Italienii au luat cu asalt plajele şi barurile. Ce alte state au mai ridicat din restricţiile impuse pentru combaterea Pandemiei Covid-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Italienii au furat startul şi s-au dus la plajă de duminică
Italienii au furat startul şi s-au dus la plajă de duminică

Pe măsură ce restricţiile pentru a limita răspândirea noului coronavirus sunt ridicate, autorităţile au sfătuit cetăţenii să menţină măsurile de precauţie pentru sănătate, avertizând că altfel ar putea risca un alt val de infecţii, dar cine să asculte.

GALERIE FOTO

Plajele, barurile, terasele din Italia s-au redeschis oficial luni, dar au fost luate cu asalt încă de duminică în multe regiuni. Imagini televizate din sudul Italiei arătau plaje din Sicilia, de exemplu, înţesate de oameni şi puţini purtau măşti de protecţie.

La Roma, Napoli, Genova şi alte oraşe, tinerii s-au îndreptat spre baruri seara şi mulţi stăteau în grupuri fără să respecte măsurile de distanţare socială sau să poarte măşti faciale. Oficialii de la din Roma şi din întreaga ţară au răspuns cu îngrijorare. „După ce au stat acasă atât de mult timp, tinerii au pierdut din vedere limitele pe care le respectau“, a declarat ministrul de interne Luciana Lamorgese într-un interviu acordat postului de radio RTL102.5.

 În unele oraşe, primarii au închis barurile la începutul serii şi autorităţile din Rimini, staţiune la Marea Adriatică, au anunţat un loc pentru verificări pentru a se asigura că nu au loc adunări ilegale.

Italia, una dintre ţările cele mai afectate de virus, a relaxat izolarea pe 18 mai, permiţând redeschiderea restaurantelor, barurilor şi magazinelor, atât timp cât patronii respectă regulile de igienă. Turiştilor din străinătate li se va permite să intre în Italia începând cu 3 iunie.

image

Bilet pentru a participa la slujbe

În localitatea Castellanza oamenii trebuie să-ţi facă rezervare şi să-şi ia bilet pentru a participa la slujbă. Credincioşii trebuie să se conecteze pe site-ul comunităţii pastorale, să aleeagă ziua şi ora slujbei. Un registru electronic indică numărul de locuri disponibile, iar dacă există locuri libere, se poate scrie numărul de bilete dorite, nu mai mult de cinci, se adaugă în coş, după care, odată specificate numele, prenumele şi adresa de e-mail, biletele vor sosi la adresă în format electronic, gata să fie tipărite şi prezentate la intrarea în biserică, aşa cum se întâmplă şi în cazul multor altor evenimente. Cu excepţia faptului că aici, nu se plăteşte nimic. Se mizează mult pe bunul simţ. 

Cei care participă într-o duminică la Sfânta Liturghie, săptămâna următoare ar trebui să aştepte până în ultimul moment înainte de a-şi rezerva locurile rămase, pentru a-i favoriza pe cei care nu au reuşit încă să participe în direct la sărbătoarea euharistică

. Papa Francisc a susţinut duminică prima sa predică pentru credincioşii adunaţi în Piaţa Sf. Petru, de la ridicarea restricţiilor menite să stopeze răspândirea noului coronavirus. Piaţa din faţa Bazilicii Sf. Petru a fost închisă din luna martie şi s-a redeschis abia ieri. În ultimele săptămâni.  În piaţă, duminică, au fost lăsaţi să intre foarte puţini credincioşi. Aceştia au trebuit să respecte distanţa socială pentru a se proteja împotriva noului coronavirus.

Statele care au mai ridicat din restricţii

Ţările europene relaxează gradual restricţiile impuse pentru a limita răspândirea COVID-19, în contextul în care numărul noilor cazuri de infectare cu noul coronavirus rămâne în general scăzut comparativ cu perioada de vârf, notează luni dpa.

În Austria, autorităţile intenţionează să relanseze la finalul lunii mai viaţa culturală prin autorizarea evenimentelor evenimentelor cu cel mult 100 de spectatori. Aceştia vor trebui să păstreze între ei o distanţă de cel puţin 1 metru.

Începând de luni, 25 mai, autorităţile de la Copenhaga le permit persoanelor cu reşedinţa permanentă în ţările nordice şi în Germania să călătorească pe teritoriul danez dacă ele deţin o casă de vacanţă în Danemarca sau logodnicul, partenerul ori bunicul este cetăţean danez.

O decizie privind redeschiderea frontierelor, care sunt închise de la jumătatea lunii martie, este încă în aşteptare. Guvernul danez urmează să furnizeze până vineri informaţii despre redeschiderea sezonului turistic, ţinând cont de evoluţiile epidemiologice.

În Germania, restricţiile pentru încetinirea propagării noului coronavirus sunt relaxate în grade diferite în cele 16 landuri. Restaurantele urmează să fie deschise în întreaga ţară începând de luni.

Unele landuri, precum Mecklenburg - Pomerania Inferioară (nord-est), hotelurile din staţiunile de la Marea Baltică sunt în prezent deschise germanilor cu reşedinţa în alte landuri. Hotelurile din Berlin, Brandenburg şi Saxonia Inferioară sunt redeschise de luni, iar cele din landul Baden-Wurrtemberg începând din 29 mai.

În Bavaria (sud-est), sunt redeschise de luni părţile indoor ale restaurantelor. Terasele în aer liber sunt deja redeschise, dar barurile rămân închise. În Saxonia-Anhalt, barurile pot fi deschise din nou începând din 28 mai.

De asemenea, în Berlin, Brandenburg, Saxonia Inferioară şi Mecklenburg - Pomerania Inferioară de luni sunt redeschise piscinele în aer liber.

Începând din 25 mai, în Grecia călătorii neaflaţi în carantină pot lua feriboturile din partea continentală a ţării către insulele din Marea Egee şi Marea Ionică.

La finalul lunii mai, autorităţile elene urmează să anunţe lista ţărilor ai căror cetăţeni vor putea călători în Grecia fără a intra în carantină timp de 14 zile. Primele zboruri internaţionale către Atena sunt prevăzute pentru 15 iunie. De la 1 iulie, toate aeroporturile regionale vor fi redeschise pentru zborurile din străinătate.

În Islanda, sunt permise din nou începând de luni, 25 mai, evenimentele cu cel mult 100 de participanţi.

Relaxarea măsurilor de izolare continuă şi în Italia prin redeschiderea din 25 mai a sălilor de fitness şi a piscinelor, iar din 15 iunie a cinematografelor şi a teatrelor. Italia intenţionează să primească din nou turişti străini de la 3 iunie.

De la 30 mai, în Lituania vor fi permise evenimentele publice sau private cu maximum 30 de persoane, cu condiţia respectării regulilor de igienă şi de distanţare fizică. Elevii din şcolile primare pot reveni la cursuri de luni (25 mai), iar redeschiderea celorlalte niveluri de învăţământ este prevăzută pentru 1 iunie.

Începând de luni, 25 mai, Polonia le permite şcolilor primare să primească din nou elevi, dar lasă decizia la latitudinea conducerii fiecărei instituţii de învăţământ. Universităţile vor putea găzdui cursurile pentru studenţii din anii terminali şi pe cele care nu pot fi ţinute online.

În Spania, oraşele Madrid şi Barcelona, cele mai afectate de coronavirus din Spania, au intrat de luni în prima etapă a planului în patru faze pentru revenirea la condiţii normale.

În prima fază, este permisă doar intrarea unei treimi din numărul obişnuit de persoane în biserici, muzee şi magazine. De asemenea, sunt permise grupurile de cel mult 10 persoane. Totuşi, continuă să se aplice restricţii în privinţa plimbării şi a activităţilor sportive - acestea sunt permise pentru câte cel mult două persoane, dimineaţa şi seara, pentru cetăţenii cu vârste între 14 şi 70 de ani.

Celelalte intervale de timp sunt alocate pentru părinţi cu copii şi pentru persoane peste 70 de ani. Ieşirea din casă pentru cumpărături este permisă în orice interval orar.

Aceste măsuri de relaxare au fost deja adoptate de celelalte regiuni din Spania, care au trecut de luni dimineaţa la faza a doua a planului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite