Europa

articolul anterior articolul urmator

Joe Biden, invitat de liderii europeni la un summit la Bruxelles pentru resetarea relaţiilor transatlantice

8
23 Nov 2020 23:57:57
Autor: George-Andrei Cristescu
Ursula von der Leyen si Charles Michel au discutat cu Joe Biden FOTO EPA-EFE
Ursula von der Leyen si Charles Michel au discutat cu Joe Biden FOTO EPA-EFE

Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, au discutat, luni, cu preşedintele-ales al Statelor Unite, Joe Biden, şi l-au invitat pe acesta la Bruxelles în 2021 pentru „o reuniune specială”, conform presei internaţionale.

„Tocmai am discutat cu preşedintele Joe Biden şi l-am invitat la o reuniune specială la Bruxelles, anul viitor, cu liderii Uniunii Europene", a anunţat pe contul său de Twitter Charles Michel, preşedinte al Consiliului European. „Să reconstruim o alianţă puternică între UE şi Statele Unite", a îndemnat el. 
 
„L-am felicitat pentru victoria sa. Este un nou start pentru parteneriatul mondial între UE şi SUA", a anunţat la rândul său preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter. „O Uniune Europeană puternică şi SUA puternice colaborând împreună pot defini o agendă mondială bazate pe cooperare, multilateralism, solidaritate şi valori comune", a adăugat ea.
 
Ursula von der Leyen şi Charles Michel au discutat separat la telefon cu preşedintele-ales al Statelor Unite şi fiecare a comunicat apoi separat pe această temă, rupând tradiţia declaraţiilor comune stabilită de predecesorii lor, Donald Tusk şi Jean-Claude Juncker, scrie Agerpres.
 
Preşedintele Consiliului European a pledat pentru un parteneriat transatlantic puternic. "A venit momentul să ne unim forţele. Într-o lume în schimbare, parteneriatul nostru va fi mai important ca niciodată pentru cetăţenii noştri, pentru a ne relansa economia, pentru a stopa încălzirea climatică şi a crea o lume mai sigură", a afirmat Michel.
 
Charles Michel i-a mulţumit, de altfel, lui Joe Biden, pentru „susţinerea sa fără echivoc" privind aplicarea Acordului de retragere încheiat de UE cu Regatul Unit anul trecut. „Acest acord menţine pacea şi stabilitatea în Irlanda şi respectă deplin acordul din Vinerea Sfântă", a reamintit Charles Michel.
 
Discuţia cu Ursula von der Leyen s-a referit la subiecte precum competenţa Comisiei Europene, în special în chestiunile comerciale în care SUA şi UE sunt în dispută, lupta împotriva pandemiei de COVID-19 şi a încălzirii climatice, cele două priorităţi ale UE.
 
Discuţia dintre liderii europeni şi Joe Biden vine după patru ani în care relaţiile UE-Statele Unite au traversat o serie de tensiuni pe fondul politicii administraţiei Trump.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

UnulDinVancouverCanada
24.11.2020, 00:13:05

Asta e ultima cireasa pe tortul lui trump ... guzganul portocaliu o sa bubuie ca o basina blocata in rect...

+3 (9 voturi)
stop propaganda
24.11.2020, 01:19:07

O sa fie hilar cand trump va castiga in 2024 :)

-3 (7 voturi)
Marian Gheorghe
24.11.2020, 07:13:04

opriti propaganda. trump n-are cum sa castige in 2024, spriinul a fost bazat pe iluzia ca are puteri paranormale. Dupa ce sustinatorii lui se vor calma va veni si mahmureala, oamenii vor fi dezamagiti ca a pierdut si apoi se va instala oboseala si neincrederea si la sfarsit uitarea.

-9 (13 voturi)
stop propaganda
24.11.2020, 01:17:55

Ce mai bombardam baieti?

-5 (7 voturi)
Adi Bunea
24.11.2020, 04:13:42

Pai Charles Michel il cheama pe Biden sa-i dea sfaturi cum sa infiinteze si in State un institut de pregatire pentru imami, In Europa se va infiinta unul si USA nu poate ramane mai prejos. Pe Gheorghe, prostu' satului il sfatuiesc sa comenteze la subiect daca are ceva de spus (desi ma indoiesc, ca n-are prea multa minte) si sa nu se tina scai de mine, ca n-am maruntis sa-i dau.

-2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările