Europa

articolul anterior articolul urmator

Irlanda renunţă la majoritatea restricţiilor. Premierul Michael Martin: „Am depăşit furtuna Omicron”

0
22 Jan 2022 10:28:53
Autor: Mălina Gîndu
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Irlanda ridică, începând de sâmbătă, majoritatea restricţiilor sanitare, după ce numărul de cazuri de COVID-19 raportate a scăzut la nivel naţional, a anunţat premierul Michael Martin.

Potrivit prim-ministrului, un raport recent „confirmă că rata de infectare este în scădere şi că toţi indicatorii pe care ne bazăm deciziile se îndreaptă în direcţia bună”,  informează AFP, citat de Agerpres.
 
„Am depăşit furtuna Omicron”, a declarat Martin în discursul televizat de vineri, în care a spus că dozele booster au „transformat complet” situaţia din ţară.
 
De sâmbătă, barurile şi restaurantele din Irlanda nu vor mai fi obligate să-şi închidă uşile la miezul nopţii şi nu va mai fi necesar certificatul de vaccinare.
 
Restricţiile privind vizitele la domiciliu, limitate până acum la grupuri de maxim patru familii, vor fi ridicate, iar angajaţii vor putea începe de luni „o revenire treptată la locul de muncă fizic”.
 
Cu toate acestea, „nu vor fi aduse modificări măsurilor în vigoare în prezent privind călătoriile internaţionale”, a avertizat premierul. Purtarea măştii va rămâne obligatorie în mijloacele de transport şi în magazine cel puţin până la 28 februarie, dată la care aceste măsuri vor fi revizuite.
 
„Nu ştiu dacă am mai aşteptat vreodată cu atâta nerăbdare un eveniment ca pe acesta”, a spus Michael Martin. „Oamenii sunt fiinţe sociale, iar noi irlandezii suntem chiar mai mult decât majoritatea oamenilor!”, a glumit el.
 
Prim-ministrul a avertizat că aceste „schimbări vor duce probabil la o creştere temporară a infecţiilor pe termen scurt. Dar impactul acestei creşteri va fi limitat de gradul de vaccinare în rândul populaţiei”, a subliniat el.
 
Ţară cu o populaţie de 5 milioane de locuitori unde aproape 90% dintre cei peste 12 ani sunt complet vaccinaţi, Irlanda a înregistrat vineri 6.597 de cazuri pozitive, potrivit ultimelor date oficiale. Pandemia a făcut peste 6.000 de victime acolo, reaminteşte AFP.
 
Săptămâna trecută, Irlanda a înregistrat a doua cea mai mare rată de incidenţă a COVID-19 din Europa, potrivit Reuters, dar şi una dintre cele mai mari rate de vaccinare cu doza booster de pe continent, ceea ce a ajutat la menţinerea numărului de persoane grav bolnave cu mult sub vârful anterior.
 
Ţara a fost una dintre cele mai precaute din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte riscurile COVID-19, instituind unele dintre cele mai vechi restricţii de călătorie.
 
Modificările de sâmbătă au readus Irlanda în rând cu Irlanda de Nord, parte din Regatul Unit, care a avut restricţii mai puţin severe de Crăciun şi care a fost de acord să elimine joi certificatele de vaccinare şi să redeschidă cluburile de noapte săptămâna viitoare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările