Europa

articolul anterior articolul urmator

Judecătorii polonezi au anulat hotărârile mai multor oraşe din Polonia de a se proclama „zone libere de LGBT”

7
29 Jun 2022 18:51:46
Autor: Ana-Maria Gherghiță
FOTO Shutterstock (Arhivă)
FOTO Shutterstock (Arhivă)

Tribunalul Suprem Administrativ din Polonia a validat, miercuri, verdictele unor instanţe inferioare care au anulat hotărârile mai multor oraşe poloneze de a se declara „zone libere de LGBT”.

În urma dezaprobării prin această decizie a recursurilor înaintate de procuratura generală a Poloniei şi de o organizaţie politică, nu mai există nicio cale de atac împotriva hotărârilor judiciare care anulează rezoluţiile primăriilor din localităţile Serniki, Klwow, Istebna şi Osiek,din provincia Lublin, de a pronunţa aceste oraşe ca fiind „zone libere de LGBT”. 
 
Verdictul închide patru din cele nouă plângeri înaintate de biroul avocatului poporului, care a afirmat că administraţiile locale menţionate „au încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de exprimare şi interzicerea discriminării pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen”, conform EFE, preluată de Agerpres. 
 
Aproape 100 de municipalităţi poloneze s-au proclamat începând din anul 2019 „zone libere de LGBT”, punctând că încearcă astfel să protejeze valorile tradiţionale în faţa „ideologiei LGBT”. 
 
Ca răspuns, Parlamentul European a numit, simbolic, în luna martie a anului 2021, toată Uniunea Europeană ca fiind o „zonă de libertate LGBT”, iar Comisia Europeană a avertizat că le va tăia fondurile europene acelor oraşe poloneze care s-au proclamat „zone libere de LGBT”. Una dintre consecinţele acestei dispute a fost intensificarea conflictului dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept. 
 
Ameninţarea emisă de Comisia Europeană a provocat unele dintre administraţiile locale poloneze să renunţe la iniţiativa lor, dar altele şi-au păstrat declaraţiile, care însă au fost atacate în justiţie. Unele dintre aceste afirmaţii au fost anulate de instanţe regionale poloneze. 
 
Cu toate acestea, nouă dintre municipalităţile cărora le-au fost anulate declaraţiile prin care se proclamă „zone libere de LGBT” au înaintat recurs, de aceea biroul avocatului poporului a introdus acţiuni împotriva acestor administraţii, iar patru dintre ele au pierdut irevocabil procesul prin sentinţa comunicată miercuri. 
 
Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a afirmat că „ideologia LGBT”, pe care a numit-o drept o „mişcare din import”, „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”. 
 
De asemenea, preşedintele polonez Andrzej Duda a caracterizat „ideologia LGBT” drept o „ideologie a răului” şi a asigurat că va apăra copiii în faţa acesteia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

1 Ujgorod
29.06.2022, 18:58:03

LGBT-istii trebuie promovati rapid. In prima linie, in Ucraina.

+4 (10 voturi)
Cristian saileanu
29.06.2022, 19:22:13

ujgorod regret sa iti spun ca in grecia antica homosexualii au luptat cu mult avitejie, ba chiar i'au invins pe faimosii spartani

-16 (20 voturi)
Efrayim Hirst
29.06.2022, 19:22:17

cat timp esti parte a ue si nato nu poti sa fii independent de asaltul anal promovat de catre vest.

+2 (6 voturi)
https://brave.com/
29.06.2022, 19:27:12

https://assets.republica.ro/20151203/473502ce7c1b13031a3381b8299bdd31b3e98df8.jpg

-4 (6 voturi)
Stefan din Nord
29.06.2022, 19:47:42

Au facut asa ceva ? Cur ios.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările