Europa

articolul anterior articolul urmator

Intră Germania în carantină?

11
18 Jan 2021 18:20:18
Deutsche Welle
Vor ajunge străzile Germaniei pustii în orele serii?
Vor ajunge străzile Germaniei pustii în orele serii?

Interdicţia de ieşire din casă pe timpul nopţii, măsură care s-ar putea să-i pască în curând pe toţi locuitorii Germaniei, reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Dezbaterile sunt aprinse.

Că se prelungeşte lockdown-ul e ca şi sigur. De ce să fi vrut altfel Angela Merkel să dezbată chestiunea cu premierii de land o săptămână mai devreme decât era programat iniţial? Declaraţiile oficialilor germani din ultima vreme ne fac să ne aşteptăm nu doar la prelungirea lockdown-ului după data de 31 ianuarie, ci şi la înăsprirea măsurilor în vigoare. Pentru a frâna răspândirea noilor variante ale coronavirusului, care a suferit mutaţii, ar putea să fie decisă şi interdicţia de părăsire a domiciliului pe timpul nopţii. 
 

O măsură "posibilă"

Olaf Scholz (SPD), vicecancelar şi ministru de Finanţe, s-a pronunţat cu privire la dezbaterile de marţi pentru "adoptarea de noi măsuri anti-Covid". Responsabilul a declarat duminică pentru cotidianul Bild că se aşteaptă la o prelungire de două săptămâni şi nu a exclus chiar o posibilă interdicţie de ieşire din casă pe timpul nopţii. "Mi se pare o măsură posibilă, dar nu prioritară", a spus Scholz. 
 
În pofida măsurilor în vigoare, numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2 este încă ridicat, iar spitalele sunt suprasolicitate. Incidenţa la 7 zile (număr de cazuri înregistrate în decurs de o săptămână la 100.000 de locuitori) a scăzut, ce-i drept, la 136. Dar cifra este încă departe de obiectivul propus - 50 - de către guvernul federal şi cele de land pentru a ţine în frâu răspândirea virusului. 
 

Pentru ce se mai iau atunci decizii?

Premierul bavarez Markus Söder a pledat pentru aplicarea cu mai multă consecvenţă a măsurilor anti-coronavirus, plângându-se duminică, la postul public de televiziune ARD, că "jumătate din landurile federale fac altceva". Atunci, întreabă Söder, pentru ce se mai iau decizii? Din perspectiva sa, Bavaria, landul pe care îl conduce, combate cu fermitate coronavirusul, referindu-se şi la noile măsuri, aplicate de luni, în speţă purtarea obligatorie a măştilor de tip FFP2 şi interdicţia de a ieşi noaptea din casă. 
 
Premierul landului Hessa, Volker Bouffier (CDU), a anunţat că înaintea întâlnirii de marţi cu şefa executivului Angela Merkel şi omologii săi de land, vor avea loc discuţii cu oameni de ştiinţă. Între aceştia, a menţionat Bouffier, se numără preşedintele Institutului Robert Koch (RKI) şi virusologul Christian Drosten, de la clinica berlineză Charité. La consultări urmează a participa şi experţi din Marea Britanie. 
 
Zonă comercială din centrul capitalei bavareze München
 
 
Marea Britanie este ţara în care au fost depistate primele mutaţii ale coronavirusului, mai contagioase decât forma iniţială. Noi variante ale SARS-CoV-2 au fost descoperite între timp şi în Germania. Cât de răspândite sunt acestea aici nu este încă foarte limpede. 
 

"Ca nişte copii neascultători"?

Şeful liberalilor germani (FDP), Christian Lindner, a reacţionat vehement la posibilitatea ca germanilor să li se interzică să-şi părăsească domiciliul pe timp de noapte. În talk-show-ul Annei Will, Lindner a avertizat că "o astfel de încălcare a drepturilor fundamentale ar trebui dezbătută în Parlament".
 
La rândul său, liderul ecologist Robert Habeck i-a acuzat pe responsabilii politici de trufie. E ca şi cum aceştia, a explicat el, ar spune poporului: "Noi avem totul sub control, iar voi, ca nişte copii neascultători ce sunteţi, trebuie să respectaţi măsurile grozave pe care le-am gândit". Criticile opoziţiei iau, aşadar, amploare.
 
La întâlnirea de marţi a cancelarei cu şefii guvernelor regionale se vor avea deci în vedere trei obiective: combaterea virusului, domolirea vocilor critice, fără a risca, în acelaşi timp, pierderea încrederii populaţiei. 

Articol publicat de Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

BYBY BYBYKU
18.01.2021, 18:57:27

cica Gika: "În pofida măsurilor în vigoare, numărul de noi infectări cu SARS-CoV-2 este încă ridicat, iar spitalele sunt suprasolicitate. Incidenţa la 7 zile (număr de cazuri înregistrate în decurs de o săptămână la 100.000 de locuitori) a scăzut, ce-i drept, la 136. Dar cifra este încă departe de obiectivul propus - 50 - de către guvernul federal şi cele de land pentru a ţine în frâu răspândirea virusului." = autorul a intels cumva ce a scris ? sau a scris sa se afle.n traba la peste 1000 de decedati pe zi, zile in sir , cei 136 ce or mai fi fiind?

+3 (3 voturi)
Alfa Omega
18.01.2021, 20:07:31

Ce este asa de greu la 100 000 de mii de locuitori sunt acum 136 de infectati activi si ei vor sa scada la 50 inainte chiar de a vaccina macar partial populatia ! ALTFEL SPUS MISIUNE IMPOSIBILA IN CIUDA MASURILOR DRASTICE ! Se prosteste si Germania cu o baba si un viitor hitlerist ca soda ala din Bayer cei mai prosti din toata Germania.

-1 (3 voturi)
Davide Isa
19.01.2021, 11:11:49

SUA și cele mai multe dintre economiile industriale occidentale, in frunte cu Germania, au gasit ca este "convenabil" sa provoace cea mai gravă depresie economică de dupa cea din anii 1930 ,ca un răspuns bizar la o presupusă pandemie. În ciuda faptului că numărul deceselor, chiar și cu statistici foarte umflate, este la nivelul unei gripe anuale severe, insistența politicienilor și a corupției OMS de a impune blocarea draconică și perturbarea economică a schilodit baza industrială rămasă în SUA și in cea mai mare parte a UE.

-8 (10 voturi)
An Analog Guy In A Digital World
19.01.2021, 08:43:08

Ia te uita stire: "Interdicţia de ieşire din casă pe timpul nopţii, măsură care s-ar putea să-i pască în curând pe toţi locuitorii Germaniei, reprezintă o încălcare a drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Dezbaterile sunt aprinse." Deci e o incalcare a drepturilor fundamentale faptul ca ti se cere sa respecti dreptul la viata a tuturor membrilor unei societati si ca, prin lege, libertatea individuala se termina unde incepe libertatea celorlalti?!

+11 (15 voturi)
teo mike
19.01.2021, 08:55:51

Voi nemtii, in afara de fabrici si obsesia pentru bani, mai aveti altceva de oferit lumii? Lumea se roteste si fara voi.

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările