Istorie sau mall? Lagăr de concentrare nazist, transformat în cel mai mare centru comercial din Balcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Topovske Supe, fost lagar nazist va fi transformat in mall, în Serbia
Topovske Supe, fost lagar nazist va fi transformat in mall, în Serbia

Un fost lagăr de concentrare din al doilea Război Mondial din Serbia a fost cumpărat de un magnat din domeniul comerţului şi va fi transformat în cel mai mare centru comercial din Balcani, în valoare de 160 milioane de euro. Decizia a stârnit indignarea istoricilor şi a tuturor celor care şi-au pierdut familia în timpul perioadei de ocupaţie nazistă.

Un grup mic istorici şi activişti au declarat pentru Reuters că distrugerea fostului lagăr de concentrare, Topovske Supe, este acţiune emblematică pentru modul greoi în care Serbia acceptă Holocaustul produs pe teritoriul său. „Nu înţeleg de ce statul afişează o asemenea lipsă de respect pentru lucrurile care nu ar trebui să fie uitate“, a declarat Rajner, o femeie în vârstă de 79 de ani, care şi-a pierdut tatăl în crimele comise la Topovske Supe.

Peste 6000 de everi şi 1500 de romi au gazaţi sau împuşcaţi în lagărul de concentrare sârb, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.  Însă acum, doar o mică placa memorială marchează istoria tragică a locului.

În acea regiune din Serbia plină de monumente care slăvesc victoriile Partizanilor, cei 70.000 de evrei care au murit în Iugoslavia în timpul războiului, au fost încadraţi în rândul victimelor iugoslave ale fascismului, parte din doctrina „Frăţie şi Unitate“, promovată de Josip Broz Tito,care încerca să diminueze diferenţele naţionale şi etnice din federaţia pe care a condus-o cu succes din 1945-1980.

După Estonia, Serbia a fost cel de-al doilea teritoriu ocupat de nazişti, din Europa, care a fost declarat formal drept „fără evrei“, în august 1942, când 90% din cei 16.000 de etnici evrei dispăruseră.

La moartea lui Tito, naţionalismul fervent a luat locul unităţii şi a frăţiei, şi a generat ulterior destrămarea Iugoslaviei. Ulterior, Serbia a susţinut că şi sârbii au suferit sub conducătorii controlaţi de nazişti din Croaţia, în timpul celui de-Al  Doilea Războiul Mondial.

Serbia este semnatara Declaraţie Terzin, luându-şi responsabilitatea de a returna proprietăţile familiilor victimelor Holocaustului şi va asigura identificarea şi protejarea mormintelor colective. Din 2009, de la semnarea acestei declaraţii, statul sârb nu a luat însă nicio măsură. Serbia recunoaşte cu greu crimele comise împotriva evreilor pe teritoriul său.

Iniţiatorul proiectului imobiliar este unul dintre cei mai bogaţi oameni din regiunea Balcanilor şi deţine un imperiu comercial, Delta, fiind considerat de mulţi sârbi drept simbolul oportunismului politic şi de afaceri care a înflorit în ţară după anii 90, pe fondul crizelor provocate de războiul civil.

Averea lui Miskovici a fost construită în plina destrămarea a Iugoslaviei, în ciuda sancţiunilor internaţionale impuse atunci asupra Serbiei şi a unei crize generale în ţară. Momentul său de glorie a fost sub adminstraţia democrată care l-a înlocuit pe fostul preşedinte, Slobodan Miloşevici, în 2000. În decembrie 2012, poliţia l-a arestat pe Miskovici sub acuzaţia de fraudă, dar acesta a plătit o cauţiune record de 16 milioane de euro pentru a fi eliberat, iar procesul este în curs de desfăşurare.

Întrebaţi despre amintirea istorică de la Topovske Supe, pe care o vor distruge, reprezentanţii Delta au menţionat că au ales o firmă de arhitectură israeliană, MYS, pentru a lucra la acest proiect. Mai mult, vicepreşedintele companiei, Vojislav Glavinic, a declarat pentru Reuters că MYS va lucru cu comunitatea evreiască şi Ambasada israeliană pentru a construi un monument „vizibil şi reprezentativ“.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite