Europa

articolul anterior articolul urmator

Istoric american: Viktor Orban creşte tensiunile cu România şi slăbeşte UE din interior

53
5 Jul 2020 18:28:59
Autor: George-Andrei Cristescu
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă
Premierul ungar Viktor Orban FOTO Arhivă

Istoricul Hal Brands, profesor la Johns Hopkins University School of Advanced International Studies (SAIS), îl acuză pe premierul ungar Viktor Orban că încearcă să slăbească NATO şi Uniunea Europeană (UE) din interior şi face astfel jocurile Rusiei şi Chinei.

Într-un editorial publicat în Bloomberg, profesorul Hal Brands aduce critici virulente la adresa lui Viktor Orban. În opinia sa, premierul ungar slăbeşte NATO şi UE din interior, în timp ce Rusia şi China o fac din exterior. Această politică este contrarie totodată Statelor Unite, consideră el.

„Comportamentul lui Orban stabileşte un precedent periculos pentru Statele Unite, ale cărei interese sunt ameninţate de modul de acţiune al Ungariei”, scrie Brands, citat de g4media.ro.

Potrivit profesorului american, politica lui Viktor Orban în regiune este similară cu cea a lui preşedintelui rus Vladimir Putin. El se referă la „utilizarea etnicilor maghiari ca instrument de destabilizare”. Hal Brands aminteşte în acest sens de relaţia cu România, notează g4media.ro, arătând că „Viktor Orban foloseşte resentimentele create de Tratatul de la Trianon pentru a creşte tensiunile” cu Bucureştiul.

Primii paşi de contracarare a acestei politici trebuie făcuţi de Statele Unite, crede Hal Brands, enumerând, ca posibile acţiuni, restrângerea cooperării militare, sporirea colaborării cu ONG-uri anti-corupţie şi chiar suspendarea unilaterală a obligaţiilor de securitate faţă de Ungaria.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

53 Comentarii

ion damian
5.07.2020, 18:58:02

boanghia orban vik sa pus rau cu americanii.destul de bine pentru noi.

+5 (19 voturi)
Florea Carmen
5.07.2020, 19:14:46

Jos ungaria țarâ de bananieri mongoloizi .

+2 (18 voturi)
Maat
5.07.2020, 19:16:30

A facut atatia ani pe baietelul obraznic si nu a primit nicio palma la fund.Ia sa fi facut noi asa,uaaaa,primeam si bataie si nu mai eram lasati sa ne uitam nici la desene animate.

+4 (14 voturi)
Victor Nagy
5.07.2020, 19:21:36

............. Felicitări , d-le Cristescu ..... că mai aruncați un os ... poate se încaieră potăile ..... spre deliciul asistenței .....că era cam plictiseală pe forum .

-4 (20 voturi)
lord high Executioner
5.07.2020, 19:40:53

ioi drache Noaji, kind zici potai te referi la a4, bachsoade , murfi si inke unii conationali de-ai tai cu pölöriä?...care strigati in cor "kumpharam KhaloRHIfheREEEE"...

+6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (53)