Europa

articolul anterior articolul urmator

Irlanda acuză Marea Britanie că încalcă pentru a doua oară acordul Brexitului: „Nu este o ţară respectabilă”

6
4 Mar 2021 17:26:41
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Decizia Guvernului Boris Johnson de a modifica anumite clauze ale protocolului încheiat cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la Irlanda de Nord - fără să se consulte cu Bruxellesul - nu este demnă de o „ţară respectabilă”, denunţă joi vicepremierul irlandez Leo Varadkar, relatează Reuters.

Londra a prelungit în mod unilateral, miercuri, până la 1 octombrie, „perioada de graţie” a controalelor vamale pentru anumite produse agroalimentare între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, care urma să expire la sfârşitul lui martie.

Comisia Europeană (CE) a condamnat puternic această decizie care încalcă, în opinia sa, acordul Brexitului.

„A doua oară în câteva luni, Guvernul britanic ameninţă să încalce dreptul internaţional”, denunţă, la postul Virgin Media Leo Varadkar, referindu-se la altă decizie unilaterală similară, de anul trecut, la care Guvernul Johnson a renunţat până la urmă.

„Acesta nu este un comportament demn de o ţară respectabilă”, a subliniat fostul premier irlandez.

Ministrul irlandez de Externe Simon Coveney apreciază că UE crede probabil din nou că Regatul Unit este un partener comercial în care „pur şi simplu nu poate avea încredere”.

Această decizie unilaterală va complica eforturile Dublinului de a convinge Bruxellesul de necesitatea modificării anumitor aspecte ale „Protocolului nord-irlandez”.

Protocolul prevede ca Irlanda de Nord să rămână aliniată reglementărilor UE în privinţa mărfurilor şi ca actualul Cod Vamal al UE să se aplice oricăror mărfuri intră în Irlanda de Nord, pentru a se evita astfel restabilirea unei frontiere fizice între provincia britanică şi Irlanda.

Verificarea şi controlul mărfurilor care intră în Irlanda de Nord urmează să aibă loc în Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la 1 ianuarie.

Simon Coveney notează că această decizie britanică a fost luată înainte ca ministrul însărcinat cu relaţiile cu UE David Frost, fostul negocator-şef britanic al Brexitului, „să vorbească în detaliu cu (vicepreşedintele CE) Maros Sefcovic despre noul său post”.

„Să spui că este o lipsă de respect este un eufemism”, afirmă ministrul.

„Vicepreşedintele (CE Maros) Sefcovic dă dovadă de o voinţă reală de soluţionare a problemelor legate de Protocol, îşi apără argumentele în Comisia, Parlamentul şi Consilul European şi avansa în acest dosar. Faptul că Guvernul britanic îi subminează eforturile în acest fel nu este într-adevăr de niciun folos”, apreciază şeful diplomaţiei irlandeze.

În aceste condiţii, Parlamentul European (PE) a refuzat joi să stabilească o dată la care să se pronunţe prin vot asupra acordului comercial post-Brexit.

Liderii grupurilor partidelor reprezentate în Parlamentul Euroepean (PE) urmau să stabilească o dată în acest sens în cursul lui martie, într-o reuniune prevăzută joi. Însă ei s-au abţinut să facă acest lucru după decizia de miercuri a Guvernului Boris Johnson.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Kongo-Müller
4.03.2021, 18:13:05

Irlanda trebuia de mult sa se desparta definitiv de Anglia. Au suferit destul in istoria lor, cotropiti de criminalii englezi.

+2 (6 voturi)
Infractorul Burci
4.03.2021, 21:57:23

Pongo Bongo, băi analfabetule, Irlanda s-a despărțit de mult timp de Anglia, după primul război mondial. Ce voiai să facă, să-și ia insula și să se mute in mijlocul Atlanticului?

-2 (4 voturi)
gyll
4.03.2021, 18:41:25

Dacă se va dezmembra Marea Britanie vor putea să mulțumească celor care ajutați de către Moscova i-au scos din UE.

+2 (4 voturi)
acamas nikos
4.03.2021, 19:48:04

gresit Gyll nu moscova ia scos pe betivii aia din UE ca au votat sa iasa din UE , Ci pensionarii lor screlozati , asistatii sociali retardati alcoolici , si handicapatii lor acolo care stateau prin puburi zi si noapte acolo cu tot cu Cloudvick ,,englezul ,, lui peste prejit . Irlanda de Nord se va unii cu cea de Sus adica Republica Irlanda si Scotia de va desprinde de Anglia ...Marea Britanie se va destrama la propriu 100%

-11 (15 voturi)
Sorin Farmache
4.03.2021, 21:09:20

Vise moscovi(t)se.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările