Italia, cea mai mare creştere a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent în Italia sunt  aproape 100.000 de cazuri pozitive confirmate.  6.000 de persoane sunt internate cu simptome, în timp ce 586 se află la terapie intensivă.
În prezent în Italia sunt  aproape 100.000 de cazuri pozitive confirmate.  6.000 de persoane sunt internate cu simptome, în timp ce 586 se află la terapie intensivă.

Italia înregistrează cea mai mare creşte a cazurilor de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 8.000 de cazuri  şi 83 de decese (dublu faţă de ziua precedentă). Până în acest moment nu se ia în calcul un nou lockdown naţional, spune premierul Giuseppe Conte, adăugând că “totul va depinde de comportamentul comunităţii “. Regiunile, însă, au început să ia măsuri drastice.

În doar o săptămână, în Italia s-au dublat cazurile de infectare raportate şi s-au triplat decesele. Astfel, Italia a ajuns să raporteze  83 de decese şi 8.804 cazuri în ultimele 24 de ore - creştere record  de la începutul pandemiei.  Cea mai afectată regiune este din nou Lombardia, iar la Milano Spitalele Sacco şi Fatebenefratelli   au decis să accepte la urgenţe doar bolnavi de Covid-19.

Nici regiunea Campania nu stă mai bine. Ca urmare şcolile au fost închise până la sfârşitul lunii. În urmă cu două săptămâni Guvermul a reintrodus purtarea obligatorie a măştii şi a prevăzut amenzi usturătoare între 400 şi 1.000 de euro. A crescut, totodată,  şi numărul testelor, în ultima zi fiind efectuate aproape 163.000. Oamenii stau şi câte 8-10 ore în maşină în punctele drive-in pentru a se testa la Sars-Cov-2. Fiecare regiune are zeci de locaţii pentru testare, dar cu toate acestea cozile sunt tot mai lungi. În Toscana medicii de familie au fost autorizaţi să facă  pacienţilor testul tradiţional pentru depistarea noului coronavirus. Măsura ar urmă să se extindă în toată ţara, potrivir RFI.ro.

În prezent în Italia sunt  aproape 100.000 de cazuri pozitive confirmate.  6.000 de persoane sunt internate cu simptome, în timp ce 586 se află la terapie intensivă.

Planul Guvernului vizează  o creştere a numărului de  locuri disponibile la terapie intensivă până la 10.500. Domenico Arcuri, comisar pentru criza Covid, explică:

“În prezent am stabilizat cu 7.000 de locuri terapia intensivă şi 15.000 de locuri terapia subintensivă. Am declanşat un plan de  consolidare a aşa-ziselor reţele spitaliceşti Covid, un plan care va aduce alte 3.500 de locuri la terapie intensivă şi alte 4.200 de locuri la terapie subintensivă”, a mai spus Arcuri.

Situaţia se agravează, însă, de la o zi la alta. Andrea Crisanti, directorul Departamentului de Medicină Moleculară a Universităţii din Padova a declarat pentru postul public de televiziune Rainews 24 că în perioada sărbătorilor de Crăciun ar fi necesar un lockdown naţional pentru a bloca răspândirea coronavirusului şi pentru a creşte eficienţa identificării contacţilor.

Întrebat cum vede evoluţia pandemiei în Italia până în decembrie, premierul Giuseppe Conte a spus că nu face previziuni pentru Crăciun, dar: “Fac previziuni în ceea ce priveşte măsurile adecvate, durabile, pentru a preveni un lockdown, însă va depinde  mult de comportamentul întregii comunităţi naţionale”, a precizat şeful Guvernului de la Roma. Declaraţii care au determinat ziarele italiene să titreze că premierul nu exclude un lockdown. 

În timp ce autorităţile invită populaţia să respecte regulile anti Covid-19, cetăţenii se confruntă cu mijloace de transport supra-aglomerate unde orice distanţă este greu de menţinut. În acest sens, autorităţile vor să încurajeze munca de acasă.

În lupta cu pandemia de coronavirus, Italia - ţară în care peste 36.000 de persoane au decedat în urmă infectării cu Sars-Cov2 - încearcă să reziste cât mai mult în faţăa celui de al doilea val. Deocamdată este prioritară insituirea de zone roşii, acolo unde este cazul. În timp ce Guvernul insistă pentru didactică în prezenţă şi exclude închiderea şcolilor, lăsând însă libertate guvernatorilor să adopte măsuri restrictive în funcţie de rată infectării, rămân deschise barurile, restaurantele, sălile de cinema, teatrele şi stadioanele în prezenţa a 200 de persoane în interior şi maxim 1.000 în exterior, în timp ce petrecerile sunt interzise. Totodată, recomandarea autorităţilor este purtarea măştii şi în propria locuinţă când sunt musafiri.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite