Europa

articolul anterior articolul urmator

Investigaţie independentă: Guvernul din Malta poartă răspunderea asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia

1
30 Jul 2021 07:02:16
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Facebook
FOTO Facebook

O investigaţie independentă privind asasinarea cu o maşină capcană a jurnalistei anti-corupţie Daphne Caruana Galizia în Malta a ajuns la concluzia că autorităţile statului poartă responsabilitatea creării unei ”culturi a impunităţii”, transmite Reuters.

Caruana Galizia a fost ucisă într-o explozie a maşinii sale, în timp ce conducea spre locuinţa proprie, pe 16 octombrie 2017.
 
Procurorii cred că omul de afaceri Yorgen Fenech, care avea legături strânse cu înalţi oficiali guvernamentali, a pus la cale crima. Fenech, care aşteaptă să fie judecat pentru asociere la crimă, neagă orice responsabilitate.
 
Trei bărbaţi bănuiţi că au declanşat bomba au fost arestaţi în decembrie 2017. De atunci, unul a pledat vinovat ca parte a unei înţelegeri şi execută o pedeapsă de 15 ani de închisoare. Ceilalţi doi aşteaptă procesul.
 
Intermediarul care şi-a mărturisit fapta a devenit martor şi a fost  achitat.
 
Ancheta, condusă de un judecător în exerciţiu şi doi judecători pensionari, a constatat că o cultură a impunităţii a fost creată de cele mai înalte eşaloane ale puterii din cadrul guvernului de atunci.
 
"Tentaculele impunităţii s-au extins apoi la alte organisme de reglementare şi la poliţie, ducând la o prăbuşire a statului de drept", afirmă raportul, care a fost publicat de premierul Robert Abela.
 
Abela, care l-a succedat lui Joseph Muscat în funcţia de premier în 2020, a declarat reporterilor că vrea să-şi ceară scuze faţă de familia Caruana Galizia şi faţă de toţi cei afectaţi de eşecurile statului.
 
"Crima a fost un capitol întunecat în istoria Maltei şi ar fi păcat dacă nu se învaţă lecţii", a spus el într-o conferinţă de presă.
 
Raportul de investigaţie este un alt pas în procesul de vindecare, a adăugat Abela, care a convocat Parlamentul pentru o şedinţă de urgenţă, vineri dimineaţă, pentru a discuta despre acesta.
 
Raportul afirmă că statul nu a recunoscut riscurile reale şi imediate pentru viaţa Caruanei Galizia şi nu a luat măsuri rezonabile pentru a le evita.
 
Familia Caruana Galizia a emis un comunicat în care îşi exprimă speranţa că descoperirile raportului vor duce la restabilirea domniei legii în Malta, protecţie eficientă pentru jurnalişti şi sfârşitul impunităţii de care oficialii corupţi continuă să se bucure.
 
Muscat a demisionat în ianuarie 2020 după arestarea lui Fenech. Nu a fost niciodată acuzat de nicio acţiune greşită. Muscat a scris joi pe Facebook că raportul ”afirmă fără echivoc că nu am fost niciodată implicat în crimă ... Trebuie menţionat că ancheta a constatat că statul nu a avut cunoştinţe prealabile şi nu a fost implicat în asasinare”.
 
Ulterior, mass-media a dezvăluit legături strânse între Fenech, miniştri şi ofiţeri superiori de poliţie.
 
Judecătorii au solicitat în raportul lor acţiuni imediate pentru a restrânge şi reglementa legăturile dintre politicieni şi marile afaceri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Ciobanul Adevarului
30.07.2021, 07:28:40

Malta este un stat eminamente mafiot, si nimic nu va schimba aceasta stare de lucruri in viitorul previzibil. Mai mult, odata cu noile politici de taxare a profiturilor si de restrangere drastica a optiunilor pentru paradisurile fiscale, pe fondul reducerii veniturilor, lucrurile se vor acutiza in aceasta tara obisnuita sa se lafaie in banii pe care altii doar vroiau sa ii ascunda cat mai bine.

+5 (5 voturi)
Modifică Setările