Europa

articolul anterior articolul urmator

NATO scoate 7000 de militari la încălzire

5
1 Nov 2013 13:22:23
Ion Petrescu
7000 de militari aliaţi sunt scoşi la încălzire, între 2 şi 7 noiembrie, în arealul statelor baltice şi în Polonia.
7000 de militari aliaţi sunt scoşi la încălzire, între 2 şi 7 noiembrie, în arealul statelor baltice şi în Polonia.

Conducerea mulţimilor, îndeosebi prin proiectarea imaginilor publice dezirabile susţinerii ulterioare a unor planuri care să justifice adoptarea unor măsuri ferme, în regim de urgenţă, pe un anumit palier al societăţii de peste Ocean, din Europa şi din Asia pare a fi devenit un joc la modă.

Nimic mai facil, pentru cei care susţin financiar revista Forbes, ca preşedintele Federaţiei Ruse să fie declarat – imparţial, desigur…-, cel mai influent om din lume.

Primul argument invocat este fermitatea cu care a susţinut interesele Rusiei, în Siria.

Unul fragil, de vreme ce ultimul atac aerian israelian asupra unei baze militare siriene, efectuat cu ştirea Pentagonului, indică pur şi simplu ignorarea, nu doar de către Tzahal/IDF/Forţele de Apărare ale Israelului, a privirii de gheaţă a lui Vladimir Putin.

Al doilea motiv stipulat de Forbes este clamata poziţie fermă a prezidentului de la Kremlin, care respingea cererea oficialilor americani, de a fi extrădat Edward Snowden, un personaj cel puţin atipic, în lumea serviciilor secrete.

Ei bine, chiar azi, 1 noiembrie, mister Snowden începe să lucreze pentru un important website rus, nimeni altul decât Vkontakte, echivalentul Facebook, în Rusia.

Şi unde credeţi că va lucra americanul refugiat la răsăriteni?

Păi unde se pricepe, adică la... protecţia datelor cu caracter personal, a milioanelor de utilizatori ai Vkontakte.

Asta în condiţiile când se ştie ce a făcut Snowden, cu datele clasificate la care a avut acces peste Ocean.

De pildă, conform dezvăluirilor lui, centrele de date ale Google şi Yahoo, cu informaţii personale despre sute de milioane de utilizatori, din întreaga lume, au fost deja accesate de Agenţia de Securitate Naţională din SUA/NSA - principalul producător şi manager de semnale de informaţii clasificate pentru Statele Unite.

Inconştienţă sau test al FSB, succesorul KGB?

Revenind la topul Forbes, nimic mai elocvent pentru contribuabilul american decât să vadă „inamicul public nr.1”, alias Vova = Vladimir Putin, surclasând pe următorii patru lideri importanţi ai lumii, respectiv pe defensivul Barack Obama, tăcutul Xi Jinping, surâzătorul Papa Francisc şi mai nou enervata, de ascultarea telefonului său, de amicii americani, cancelarul de facto al Europei, Angela Merkel.

În acelaşi timp, nu puţine sunt cabinetele preşedinţilor şi premierilor din partea răsăriteană a comunităţii euroatlantice, unde au fost exprimate îngrijorări de genul:

kremlin

ce va face NATO, dacă Rusia, după ameninţările succesive, clare, publice, la adresa fostelor state sovietice, interesate de intrarea în Uniunea Europeană, îşi trimite tancurile la promenadă spre Occident?

Răspunsul îl oferă, la finalul acestei săptămâni, exerciţiul programat a se derula, de către Alianţa Nord-Atlantică, în Polonia şi Letonia, sub numele de cod "Jazz Steadfast".

Al cărui scenariu indică, după regulile instituite la Cartierul General al NATO, un inamic nenominalizat care, nota bene, invadează o regiune, ca din întâmplare similară cu aceea în care se află statele baltice şi cel polonez.

Cum ar reacţiona NATO, în acest caz?

Teoretic cu forţa de reacţie rapidă a aliaţilor. Niciodată testată într-o situaţie reală.

Şi cum capacităţile aeriene de transport ale unor efective semnificative se află peste Ocean, cum Operaţiunea „Protectorul Unificat” din Libia a demonstrat că, după două săptămâni de la începerea acţiunilor aeriene, Londra şi Parisul au fost nevoite să ceară sprijinul decisiv al Washington-ului, devine clar că şi soarta statelor baltice, plus a Poloniei, tot de Unchiul Sam depinde.

Nu de alta, dar la reînarmarea rapidă a Rusiei, diplomaţii europeni au răspuns cu afirmaţii mai degrabă prudente, majoritatea evitând să nominalizeze răspunderea Moscovei, pentru această opţiune mai degrabă războinică, decât defensivă, în interesul naţional al ruşilor închinaţi, de voie, de nevoie, ţarului de tip nou, de la Kremlin.

Mai mult, bugetele pentru apărare, ale multor state aliate, din nefericire şi al României, sunt sub limita considerată utilă îndeplinirii angajamentelor luate în cadrul Organizaţiei Tratatului Nord-Atlantic.

În acest caz, ataşaţii militari americani, din statele europene membre ale NATO pot transmite la Pentagon, evident relaxaţi, depeşa cu o formulare de genul:

„Ultima glumă la Bruxelles este un jaz rapid, pe locul cunoscut de ruşi.”

Până şi generalii ruşi, din ministerul de resort al Federaţiei Ruse nu pot decât să aibă o reacţie justificat ironică la pretenţia structurii de relaţii publice a NATO, conform căreia, vezi Doamne, acest exerciţiu "Jazz Steadfast" -

alfa11122233ce se va derula între 2 şi 7 noiembrie 2013, cu participarea a 7000 de militari, ce vor acţiona în cadrul unor unităţi distincte de tancuri, nave de luptă, avioane de vânătoare şi forţe speciale -, nu vizează direct Rusia.

Ei, aş! O fi Antartica...

Adevărul este că în timp ce generalii occidentali au început să devină robii computerelor, unde se joacă precum cadeţii de la Academia Forţelor Armate Turce, mimând un inamic marcat cu roşu şi anihilat de trupe proprii desenate electronic cu albastru...

... generalii ruşi trimit bombardierele lor, zi şi noapte, spre toate punctele considerate slabe, ale apărării antiaeriene, de la flancul răsăritean al NATO, alarmează des echipajele unor nave de război, care primesc direcţia de acţiune şi obiectivele de nimicit doar în largul valurilor mării, conduc exerciţii ale unor forţe terestre, care i-au pus recent pe gânduri şi pe chinezi.

Iar NATO răspunde cu teoria, devenită tragicomică, că Forţa sa de Răspuns poate acţiona în orice punct al lumii. Fără americani fiind zero.

Pentru generalii statelor baltice, exerciţiul care începe mâine este o verificare, cu oarece strângere de inimă, ca să nu scriu gust amar, a forţelor europene care le-ar veni în ajutor, în primele ore ale unei agresiuni, nu doar verbale, a forţelor ostile răsăritene. 

Noroc că balticii au un lobby puternic pe lângă Congresul Statelor Unite. Altfel... 

Altfel? Chiar şi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate, din Europa, generalul Philip Breedlove - adus la Mons după ce a căpătat o expertiză privind potenţialul ofensiv şi defensiv al forţelor aeriene aliate, în arealul Turciei, cel al Mării Negre şi zonelor limitrofe – recunoaşte că exerciţiul amintit va testa abilitatea aliaţilor de a lupta în războaie mai sofisticate, cu alte cuvinte contra unor forţe armate extrem de bine echipate, înarmate, instruite şi plătite. 

Discurs tipic unui general american. 

Dar europenii se vaită de criză, reduc bugetele apărării, trimit militari activi în rândurile celor care nu mai contează decât la vot...

... în timp ce Putin a decis ca Rusia să aloce forţelor sale armate 700.000.000.000 de dolari, eşalonat, în perioada 2013-2020, astfel încât două treimi, din milionul de militari activi ruşi să aibă tehnică de luptă ultramodernă. 

Adică 2300 de tancuri noi, 1200 de elicoptere, tot noi, 15 nave de luptă, de ultimă generaţie, plus 28 de submarine. Toate bune de o promenadă... 

A murit URSS? 

Rusia trebuie să recapete statutul de mare putere, egala Statelor Unite, ca înainte de decesul statului sovietic. Dixit Putin. 

Iar dintre fostele state socialiste europene, acum devenite ţări membre ale NATO, doar Polonia şi-a mărit semnificativ bugetul. 

Noroc că americanii au pus primele lopeţi de ciment la Deveselu. 

Deveselu fiind într-o ţară unde unele manifestaţii îi vor pe americani afară, din zona gazelor de şist...

... dar niciun partid politic parlamentar nu publică, temerar, statistica care indică cât la sută din economia României este copios controlată de emisarii abili, ai Federaţiei Ruse! 

Bătălia pentru România se va duce la viitoarele alegeri prezidenţiale, unde, dacă păcălicii de meserie vor amăgi din nou mulţimile, s-ar putea să reînvăţăm, din nou, limba rusă. 

Pe micul ecran. La o oră de maximă audienţă. 

Doar unii înaintaşi au dat pildă cum se poate schimba rapid o alianţă cu alta. 

Depinde la care ESCU ne vom opri, nu după Tudor Muşatescu, ci după Traian Băsescu.

 

NOTA BENE: Secretarul general al NATO inspectează flancul nord-estic al Alianţei - detalii aici.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Aurelian Rodu
1.11.2013, 18:26:49

Cine controleaza economicul ,detine controlul puterii politice. Suntem doar un laborator de testari psihologice. Prin vot se legitimeaza accederea unor papagali in functii de conducere. De ce credeti ca armatei i se refuza un post public de televiziune..?S-ar obisnui lumea sa vada oameni adevarati,nu tot felul de otrepe cum ne sunt prezentate acum ca modele sociale. Cum credeti ca a reusit Partidul Poporului din Caracal accederea in parlament daca nu prin OTV,desi exista un referendum care limiteaza numarul de parlamentari la 300. Vox populi,vox D.D.(de la Vatican citire} Limba rusa nu mai este la moda in spatiul exsovietic,numai gandirea ramane in ruseste ,exprimarea in orice limba doreste clientul.

+1 (1 vot)
IonIon Codreanu
3.11.2013, 12:07:57

Ruso-fobia nu-i bună. Nu mai are obiect. Sunt de acord că Putin visează la o Rusie-putere militară de calibrul Americii. Dar cred că și el știe că asta nu poate rămâne decât un vis. Cheltuielile pentru ”înarmare” care se agită mereu, nu sunt decât cheltuieli pentru MODERNIZAREA cât de cât a armatei, rămasă la nivelul de acum30 de ani... Armată care este doar o umbră a celei din momentele de vârf ale URSS-ului. O putere militară nu poate exista decât acolo unde există putere economică. Rusia nu ar putea susține nici un război mărunt, cu ceea ce are. Armată puțină și prost instruită, cu grave probleme de organizare, armamentul din dotare învechit (nu sunt bani pentru cumpărarea a ce-i mai nou, chiar dacă se produce). Focoasele nucleare? Alea sunt DOAR pentru descurajarea unei agresiuni. Toate țările nucleare le privesc așa. Articolul este excesiv de pesimist, hiperbolizează puterea Rusiei și desconsideră capabilitățile Europei. Vechile spaime trebuie să facă loc încrederii în puterea de a construi o lume a colaborării, care să o înlocuiască pe cea a confruntării. Rusia nu mai este o putere comunistă și Putin, cu toate accentele lui dictatoriale nu mai poate fi un prim-secretar într-un stat mono-partinic.

+1 (1 vot)
Ion Petrescu
3.11.2013, 12:28:44

Inedit comentariul dvs. IonIon Codreanu. Articolul doar redă o stare de spirit, cunoscută în lumea diplomatică, de la Bucureşti. Apreciez spiritul dvs. constructiv, optimist. Viaţa va indica, desigur, spre ce ne îndreptăm. Cu condiţia să nu ne îmbătăm cu apă rece.

+1 (1 vot)
Cristian Liviu
3.11.2013, 13:35:51

Sunt deacord ca rusofobia nui buna , dar romania ar trebui sa isi creeze propiile ei mijloace de aparere . sunt arme ieftine defensive cu care se poate cotracara arme ofensive . prieteni te pot ajuta le o adica ,dar nu pot face ce trebuie sa faci tu.

Ion Petrescu
3.11.2013, 13:39:58

Rândurile mele nu sunt rusofobe. Indică stări de lucruri ascunse opiniei publice. Dar aveţi dreptate, Cristian Liviu, când scrieţi că România trebuie să îşi creeze propriile mijloace de apărare. Deocamdată, dincolo de discursuri cunoscute, nu s-a petrecut nicio minune.

Modifică Setările