Cum o intervenţie militară în Siria ar putea pune în pericol realegerea Angelei Merkel în funcţia de cancelar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel candidează la un nou mandat de cancelar FOTO Reuters
Angela Merkel candidează la un nou mandat de cancelar FOTO Reuters

Campania electorală din Germania, catalogată de presă internaţională drept „cea mai plictisitoare din 1949 încoace”, a primit un impuls în ultima săptămână pe fondul situaţiei tensionate din Siria. O intervenţie militară în Siria ar putea periclita realegerea cancelarului german Angela Merkel, care deocamdată conduce detaşat în sondaje, avertizează „Der Spiegel”.

Încă de la începutul conflictului din Siria, Germania s-a arătat extrem de ponderată în ceea ce priveşte situaţia din Siria, pledând mereu pentru o soluţie diplomatică. Chiar şi după ce aliaţii săi internaţionali au decis să mobilizeze trupe în Orientul Mijlociu, Angela Merkel, care doreşte un al treilea mandat de cancelar, a continuat să ezite.

În 2002, Gerhard Schroeder ţinea piept americanilor, dornici să invadeze Irakul, şi le spune că „Germania nu va participa la un război împotriva Irakului”. Poziţia cancelarului a determinat răcirea relaţiilor dintre Berlin şi Washington.

Unsprezece ani mai târziu, Germania se pregăteşte din nou de alegeri generale şi, încă o dată, Occidentul cântăreşte o intervenţie în Orientul Mijlociu. De data aceasta, însă, cancelarul german Angela Merkel pare să pună pariu că imaginile oribile publicate în presă, în urma aparentei folosiri a armelor chimice în Siria, vor fi suficiente pentru a clătina pacifismul tradiţional al electoratului german. De aceea, luni, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Merkel a făcut un viraj fin şi s-a pronunţat, cu jumătate de gură, în favoarea unui răspuns internaţional la masacrul de miercurea trecută din Siria.

Jurnaliştii de la săptămânalul „Der Spiegel” văd această schimbare de atitudine drept „o mişcare temerară”, având în vedere că participarea germană la o lovitură militară, indiferent cât de periferică ar fi, ar putea avea un impact considerabil asupra totalului voturilor obţinute de Angela Merkel la 22 septembrie.

De aceea, contracandidatul lui Merkel, socialistul Peer Steinbruck, a rămas pe poziţii, mai ales în contextul în care inspectorii ONU nu au determinat dacă s-au folosit arme chimice şi cine a făcut acest lucru. „Având în vedere confuzia care înconjoară situaţia din Siria, aş sfătui prudenţă atunci când vine vorba despre discuţia privind o intervenţie militară”, a declarat luni Steinbruck.

Într-o comparaţie cu anul 2002, socialiştii lui Schroeder erau la egalitate cu conservatorii lui Merkel, însă au obţinut victoria cu ajutorul Partidului Verde.  De data aceasta, potrivit ultimelor sondaje, conservatorii se bucură de un sprijin de 40%, faţă de doar 25% pentru pentru socialişti. Dacă lucrurile se vor precipita însă în Orientul Mijlociu, situaţia s-ar putea schimba rapid, avertizează „Der Spiegel”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite