INFOGRAFIE Italia dă palpitaţii Uniunii Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul de  comedie Beppe Grillo a avut o campanie electorală deosebit de agresiva FOTO Reuters
Actorul de  comedie Beppe Grillo a avut o campanie electorală deosebit de agresiva FOTO Reuters

După alegerile legislative, liderii europeni se tem că în Peninsulă s-ar putea prelungi criza politică ce ar putea avea repercusiuni în plan economic.

Sistemul electoral complicat şi nemulţumirea electoratului faţă de clasa politică şi măsurile de austeritate luate de guvernul Monti par să se fi combinat în generarea unei paralizii pe scena politică italiană. După alegerile legislative  desfăşurate duminică şi luni, rezultatele indică faptul că Italia se îndreaptă către un
impas.

Coaliţia de stânga condusă de către Pier Luigi Bersani, care a obţinut 29,5% din voturi, îşi adjudecă majoritatea mandatelor în Camera Deputaţilor (340 din cele 630 ) graţie unui sistem electoral care acordă 54% din mandate formaţiunii care se clasează pe primul loc. Însă, în Senat, unde prima de majoritate este acordată la nivelul fiecărei regiuni în parte, scorurile obţinute  de coaliţiile de centru şi de stânga nu le permit formarea unei majorităţi absolute de 158 de mandate.

 „Este sigur că, dacă există o majoritate în Camera Deputaţilor şi alta în Senat, nu există Guvern“, a declarat Stefano Fassina, economistul Partidului Democrat. Numărul modest de 17-20 de senatori din tabăra lui Monti nu este suficient pentru formarea unei alianţe majoritare.

Liderul coaliţiei de centru-stânga din Italia, Pier Luigi Bersani, s-a declarat conştient de „caracterul dramatic“ al situaţiei postelectorale şi i-a cerut politicianului populist Beppe Grillo să spună „ce doreşte pentru ţară“.

Beppe Grillo şi Mişcarea Cinci Stele „au vrut până acum să trimită acasă pe toată lumea, dar acum trebuie să spună ce doresc pentru ţară şi pentru copiii acestei ţări“, a declarat Bersani.

„Suntem conştienţi de caracterul dramatic al acestei situaţii şi de riscurile la adresa Italiei. Ne aflăm într-o situaţie nouă. Nu am câştigat, dar suntem pe primul loc“, a precizat liderul stângii, excluzând însă posibilitatea formării unei coaliţii cu Partidul Poporul Libertăţii, al lui Silvio Berlusconi.

„Un vot-şoc care ne dă un Parlament blocat“, titra publicaţia „Il Corriere della Sera“. „O ţară neguvernabilă, politic şi tehnic cu puţine soluţii fondate pe alianţe, aproape impracticabile şi numeric insuficiente“, scrie şi „La Repubblica“. Cotidianul consideră că singura soluţie va fi revenirea la urne, fie pentru întregul Parlament, fie numai pentru Senat. Sunt şi analişti care spun că până la urmă raţiunea şi presiunile dinspre Bruxelles vor învinge şi se va forma un guvern de coaliţie stânga-dreapta. De altfel, Berlusconi a dat semnale în acest sens, dar a ţinut să precizeze că nu-l mai vrea şi pe fostul premier Mario Monti în această ecuaţie. 
 
BEPPE GRILLO,MARELE CÂŞTIGĂTOR

Marele „învingător“ al scrutinului, chiar dacă formaţiunea sa s-a clasat pe locul trei, cu aproximativ 25 la sută din sufragii, este Beppe Grillo, liderul Mişcării Cinci Stele. Formaţiunea lui a pornit online în urmă cu doar trei ani şi nu are niciun plan concret de guvernare. Cu toate acestea a fost votată de unul din patru italieni. El a ştiut să seducă electoratul exploatând respingerea clasei politice, furia faţă de austeritate şi neîncrederea faţă de Europa.

Cu un program considerat „populist“ de către adversarii săi, incluzând între altele stoparea finanţării publice a partidelor politice, introducerea unui venit minim de 1.000 de euro şi promisiunea unui referendum asupra euro, formaţiunea sa nu este dispusă să colaboreze cu celelalte coaliţii.

Beppe Grillo nu a intrat în Parlament, din cauza unei condamnări pentru ucidere din culpă, într-un accident de maşină, în anii 1980, care nu i-a permis să candideze, platforma Mişcării  excluzând candidaţii cu cazier judiciar de la ocuparea de funcţii publice.

Liderul Mişcarii Cinci Stele a declarat că exclude posibilitatea participării la o coaliţie guvernamentală în Italia, dar ar putea aproba măsuri de la caz la caz.

„Mişcarea Cinci Stele nu va participa la nicio coaliţie“, a scris pe blog fostul comic. „Nu suntem împotriva tuturor. Vom analiza fiecare reformă, de la caz la caz. În acest moment nu este cazul să vorbim de alianţe. Trebuie să ajungem la solidaritate în întreaga ţară“, a adăugat liderul populist.

Beppe Grillo a precizat că parlamentarii săi vor bloca orice tentativă de formare a unei coaliţii în Parlament. El a sugerat că dramaturgul şi laureatul Nobel Dario Fo ar putea fi candidatul formaţiunii sale pentru funcţia de preşedinte al ţării.

BURSELE, ÎN SCĂDERE

Comisia Europeană a afirmat, marţi, că înţelege „mesajul de preocupare“ trimis de cetăţenii italieni la scrutinul legislativ, dar se aşteaptă ca Italia „să-şi onoreze angajamentele“ europene. Pieţele financiare din Europa au înregistrat scăderi din cauza incertitudinii din Italia, a treia economie din zona euro. Acţiunile listate la principalele burse din Italia au scăzut cu 1,5 la sută, bursele din Paris şi Frankfurt au căzut şi ele. Randamentele obligaţiunilor italiene a fost ieri de 4,8 la sută, apropiindu-se periculos de  5% , rată la care datoria uriaşă a Italiei, de peste 2.000 de miliarde de euro, devine greu de finanţat.

info italia
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite