Julian Assange consideră că viaţa sa este asemănătoare cu a unui condamnat la închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din una din încăperile ambasadei Ecuadorului din Marea Britanie, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a ţinut sâmbătă o prelegere despre evoluţiile mediului online şi circulaţia informaţiilor în cadrul Festivalului „South by Southwest Interactive” desfăşurat în Austin, Texas,, tot acest demers fiind realizat prin intermediul Skype, informează CNN.

În condiţiile în care o posibilă plecare de pe teritoriul ecuadorian din Londra ar duce la arestarea sa, fondatorul Wikileaks a apelat la Skype pentru a putea discuta cu persoanele aflate la prelegerile din cadrul „South by Southwest Interactive”

„Abilitatea de a supraveghe pe oricine de pe această planetă este aproape gata şi, fără îndoială, va fi gata în următorii ani”, a declarat Assange.  Acesta susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt false şi au la bază motive politice, recunoscând faptul că în cazul în care ar fi trimis în Suedia, statul european l-ar putea extrăda în Statele Unite ale Americii. Odată ajuns pe teritoriu american ar putea fi pasibil de o „posibilă pedeapsă cu moartea”, potrivit propriilor mărturii.  

Fondatorul Wikileaks a afirmat în faţa asistenţei sale că simte că este „într-o închisoare”, deşi acesta este în condiţii de libertate în ambasada ecuadoriană, însă a recunoscut faptul că probabil adevăraţii deţinuţi au parte de un tratament mult mai sever.

Assange şi-a exprimat punctele de vedere în ceea ce priveşte subiecte precum depăşirea cadrelor legale care vizează supravegherea online de marile puteri mondiale, în special Statele Unite şi Marea Britanie.

„În prezent, odată cu fuzionarea internetului cu societate, legile societăţii ar trebui să fie aplicate şi  (n.r.- la nivelul) internetului”, a adăugat australianul. De asemenea, a susţinut că atitudinea guvernelor de a ţine un grad ridicat de informaţii îi împiedică pe oameni să vadă tabloul complet al timpurilor noastre.  

Julian Assange a devenit celebru după ce în 2010 WikiLeaks a început publicarea a numeroase documente guvernamentale secrete.

Ecuadorul i-a acordat lui Assange azil în iunie 2012, fondatorul Wikileaks reuşind să ajungă în ambasada statului sud-american şi să evite extrădarea în Suedia unde acesta este aşteptat pentru a fi anchetat într-un caz în care este acuzat de viol şi de molestare sexuală.

Măsurile de securitate pe care şi le-a luat Assange sunt serioase, dat fiind că în permanenţă în apropierea ambasadei Ecuadorului din Marea Britanie sunt reprezentanţi ai autorităţilor de la Londra gata să-l ridice pe cetăţeanul australian.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite