Interpolul, folosit de Kazakhastan pentru a „vâna“ disidenţi în UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kazakhstanul foloseşte Interpolul, organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie cu sediul central în Lyon, pentru a orchestra o vendetă politică chiar pe teritoriul Uniunii Europene, anunţă portalul EuObserver.

Într-un stat condus în ultimii 20 de ani de acelaşi om, preşedintele Nursultan Nazarbayev, disidenţii nu sunt toleraţi.

Când au avut loc ciocniri violente ale forţelor de ordine cu protestatarii pe 16 decembrie 2011, într-un orăşelul industrial, şi 17 oameni au fost ucişi, iar câteva zeci rănite, comunitatea internaţională s-a arătat revoltată, numind acea zi, Masacrul Zhanaozen.

Dar în Kazakhstan se duce o luptă continuă împotriva libertăţilor civile, care continuă până astăzi. Aproape toată mass-media independentă a fost redusă la tăcere.

Un partid de opoziţie, Alga!, a fost declarat grup extremist, scos în afara legii, iar liderul său, Vladimir Kozlov, a fost închis pentru şapte ani şi jumătate.

Dar represiunea faţă de „disidenţi“ nu se rezumă la graniţele ţării lui Nazarbayev.

În ultimele luni, administraţia prezidenţială a folosit Interpolul pentru a „vâna“ disidenţii kazahi în interiorul Uniunii Europene. Până la un punct, cererile Interpolului sunt o formă de PR: ele dau credibilitate revendicărilor Kazakhstanului legate de faptul că activiştii opoziţiei sunt infractori. Dar efectele sunt mult mai periculoase.

Pe 12 iunie, poliţia poloneză l-a reţinut pe Muratbek Ketebayev, un membru al Opoziţiei, pe baza unei alerte lansate de Interpol. Kazakhstan îl acuza, printre altele, şi de incitare la „ură socială“. Cu toate acestea, autorităţile poloneze l-au eliberat o zi mai târziu, iar Interpolul l-a şters din baza sa de date, argumentând că această cerere era una motivată politic.

Pe 25 iulie, o instanţă din Spania a decis să îl extrădeze pe Alexandr Pavlov, o fostă gardă e corp a lui Mukhtar Ablyazov, un cunoscut lider al opoziţiei, care se ascunde în Franţa. Avocaţii lui Pavlov au făcut apel şi aşteptă răspunsul, pe motiv că acest caz este politic, iar clientul lor riscă să fie torturat dacă este trimis în ţară.

Şi acesta fusese arestat pe baza unei notificări a Interpolului, după ce Kazahstanul l-a acuzat de fraudă. Mai mult, autorităţile kazahe i-au adăugat ulterior şi acuzaţia de a fi orchestrat un atac terorist în ţară, dar nu au publicat niciodată dovezile.

Uneori, Kazakhstan face echipă cu foştii săi prieteni sovietici, Moscova şi Kievul, pentru a căuta figurile importante ale dizidenţei.

Tatiana Paraskevici, o colegă a lui Ablyazov la Banca BTA, figurează în prezent pe lista de extrădări ale Republicii Cehe către Ucraina.

Ea a fost reţinută în mai 2012 pe baza unei alerte a Interpolului, emisă la cererea comună a Rusiei şi Ucrainei.

Tatiana Paraskevici vrea să apeleze la Curtea Drepturilor Omului de la Strasbourg, după ce avocaţii săi au încercat în zadar să convingă instanţele cehe că în Kazakhstan Paraskevici va avea parte de un proces nedrept.

În iulie anul acesta, Amnesty International scria: „Tortura rămâne răspândită în Kazakhstan, iar torţionarilor li se permite să fie liberi...victimele abuzurilor Guvernului şi familiile lor încă aşteaptă dreptatea“.

Un studiu recent pregătit de Baroul Polonez, după o vizită în Kazakhstan în aprilie, anunţă: „Presupunând acurateţea informaţiei oferite de interlocutorii noştri, putem să apreciem că există grave încălcări ale drepturilor omului...inclusiv libertatea de exprimare, libertatea presei şi opiniile politice. Instanţele sunt influenţate foarte mult de autorităţile guvernamentale. Administraţia publică şi Justiţia sunt în mare parte corupte.“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite