INTERVIU Vitalie Marinuţa: „La Vilnius s-a scris o pagină nouă în istoria Republicii Moldova”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În exclusivitate pentru „Adevărul”, ministrul Apărării de la Chişinău, Vitalie Marinuţa, a comentat rezultatele reuniunii de la Vilnius, reiterând convingerile sale europene, cu argumente specifice evoluţiei prezente şi viitoare, a Armatei Naţionale a Republicii Moldova. La 1 Decembrie 2013, ministrul Marinuţa se va afla la Arcul de Triumf, din Bucureşti, lângă omologul său Mircea Duşa, urmărind, în premieră, Parada Militară.

- Cum comentaţi, domnule ministru, rezultatele Summitului de la Vilnius?

- Pentru mine, cetăţean al Republicii Moldova şi om politic, care a activat pe parcursul ultimelor patru ani, împreună cu mulţi alţi colegi din diferite domenii şi partide de orientare democratică, pentru a aduce ţara noastră în marea familie europeană, rezultatele Summit-ului de la Vilnius constituie un moment istoric şi un succes fără precedent.

Da, este doar primul pas în direcţia integrării noastre europene, dar sunt convins că este un pas cu dreptul, care în final se va solda cu un succes.

Astăzi la Vilnius s-a scris o pagină nouă în istoria Republicii Moldova.

O pagină mult mai luminoasă şi de perspectivă, comparativ cu cele care au fost până acum.

Începând cu ziua de astăzi suntem tot mai aproape de scopul propus de noi toţi, cei cu aspiraţii europene.

Sunt convins că în viitorul apropiat va descreşte şi numărul celor, care până astăzi mai sunt copleşiţi de nostalgiile trecutului sau turmentaţi de isteriile unor forţe antinaţionale, care nu doresc desprinderea Republicii Moldova de imperiul întunericului şi despotismului.

Mai mult, prin poziţia fermă a conducerii statului, susţinută de cetăţenii ţării, lucru demonstrat de zecile de mii de oameni, din Piaţa Marii Adunări Naţionale, la 3 noiembrie anul curent, Republica Moldova a demonstrat comunităţii internaţionale că acum patru ani a ales o altă cale în dezvoltarea sa.

Calea transformărilor democratice, construcţiei unui stat bazat pe libertatea de exprimare, respectarea drepturilor omului şi nimeni nu o poate opri din această direcţie, indiferent de presiunile aplicate. 

image

- Cum prefiguraţi evoluţia Republicii Moldova, în anul 2014, după unda verde, primită acum, de actuala guvernare, din partea comunităţii europene? 

- În primul rând, vreau să menţionez că totul depinde de noi.

La Vilnius, UE ne-a confirmat odată în plus această undă verde spre familia popoarelor europene, iar acum noi trebuie să ne facem caietul de sarcini, în aşa fel ca drumul spre integrarea europeană să devină unul cât mai scurt şi fără mari dificultăţi pentru fiecare cetăţean în parte.

Sunt convins că avem toate capacităţile să folosim la maxim posibilităţile care ni se oferă după parafarea Acordului şi să demonstrăm scepticilor că asocierea/integrarea în UE va aduce numai beneficii Republicii Moldova pe toate dimensiunile.

Şi unele dintre acestea deja sunt văzute de cetăţeni.

Mă refer la restabilirea şi reparaţia drumurilor naţionale, majorarea exporturilor în UE, implementarea unor proiecte sociale şi educaţionale. 

image

Ministrul Vitalie Marinuţa alături de o parte dintre tinerii săi colaboratori. 

- În ce mod va continua procesul de modernizare al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, în anul următor?

– Armata este una dintre principalele instituţii ale statului, care-i asigură suveranitatea şi independenţa.

Şi ea nu a putut să rămână în afara proceselor de reformare şi modernizare, care pe parcursul ultimelor patru ani se desfăşoară în Republica Moldova.

Desigur, noi am fi dorit ca aceste procese să fie mai dinamice, dar în condiţiile unui buget auster, totuşi consider că am reuşit să implementăm unele proiecte, care ne-au făcut, ca instituţie, mai mobili, operativi şi cu un potenţial suficient pentru a îndeplini misiunile stabilite de constituţie.

Pentru viitor avem elaborate un şir de programe de modernizare şi reformare a întregului sistem de apărare, bazat pe principiile armatelor moderne.

Vom continua procesul de profesionalizare a unităţilor şi instituţiilor militare, participarea mai activă, împreună cu partenerii, la diferite misiuni internaţionale de menţinere a păcii, exerciţii multinaţionale atât în cadrul Programului „Parteneriat pentru Pace”, cât şi în cadrul relaţiilor noastre bilaterale cu diferite ţări, în primul rând cu România şi Ucraina.

Datorită eforturilor depuse de conducerea Ministerului Apărării, astăzi Armata Naţională a devenit una dintre "locomotivele" care implementează diferite proiecte social-economice, în interesul cetăţenilor.

Aici mă refer, în primul rând, la proiectul cu NATO, de nimicire a pesticidelor solide, rămase pe teritoriul ţării, din timpul imperiului sovietic.

Tocmai a fost finisată operaţiunea de evacuare a acestor substanţe, din raionul Basarabească, aceasta devenind a doua unitate teritorial-administrativă din Moldova, care a fost curăţată de aceste substanţe.

Până în luna mai 2014, douăzeci de raioane vor fi eliberate de aceste pesticide.

Şi un suport considerabil în implementarea acestui proiect il acordă partenerii noştri, statele din UE, inclusiv România, care este ţară pilot al proiectului.

O atenţie sporită va fi acordată, anul viitor, dezvoltării sistemului educaţional la toate nivelele, în primul rând la Academia Militară „Alexandru cel Bun”.

Mai mult, în premieră, intenţionăm să organizăm un curs postuniversitar în domeniul securităţii şi apărării, la nivel politico-militar, în cadrul căruia vor fi instruiţi demnitari din toate domeniile.

Deci, planuri, proiecte şi idei sunt foarte multe.

Să ne de-a Dumnezeu puteri ca să le putem implementa.

image

Ministrul Marinuţa alături de soţie, de fiul care învaţă la o academie militară americană şi fiica, care acum este în Danemarca.

- Ce mesaj aveţi pentru cititorii cotidianului ADEVĂRUL, cu prilejul Zilei Naţionale a României?

- Cu prilejul Zilei Naţionale a României, doresc să adresez cele mai călduroase urări de sănătate, bucurie şi prosperitate tuturor românilor, indiferent unde s-ar afla ei.

Şi mă bucur că în această zi, graţie invitaţiei ministrului Apărării Naţionale, Mircea Duşa, voi avea posibilitatea să mă aflu la Bucureşti, la parada militară organizată cu acest prilej.

Consider că prin acest eveniment conducerea României nu doar marchează această zi de o importanţă majoră pentru orice român, dar şi aduce un omagiu personalităţilor care, prin viziune şi loialitate faţă de idealul naţional, au jucat un rol covârşitor în afirmarea identităţii statale în modernitate.

NOTA BENE:

1. Conform comunicatului structurii militare de relaţii publice, de la Chişinău, la invitaţia omologului său român, Mircea Duşa, ministrul Apărării al Republicii Moldova, Vitalie Marinuţa, va întreprinde, în perioada 1 – 2 decembrie, o vizită oficială în România. Potrivit lui Vlad Ababii, şef Direcţie Planificare Apărare şi Politici de Apărare al ministerului Apărării, la 1 decembrie, ministrul moldovean al Apărării va fi prezent la parada militară, organizată de autorităţile române cu prilejul Zilei Naţionale, precum şi la alte activităţi desfăşurate cu acest prilej. La 2 decembrie, Vitalie Marinuţa, după ceremonialul militar de întâmpinare, va avea o întrevedere bilaterală cu ministrul Apărării Naţionale al României, Mircea Duşa, în cadrul căreia se vor discuta aspectele colaborării bilaterale dintre două armate. Ulterior cei doi demnitari vor semna Acordul între ministerele apărării ai R. Moldova şi României privind protecţia informaţiilor clasificate în domeniul militar, precum şi Protocolul dintre cele două instituţii privind colaborarea în domeniul învăţământului militar. În timpul aflării sale la Bucureşti, ministrul Vitalie Marinuţa va mai avea un şir de întrevederi bilaterale, inclusiv cu tinerii din Republica Moldova, care studiază în România.

2. Necesitatea invitării ministrului Vitalie Marinuţa, la Parada Militară de la Bucureşti am formulat-o iniţial pe acest blog, ideea fiind apoi valorificată de purtători de uniformă militară românească, pe deplin conştienţi de importanţa istorică a momentului, drept urmare având loc convorbirea telefonică dintre cei doi miniştri ai apărării, din cele două state româneşti. În logica istoriei viitoare, previzibile, anul viitor, pe sub Arcul de Triumf vor putea defila nu doar militari din state membre ale NATO, ci şi militari din Armata Naţională a Republicii Moldova. 

Trăiască naţia! Sus cu ea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite