Ioan Talpeş: „Ruşii nici nu acceptă ca altcineva, implicit România, să facă parte din discuţiile lor privitoare la Transnistria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, generalul Ioan Talpeş, a conturat câteva opinii despre vizita Secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, la Bucureşti.

Generalul Talpeş, expert în relaţiile internaţionale, cu precădere în domeniul informaţiilor, consideră că această vizită nu este întâmplătoare şi poate fi privită din prisma unui semnal pozitiv al Moscovei, în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală dintre cele două state.

„Sunt convins că astăzi doar în planuri marginale mai există confruntări între ţări, chiar şi în materie de informaţii, şi aici este o problematică care de cine se mişcă primul, şi cine reuşeşte să îşi promoveze primul interesele naţionale.

 Cred că (n.r. vizita generalui Patrushev) este o chestiune care ţine de un dialog natural şi firesc, care a fost stabilit încă din 1989, şi până astăzi nu a făcut decât să îşi marcheze liniile de raportare. Iar liniile de raportare duc spre colaborare şi rezolvarea problematicilor care încă mai sunt în dispută în planul reconfigurărilor geo-strategice din lume. Eu văd în această prezenţă la Bucureşti un prim pas şi foarte serios făcut în acest plan, în materie de România. Şi dacă vă amintiţi, Putin a atacat de câteva ori direct ideea scutului antirachetă şi a respins-o. Acum rămâne să vedem, după această vizită la Bucureşti, şi după discuţiile care au avut loc cu ocazia aceasta, dacă acest scut va mai reprezenta un element de dispută sau un element de apropiere.”

A existat chestiunea transnistreană pe masa discuţiilor?

„ Dacă a existat, a fost doar colateral şi nu în agenda oficială. Şi fără abordare directă, ţinând cont de faptul că ruşii nici nu acceptă ca altcineva, implicit România, să facă parte din discuţiile lor privitoare la Transnistria. Dacă vă amintiţi, ruşii nu au fost de acord, şi i-au determinat pe occidentali, să determine România să renunţe la a-şi cere dreptul de a fi coparticipant în discuţiile care au avut loc pe Moldova. Şi atunci, îmi este greu să îmi imaginez că acceptă România în chestiunea Transnistria.” 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite