaluate de alţi cercetători înainte de a fi publicate într-o revistă medicală.
 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

R e l i g u l o u s @ Vancouver.Canada
22.09.2021, 22:51:04

Old news . . .

+7 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
23.09.2021, 02:18:31

Comentariu considerat abuziv.

R e l i g u l o u s @ Vancouver.Canada
23.09.2021, 02:30:27

Trudeau won !... now go cry to your momma loser :)

+8 (8 voturi)
cypros.
23.09.2021, 02:19:13

parca ar fi macron cu capul in jos cu africanii lui acolo ,,francezi,,

-14 (16 voturi)
Modifică Setările