Europa

articolul anterior articolul urmator

JO 2020: O atletă din Belarus acuză că a fost dusă la aeroport cu forţa şi anunţă că nu se mai întoarce în ţară

20
1 Aug 2021 18:34:14
Autor: Maria Dinu
Kristina Ţimanuskaya FOTO G4media
Kristina Ţimanuskaya FOTO G4media

O sprinteră din Belarus a declarat pentru Reuters, citat de G4media, că a fost dusă la aeroport împotriva voinţei sale pentru a fi urcată într-un zbor de întoarcere acasă,  după ce i-a criticat pe antrenorii naţionali la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Sportiva a anunţat că nu se va mai întoarce acasă.

Krisţina Ţimanuskaya trebuia să concureze luni la proba de 200 de metri la atletism. E a declarat pentru Reuters, citat de G4Media, că nu intenţionează să se mai întoarcă în ţara natală şi a cerut protecţia poliţiei japoneze pe aeroportul Haneda din Tokyo, aşa că nu va trebui să urce în avion. Ţimanuskaya a fost dusă la aeroport înainte să poată alerga în proba de 200 metri luni şi ştafeta 4×400 metri joi. Ea a adăugat că a fost eliminată din echipă datorită “faptului că am vorbit pe Instagram despre neglijenţa antrenorilor noştri”.

Conform sursei citate, comitetul olimpic din Belarus a spus într-o declaraţie că antrenorii au decis să o retragă pe Ţimanuskaya din concurs, la sfatul medicilor cu privire la “starea ei emoţională, psihologică”.

O sursă a Fundaţiei de Solidaritate Sportivă din Belarus, care sprijină sportivii închişi sau marginalizaţi pentru opiniile lor politice, a declarat că Ţimanuskaya intenţionează să solicite azil politic în Germania sau Austria luni.

Sportiva, în vârstă de 24 de ani, a filmat un videoclip care a fost publicat pe Telegram de Fundaţia Solidaritate Sportivă din Belarus, în care solicita Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să se implice în cazul ei. CIO nu a răspuns însă imediat cererilor de comentarii. Ea a declarat că antrenorii au venit duminică în camera ei şi i-a spus să-şi facă bagajele. Sprintera se plânsese anterior că a fost înscrisă în ştafeta de 4×400 m după ce unii membri ai echipei s-au dovedit a fi neeligibili pentru a concura la Jocurile Olimpice, deoarece nu au fost supuşi unui număr suficient de teste de dopaj. „Antrenorul m-a adăugat la ştafetă fără ştirea mea. Am vorbit despre asta public. Antrenorul principal a venit la mine şi a spus că a existat un ordin de sus pentru a mă înlătura” a spus ea.

În Belarus, desi sportivii de elită se bazează adesea pe finanţare guvernamentală, unii s-au alăturat protestelor. Câţiva au fost închişi, inclusiv baschetbalista olimpică Yelena Leuchanka şi decatlonistul Andrei Krauchanka. Alţii şi-au pierdut locul de muncă la stat sau au fost daţi afară din echipele naţionale, după ce au susţinut opoziţia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Ionel Marcu
1.08.2021, 18:53:05

Ce seamănă Belarusul ăsta cu România comunistă! Au și cultul personalității sau la asta nu-l pot concura pe Ceaușescu?

-6 (16 voturi)
Adrian Andrei
1.08.2021, 19:09:35

Banuiesc ca au si un zid pe undeva... oare Lukasenko stie cum se spune "Targoviste" pe limba lui?

+10 (14 voturi)
IonIon Codreanu
1.08.2021, 19:17:09

Dictatorii se cred veșnici! Toți...

-7 (11 voturi)
Decebal Burebista
1.08.2021, 19:59:00

"Dictatorii se cred veșnici! Toți..."...mda..şi papagalii se cred pasărea paradisului!! Toţi...

-13 (13 voturi)
Utilizator Adevărul
1.08.2021, 19:17:14

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările