Europa

articolul anterior articolul urmator

Ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, dezamăgit de decizia UE privind teritoriile ocupate

1
18 Jul 2013 17:41:07
Autor: Eva Galambos
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben Eliezer FOTO Adevarul
Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Ben Eliezer FOTO Adevarul

„Israelul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru publicarea de către Uniunea Europeană a noilor criterii privind accesul entităţilor israeliene la instrumentele financiare ale Uniunii Europene în contextul acordurilor dintre Israel şi UE“, a declarat pentru „Adevarul“ ambasadorul Israelului în România, E.S Dan Ben Eliezer.

„Noile reglementări afectează eforturile intense făcute în aceste zile pentru reluarea negocierilor dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană şi transmit un mesaj greşit şi contraproductiv. Prin sprijinul acordat Autorităţii Palestiniene, mai ales că Mahmud Abbas refuză să participe la negocieri directe cu Israelul, Uniunea Europeană semnalează de fapt palestinienilor că negocierile nu sunt necesare. Cât timp palestinienii vor vedea că pot realiza ceea ce doresc cu sprijinul Uniunii Europene, fără să fie nevoiţi să revină la masa negocierilor, ei nu vor avea nici un fel de stimulent pentru a reîncepe procesul de pace“, a mai spus diplomatul israelian.

 „În loc să-l încurajeze pe Mahmud Abbas să relanseze convorbirile cu Israelul, UE face paşi neechilibraţi care vor sprijini poziţia palestiniană. UE şi-a dovedit din nou incapacitatea de a fi un partener onest şi de a promova efectiv pacea în regiune“, a subliniat ambasadorul Israelului la Bucureşti.

Directivele adoptate în iunie de UE, care urmează să fie publicate oficial vineri, dispun că, din 2014, toate acordurile cu Israelul vor trebui să specifice că nu se aplică teritoriilor ocupate de Israel începând din 1967, adică Cisiordania, Ierusalimul de Est, Fâşia Gaza şi Golan.

Preşedintele israelian Shimon Peres a îndemnat joi UE să suspende noile „linii directoare“ privind cooperarea cu Israelul, cu scopul de a nu compromite eforturile americane în vederea reluării negocierilor cu palestinienii.

„Următoarele zile vor fi decisive“, a afirmat Peres, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei Israelului, adăugând: „Aşteptaţi înainte de a hotărî, daţi prioritate păcii“.

„Fac apel la prietenii noştri din Europa, (...) nu lansaţi un proces de sancţiuni iresponsabile care vor torpila negocierile diplomatice“, a insistat el.
Miercuri, premierul Benjamin Netanyahu a purtat mai multe convorbiri telefonice cu oficiali europeni pentru a încerca să obţină o amânare a deciziei sau, cel puţin, ajustări în privinţa aplicării.

El s-a întreţinut, de asemenea, cu secretarul de Stat american, John Kerry, căruia i-a spus că această iniţiativă „afectează eforturile privind reluarea negocierilor“ cu palestinienii, potrivit unei surse israeliene.

Delegaţia UE în Israel a anunţat joi că Netanyahu, Peres şi Kerry l-au contactat telefonic, miercuri seara, pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care le-a „reafirmat că aceste linii directoare nu reprezintă o schimbare de poziţie a UE“, confirmând că vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2014.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Susnea Gabriel
21.01.2014, 07:04:25

EXCELENTA SA,STIMATE D-NULE AMBASADOR ,VIN CU RUGAMINTEA,EU, CA ROMAN ,FACETI CEVA ,PENTRU AL AJUTA PE SEMENUL DVS. NATI MEIR ,DE AL SCOATE DIN INCHISORILE ROMANESTI ,UNDE A FOST BATUT IN REPETATE RINDURI MALTRATAT SI UMILIT .EL NU TREBUIE SA AIBA UN ASEMENEA TRATAMENT ,CA ORICE BORFAS DE RIND . A FOST DEMNITAR IN PARLAMENTUL ROMANIEI , TOTUSI. SA STITI ,CA LA PRIMA INTEMNITARE A LUI ,A FOST BATUT IN REPETATE RINDURI,A FOST MALTRATAT PERMANENT,UMILIT SI A FOST BATUT IN ASA HAL ,UNDE I-A SCOS SI DANTURA DIN GURA . LA IESIREA DIN INCHISOARE ,EL A ARATAT SI A POVESTIT TELEVIZIUNILOR CUM I-AU SCOS DINTII DIN BATAILE SI MALTRATARILE PE CARE LE-A SUFERIT IN INCHISAORE DACA NU VA FI AJUTAT ACEST OM ,IL VE-TI PIERDE ,V-A MURI SI ATUNCI VOR AFLA TOATE ZIARELE SI MARILE TELEVIZIUNI ALE LUMII GABI IASI . VA MULTUMESC .

Modifică Setările