Islanda comemorează dispariţia primului său gheţar din cauza schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Islanda marhează duminică dispariţia primului gheţar din cauza schimbărilor climatice, iar oamenii de ştiinţă susţin că alţi 400 de gheţari de pe insula subarctică sunt în pericol.

O placă din bronz va fi dezvelită în cadrul unei ceremonii care va avea loc după-amiază în vestul Islandei, relatează AFP, potrivit news.ro

La comemorarea gheţarului Okjokull vor participa cercetători locali şi oameni de ştiinţă de la Rice University din Statele Unite, care au iniţiat proiectul.

Premierul islandez Katrin Jakobsdottir, ministrul Mediului Gudmundur Ingi Gudbrandsson şi Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Mary Robinson sunt invitaţii de onoare ai evenimentului.

„Acesta este primul monument dedicat unui gheţar pierdut din cauza schimbărilor climatice“, a spus Cymene Howe, profesor de antropologie la Rice University.

Placa este inscripţionată „O scrisoare pentru viitor” şi trage un semnal de alarmă privind topirea gheţarilor şi efectele pe care le are schimbarea climei, notează AFP.

Imagine indisponibilă

Placa depusă în amintirea gheţarului Okjokull FOTO EPA-EFE

„În următorii 200 de ani, toţi gheţarii noştri vor urma aceeaşi cale“, avertizează organizatorii proiectului.

Prin comemorarea şi ridicarea unui monument pentru un gheţar topit, oamenii de ştiinţă vor să sublinieze ce s-a pierdut şi să atragă atenţia asupra faptului că acest lucru reprezintă ceva ce oamenii „au «realizat», deşi nu este ceva de care să fim mândri“.

Islanda pierde anual aproximativ 11 miliarde de tone de gheaţă, iar oamenii de ştiinţă se tem că toţi cei peste 400 de gheţari de pe insulă vor dispărea până în 2200, au mai spus Howe şi Dominic Boyer de la Rice University.

Okjokull a pierdut statutul de gheţar în 2014, aceasta fiind o premieră pentru Islanda. 

În 1890, gheţarul avea o suprafaţă de 16 kilometri pătraţi, în timp ce în 2012, de doar 0,7 km pătraţi, potrivit unui raport întocmit în 2017 de Universitatea Islandei.

„Am luat decizia că nu mai este un gheţar viu, era doar gheaţă moartă, nu se mişca“, a spus glaciologul Oddur Sigurdsson, de la Autoritatea Meteorologică Islandeză.

Pentru a avea statut de gheţar, masa de gheaţă şi zăpadă trebuie să fie suficient de groasă pentru a se mişca pe baza propriei greutăţi. Astfel, grosimea trebuie să fie de 40 - 50 de metri, subliniază AFP.

Potrivit unui studiu publicat în luna aprilie a acestui an de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), aproximativ jumătate dintre siturile lumii şi-ar putea pierde gheţarii până în anul 2100, dacă emisiile gazelor cu efect de seră vor continua să aibă acelaşi volum.

Sigurdsson crede că nimic nu poate fi făcut acum pentru a opri acest lucru.

Parcul naţional Vatnajokull din Islanda, inclus pe lista monumentelor UNESCO, găzduieşte cea mai mare calotă glaciară din Europa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite