Europa

articolul anterior articolul urmator

Italia: Proteste împotriva impunerii certificatului verde. Poliţia a intervenit cu tunuri cu apă şi gaze lacrimogene VIDEO

24
10 Oct 2021 01:01:39
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Poliţia italiană a folosit sâmbătă tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a risipi sute de protestatari, inclusiv neofascişti, care demonstrau la Roma împotriva măsurii guvernului de a face certificatul verde pentru Covid-19 obligatoriu pentru toţi lucrătorii, transmite Reuters.

Un grup de protestatari au încercat să străpungă rândurile de poliţişti pentru a ajunge la biroul din centrul oraşului al prim-ministrului Mario Draghi, în timp ce un grup separat a încercat să intre în sediul principalului sindicat din Italia, CGIL.

Protestele au avut loc cu câteva zile înainte ca Italia să devină prima ţară din Europa care îi va obliga pe toţi lucrătorii să poarte certificatul verde într-un efort de a accelera vaccinările şi de a elimina infecţiile cu coronavirus.

Permisul, un certificat digital sau pe hârtie care arată că cineva a primit cel puţin o doză de vaccin, a fost testat negativ sau s-a vindecat recent de Covid-19, a fost conceput iniţial pentru a uşura călătoriile între statele Uniunii Europene.

Draghi a denunţat violenţa de sâmbătă şi a declarat că guvernul său de unitate naţională rămâne angajat să-şi finalizeze campania de vaccinare.

"Dreptul de a manifesta pentru a-ţi susţine ideile nu poate degenera niciodată în acte de agresiune şi intimidare", a spus el într-o declaraţie emisă de biroul său.

Oponenţii certificatului verde spun că aceste este o încălcare a libertăţii şi că este un mijloc de a forţa oamenii să se vaccineze.

Cauza lor a fost susţinută de grupuri neofasciste de extremă dreaptă, pe care politicienii locali le-au acuzat că au orchestrat violenţele de sâmbătă.

Mass-media locală a relatat că aproximativ 10.000 de oameni au ieşit pe străzile capitalei italiene, mulţi scandând ”libertate, libertate”, în timp ce unii au căutat să spargă poliţia echipată cu echipamente de antirevoltă pentru a proteja accesul la biroul lui Draghi.

CGIL, care a acceptat sistemul certificatului verde pentru angajaţi, a condamnat atacul asupra birourilor sale.

"Asaltul asupra sediului naţional al CGIL este un act de hoţ fascist, un atac asupra democraţiei şi asupra lumii muncii. Nimeni nu ar trebui să creadă că poate întoarce ţara noastră în trecutul său fascist", a declarat liderul său Maurizio Landini într-un comunicat.

Orice lucrător care nu prezintă un certificat de sănătate valid din 15 octombrie va fi suspendat fără plată, dar nu poate fi concediat. Aproximativ 80% din totalul italienilor cu vârsta de peste 12 ani sunt acum complet vaccinaţi şi marea majoritate a oamenilor par să sprijine efortul de vaccinare şi utilizarea certificatului verde.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Camelia Sorescu
10.10.2021, 01:31:23

Relatarea este cel puțin ambiguă, cu atât mai mult cu cât se insinuează că grupuri neofasciste ar susține protestele împotriva unui instrument care chiar el însuși este... neofascist: Nazzipassul sau certificatul verde. Nu ai acest Nazipass ești practic exclus din societate, ceea ce este o groaznică încălcare a dreptului la demnitate, libertate de conștiință, liberă exprimare dar și a necesității consimțământului neviciat pentru îndeplinirea unui act medical.

-6 (20 voturi)
m wakki
10.10.2021, 01:36:30

Nazipass, la fel ca și Положение о паспортах în URSS până în 1985 nu puteai să călătorești liber în toată țara, trebuia să ai acest pașaport intern, vizat de KGB

+13 (17 voturi)
Camelia Sorescu
10.10.2021, 01:38:22

De remarcat în același timp ușurința cu care orice oponent al sistemului este declarat ca fiind extremist, fascist sau neofascist. Mă tem că statele vor comite abuzuri. Mă întrebam zilele acestea cum de niște simpli comentatori pe forum sunt în stare să te amenințe cu bătaia, moartea, sau să te înjure doar pentru că nu le împărtășești opiniile - mi se întâmplă ca femeie, nu ca bărbat, pe acest forum. Iată însă explicația. Exemplul vine de la stat. Cei care sunt în asentiment cu vederile autorităților locale sau centrale par a le împrumuta și agresivitatea. Cred că e un joc periculos care are potențialul de a duce la război civil sau, și mai rău, la mișcări de tip legionar care vor începe să vâneze și să elimine oameni pe considerente de vaccinare. Discutăm despre o gripă pe care doamna medic Flavia Groșan a tratat-o până acum fără să aibă nici măcar un decedat. Iar în alte țări se pare, s-a trecut la violență din cauza bolii. Este revoltător și inimaginabil.

-5 (17 voturi)
Camelia Sorescu
10.10.2021, 01:41:56

m wakki nu cunosc dar nici nu vă contrazic. Cu atât mai mult cu cât UE ca și construct și concepție seamănă foarte bine cu URSS. Putem urmări și un scurt interviu cu un luptător anticomunist, vânat și chinuit aproape o viață întreagă de către autoritățile rusești. https://www.youtube.com/watch?v=m41Tdl5mvdg Cert este că ceea ce pare să se apropie pare a fi o catastrofă. O fază incipientă pentru dictaturi, de oricare tip ar fi ele: medicale, militare, etc. Oamenii își dau la propriu în cap datorită unei gripe pe care presa a avut grijă. împreună cu autoritățile, să o supradimensioneze ca efect și consecințe la un nivel care nu mai are nimic de-a face cu realitatea.

-6 (18 voturi)
m wakki
10.10.2021, 01:33:47

ăștia fac manifestație să nu li se încalce libertatea de a-și bate joc de alții

+6 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările