Europa

articolul anterior articolul urmator

Justiţia franceză abandonează procedurile împotriva unui fost ofiţer sirian suspectat de crime împotriva umanităţii

1
27 Feb 2021 19:04:28
Autor: News.ro
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Justiţia franceză a abandonat procedurile judiciare împotriva lui Sami Kurdi, un fost ofiţer dezertor din armata siriană, suspectat de crime împotriva umanităţii în 2017, declară o sursă judiciară.

O judecătoare de instrucţie antiteroristă pariziană a emis, la 25 ianuarie, o ordonanţă cu privire la abandonarea procedurilor împotriva acestui fost ofiţer, în vârstă de 33 de ani, care locuieşte la Caen.

Sami Kurdi a dezertat din armata siriană în februarie 2012 şi s-a alăturat rebeliunii. El a stat de vorbă cu AFP în 2012.

El a părăsit ţara în 2013 şi a reuşit să ajungă în Franţa în octombrie 2013 împreună cu soţia şi cei trei copii, pentru a depune o cerere de azil. Un al patrulea copil s-a născut ulterior.

Oficiul francez de protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra) i-a semnalat cazul justiţiei, suspectându-l de faptul că a comis sau participat la crime înainte de dezertare.

O procedură judiciară a fost deschisă împotriva sa în aprilie 2017, cu privire la „crime împotriva umanităţii, tortură şi crime de război”.

Sami Kurdi a fost convocat în vederea unei inculpări la 19 iunie 2018, însă a ieşit de la interogatoriu cu statutul de martor asistat, confirmă sursa judiciară citată.

Judecătoarea a semnalat încetarea investigaţiilor în decembrie 2018, potrivit ordonanţei cu privire la abandonarea procedurilor, consultată de AFP, însă, după un an şi jumătate de „linişte” în dosar, Parchetul Naţional Antiterorist (PNAT) a cerut noi investigaţii, în august 2020.

Judecătoarea de instrucţie Stéphanie Tacheau a preferat ca până la urmă să închidă dosarul, la 25 ianuarie, subliniind că „nicio victimă nu s-a manifestat, nicio crimă anume nu-i poate fi imputată, iar potrivit elementelor de la dosar a ales exilul în locul crimelor”.

„Este o satisfacţie, însă rămânem profund şocaţi de deschiderea acestei anchete. El ar fi trebuit să se întâlnească cu instituţia judiciară într-un singur cadru, şi anume al victimei crimelor regimului lui Bashar al-Assad”, declară pentru AFP avocatele Marie Dosé şi Justine Lévy, care l-au apărat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Kongo-Müller
27.02.2021, 21:46:37

Ofiterul are ghinionul ca a fost de partea statului sirian si a dezertat prea tarziu. Assad deranjeaza fiindca nu vrea sa renunte la platoul Golan, nu vrea sa plece de la putere si nu e de acord ca Siria sa devina satelit al vecinului diabolic. Deci s-a schimbat tactica: Massmedia supusa celor "alesi" a decis ca islamistii nu mai sunt teroristi ci rebeli eroici care lupta impotriva "monstrului" din Damasc. Kurzii sunt cei mai pedepsiti fiindca au avut curajul sa lupte cu teroristii islamisti. Au fost pedepsiti drastic de Turcia, Israel si USA, fiindca le-au deranjat intrigile si planurile.

+11 (11 voturi)
Modifică Setările