Europa

articolul anterior articolul urmator

INTERVIU VIDEO Vitaly, locuitor în Slaviansk: „Mai bine mor ucrainean decât sub cizma altei ţări“

59
5 May 2014 12:52:03
Mircea Barbu
Vitaly: „Nu e normal să mergi la magazin şi să vezi oameni plimbându-se cu arma în mână“
Vitaly: „Nu e normal să mergi la magazin şi să vezi oameni plimbându-se cu arma în mână“

Vitaly are 25 de ani. Lucrează la gara centrală din Slaviansk, momentan închisă din cauza evenimentelor recente. În timpul liber face voluntariat, lucrând în special cu copii orfani.

Într-un moment extrem de dificil atât pentru el, cât şi pentru oraşul său, când a fi pro-Ucraina în oraşele din estul ţării e mai periculos ca niciodată, Vitaly a fost de acord să ne întâlnim şi să vorbim despre evenimentele din ultimele zile, despre teama ucrainenilor de a protesta deschis, influenţa mass-mediei în regiune şi încotro cred oamenii de aici că se îndreaptă acest conflict.

Spune-mi despre tine.

Vitaliy: Locuiesc doar cu mama, tata a murit. Nu am avut o copilărie prea fericită, dar ne-am descurcat. Am absolvit Colegiul tehnic de căi ferate, am fost paraşutist în armata ucraineană şi apoi m-am angajat la gara din Slaviansk, aşa cum şi-a dorit mama mea. Eu am crescut în Ucraina, părinţii mei în fosta URSS. Deci avem mentalităţi diferite, implicit şi păreri diferite despre ce se întâmplă momentan

Nu e normal să mergi la magazin şi să vezi oameni plimbându-se cu arma în mână.

Mass-media din Rusia asociază termenul de „etnic rus” cu cel de „vorbitor de rusă” atunci când vorbesc despre oamenii de aici. Îmi poţi explica ce diferenţe sunt, dacă sunt?

Eu vorbesc limba rusă pentru că e mai uşor pentru mine, dar ştiu şi ucraineană. Când mă întâlnesc cu alţi vorbitori de ucraineană, atunci nu vorbim rusă. Îmi plac ambele limbi şi le respect la fel de mult.

Mulţi oameni aici pur şi simplu cred tot ce văd la televizor, mai ales pe canalele ruseşti. Dar dacă eşti o persoană care cunoaşte istoria acestor locuri, atunci nu ai cum să sprijini mişcarea separatistă. În acest moment oraşul se află în mâinile unor oameni care nu ai niciun respect pentru lege. Nu e normal să mergi la magazin şi să vezi oameni plimbându-se cu arma în mână.

Şi atunci ce ar trebui să facă autorităţile de la Kiev?

Părerea mea asupra acestui lucru e destul de dură şi radicală. Eu cred că ar trebui să luptăm până la capăt, dacă e nevoie să folosim forţa letală împotriva celor care sunt acum la baricadele din oraş.

Sunt absolut convins că trupele ruseşti sunt implicate. Uită-te ce echipament au: arme automate, grenade, lansatoare de rachetă. Nu poţi cumpăra aşa ceva în Slaviansk. E aproape imposibil să le cumperi chiar şi în Ucraina. Oamenii obişnuiţi nu ridică asemenea baricade şi fortificaţii.

Dacă oamenii observă aceste lucruri de ce nu spun ceva, de ce nu protestează?

Pentru că le e frică de arme. Oamenii de aici au mari probleme în a mai crede în cineva, o autoritate care să-i protejeze, mai ales politicienii. Oamenii normali stau în casă, cu familiile. Pe baricade sunt doar nebunii.

Nu mi-e frică pentru viaţa mea. Mi-e frică mai mult pentu mama.

Mulţi oameni au fost răpiţi sau ucişi de forţele separatiste. Nu ţi-e teamă că vorbind împotriva lor ai putea păţi la fel?

Nu mi-e frică pentru viaţa mea. Mi-e frică mai mult pentu mama. Dacă o să mor, atunci o să fie pentru ţara mea. Mai bine mor ucrainean decât sub cizma altei ţări. Din păcate suntem manipulaţi cu toţii. De ce ne-au închis posturile de televiziune ucrainene? Dacă posturile ruseşti spun adevărul, atunci adaugă-le în grila de programe şi lasă-i pe oameni să decidă.

Crezi că va fi război aici?

(Oftează) Probabil. Dar cred că niciuna din tabere nu vrea să-l înceapă.

Ai să mergi la referendumul organizat de autorităţile separatiste?

Da, voi merge. Şi voi vota pentru unitate.

Dar la alegerile prezidenţiale din 25 mai?

Nu ştiu încă. Nu am încredere în niciunul dintre candidaţi şi nu ştiu pentru cine să votez. 

INTERVIU Vitaly, locuitor în Slaviansk, vorbeşte despre cât de greu este să fii pro-Ucraina în propria ţară. Episodul 1  
INTERVIU Vitaly, locuitor în Slaviansk, oraşul intens disputat de separatiştii proruşi şi de forţele ucrainene. Episodul 2  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

59 Comentarii

Gheorghe Corbu
5.05.2014, 13:52:06

Mircea Barbu, ia un interviu si din tabara cealalta, adica de la anti-maidan. Asa este corect jurnalistic. Altfel ce spui este doar propaganda-si de asta suntem satui . Daca ai primit "sarcina" sa scrii doar o parte a adevarului, atunci te intelegem,,, saracia e mare si slujba este nesigura in ziua de azi.

-10 (30 voturi)
man dana
5.05.2014, 14:06:00

pai i-a luat lui Yura sau tu n-ai citit celelalte intrari pe blog ale lui Mircea Barbu?

+6 (10 voturi)
man dana
5.05.2014, 14:06:37

mai mult interviuri separatistilor a luat, asta cred ca e primul cu unul ce nu vrea ruperea de Ucraina.

+11 (11 voturi)
Utilizator Adevărul
5.05.2014, 14:02:41

Comentariu considerat abuziv.

Sorin Zm
5.05.2014, 14:07:30

Nu pot sa-mi dau seama ce gandeste in sinea lui acest Vitali ( presupun ca-i cu 'i', nu cu 'y' )... ca ce zice pare oarecum rezonabil, dar i-i pune poza pe net mi se pare destul de aiurea. Separatistii aia n-au si ei servicii de informatii sau nu-s informati de catre FSB? Si aia nu baleiaza netu-ul? Un gest destul de necugetat il poate transforma intr-o victima in plus, nu cred ca-i cazul.

+8 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (59)

Modifică Setările