Europa

articolul anterior articolul urmator

Irlanda. Raport despre ororile din fostele cămine pentru mame necăsătorite: Cel puţin 9.000 de copii au murit din cauza proastei îngrijiri sau a maltratărilor

8
13 Jan 2021 12:57:09
Autor: Ion Gaidau
Casa Mama şi Copilul St. Mary din Tuam, în vestul Irlandei FOTO EPA-EFE
Casa Mama şi Copilul St. Mary din Tuam, în vestul Irlandei FOTO EPA-EFE

Cel puţin 9.000 de copii au murit, din cauza proastei îngrijiri sau a maltratărilor, în fostele cămine pentru mame necăsătorite din Irlanda gestionate de Biserica Catolică locală cu ajutorul statului de-a lungul secolului trecut, arată un raport al Comisiei de anchetă înfiinţate special pentru a face lumină în această tragedie naţională.

De-a lungul a 76 de ani, mai exact între 1922 şi 1998, cel puţin 9.000 de bebeluşi şi copii au murit în fostele cămine pentru mame necăsătorite gestionate de influenta Biserică Catolică locală, indică un raport publicat marţi.

La scurt timp după publicarea raportului, premierul Micheal Martin a declarat că va prezenta scuze din partea statului irlandez.

„Este dificil de înţeles amploarea tragediei şi a durerii din spatele acestui număr de 9.000 de copii şi bebeluşi”, a spus ministrul irlandez al Copiilor şi Tineretului, Roderic O'Gorman.

Gestionate de Biserica Catolică cu ajutorul statului irlandez, aceste cămine găzduiau mame necăsătorite - de regulă adolescente şi tinere - care erau văzute drept o ruşine şi respinse prin urmare de către familia lor. Copiii lor erau repudiaţi de către familia biologică, fiind consideraţi ilegitimi.

Ancheta a fost deschisă în 2015 în urma eforturilor istoricului Catherine Corless. Ea afirma că aproape 800 de copii născuţi la Casa Mama şi Copilul St. Mary din Tuam, aparţinând Congregaţiei surorilor Bon Secours, au fost aruncaţi într-o groapă comună între 1925 şi 1961.

Raportul descrie un capitol „sumbru şi ruşinos al istoriei recente a Irlandei” şi scoate la lumină „cultura misogină” pe care a cunoscut-o ţara „timp de mai multe decenii”, apreciază Micheal Martin.

Şeful Guvernului irlandez a evocat o „disfuncţionalitate” din cauza căreia „tinere mame şi copiii lor au fost constrânşi să plătească un preţ teribil”.

Cei 9.000 de copii decedaţi în urma proastei îngrijiri sau a maltratărilor reprezintă 15% din totalul de 57.000 de copii care au trecut prin aceste cămine în perioada cuprinsă în raport.

„Toată societatea a fost complice”, a subliniat premierul Micheal Martin.

Papa Francisc şi-a prezentat deja scuze pentru toate aceste orori.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Kongo-Müller
13.01.2021, 13:39:57

Asa se intampla cand un popor e prostit si tiranizat de biserica. Biserica din Irlanda ar trebui sa-si ceara iertare pentru zeci de mii de cazuri de maltratari, violuri si pedofilie in camine, orfelinate, scoli si alte institutii conduse de ei. Papa a facut-o, ei nu prea.

+8 (14 voturi)
Nicolae Ceausescu
13.01.2021, 14:02:38

Nu pot sa cred! Cum sa se intample asa ceva in vestul dezvoltat al Europei, in capitalist?

-7 (11 voturi)
The Fog
13.01.2021, 14:31:15

Acestea sunt rezultatele unor anchete, incepute, continuate si duse pana la capat. Daca ar exista vointa de a se face ceva asemanator in alte tari, ca a noasta de pilda (orfelinate, mame minore) cred ca ne-ar pieri cheful de a comenta.

-3 (9 voturi)
Utilizator Adevărul
13.01.2021, 15:30:35

Comentariu considerat abuziv.

Roy Peters
13.01.2021, 13:53:22

Interesanta exprimarea primului ministru irlandez, care "a evocat o „disfuncţionalitate” din cauza căreia „tinere mame şi copiii lor au fost constrânşi să plătească un preţ teribil”. Asta inseamna diplomatie si decenta in comunicare (!!). Cum ar fi reactionat nostalgicii interbelicului si anticomunistii hard, daca se vehiculau in discursul politic romanesc expresii precum "condamnarile pe criterii politice au reprezentat un aspect mai putin favorabil in Romania socialista"?

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările