INFOGRAFIE Italia, între „Il Profesore“ şi „Il Cavaliere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
monti berlusconi foto reuters

Într-o ţară răvăşită de scandaluri de corupţie şi cufundată în recesiune, alegerile de duminică şi luni sunt decisive pentru viitorul Peninsulei în UE.

Fostul premier Silvio Berlusconi, prim-ministrul demisionar Mario Monti, stângistul Pier Luigi Bersani şi actorul de comedie Beppe Grillo sunt figurile proeminente care se vor confrunta în alegerile din 24 şi 25 februarie, organizate la capătul unei campanii agresive.

Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Democrat al lui Bersani se află în fruntea clasamentului, urmat de formaţiunea lui Berlusconi (Poporul Libertăţii), Mişcarea Cinci Stele a lui Grillo şi coaliţia de centru „Cu Monti pentru Italia”.

Potrivit legii electorale italiene, partidul sau coaliţia care câştigă cele mai multe voturi pentru una dintre cele două Camere ale Parlamentului primeşte, în mod automat, 55% din mandate.

Dacă Partidul Democrat nu va reuşi să obţină majoritatea, Bersani va face o alianţă cu tehnocratul Monti, consideră analiştii politici din Peninsulă.

Salvatorul Monti

Candidatura profesorului de economie Mario Monti a salvat, cel mai probabil, Uniunea Europeană de întoarcerea la putere a lui Berlusconi, scrie cotidianul financiar „Financial Times”. Chiar dacă gruparea lui Monti e creditată cu doar 15%, fostul premier a polarizat o parte din electoratul de centru-dreapta, dezamăgită de etica lui Berlusconi. De asemenea, candidatura lui „Il Profesore“ a reuşit să menţină încrederea investitorilor, consideră presa străină.

Principala miză a acestor alegeri este rămânerea Italiei în zona euro. De o parte a baricadei se află „Il Cavaliere”, care a avut pe toată durata campaniei un discurs eurosceptic şi populist, şi actorul de comedie Beppe Grillo. În schimb, Monti este un susţinător ferm al căii europene, iar, în eventualitatea unei coaliţii cu Partidul Democratic, acesta ar fi drumul urmat de guvernul de la Roma.

Pericolul Berlusconi

Reîntoarcerea lui Berlusconi la cârma Italiei, chiar şi în postura de ministru al Finanţelor sau al Economiei, nelinişteşte principalii actori ai scenei politice europene.

Ministerul german de Externe, Guido Westerwelle, care consideră că Roma este „crucială pentru depăşirea crizei datoriilor din Europa”, a declarat marţi că „oricine ar forma viitorul guvern, calea pro-europeană şi reformele necesare trebuie continuate”.

La sfârşitul anului trecut, după ce partidul lui Berlusconi i-a retras sprijinul politic, Monti şi-a anunţat demisia, decizie care l-a obligat pe preşedintele italian Giorgio Napolitano să dizolve Parlamentul şi să declanşeze alegeri anticipate în termen de 70 de zile.

La alegerile parlamentare din 24-25 februarie vor vota peste 51 de milioane de cetăţeni italieni în peste 61.500 de birouri electorale din cele 20 de regiuni ale ţării.

grafic italia
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite