Kievul acuză Rusia că recrutează mercenari şi trimite arme în Donbas. Polonia anunţă Ucraina că poate conta pe sprijinul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Separatiştii din Dombas, aprovizionaţi de Rusia cu tancuri, sisteme de artilerie şi muniţie
Separatiştii din Dombas, aprovizionaţi de Rusia cu tancuri, sisteme de artilerie şi muniţie

Kievul a anunţat vineri că Rusia recrutează în mod activ mercenari şi îi pregăteşte intensiv pentru a-i trimite în zonele controlate de separatişti în estul Ucrainei, informează Reuters şi AFP.

''Comandamentul forţelor ruse continuă să consolideze capacităţile de luptă'' ale separatiştilor în estul Ucrainei, trimiţându-le tancuri, sisteme de artilerie şi muniţie, a afirmat într-un comunicat Serviciul de informaţii militare ucrainean.

De la începutul anului, autorităţile ruse au ''livrat în secret, pe calea transportului feroviar şi rutier, dinspre teritoriul rus peste şapte tone de combustibil, mai multe tancuri şi sisteme de artilerie, alte arme şi muniţii'', a adăugat acest departament din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Declaraţiile intervin într-o perioadă de creştere fără precedent a tensiunilor cu Rusia, acuzată de Kiev şi Occident că pregăteşte un asalt asupra ţării vecine pe care a invadat-o deja în 2014.

Rusia neagă că are o asemenea intenţie şi susţine că îşi poate deplasa forţele armate oriunde în interiorul frontierelor sale, dar solicită şi garanţii că NATO nu se va extinde către est şi nu va include foste republici sovietice.

Pe de altă parte, Polonia a anunţat vineri că Ucraina poate conta pe sprijinul său.

''În faţa ameninţării, Ucraina poate conta pe sprijin polonez. Comunitatea euro-atlantică are datoria de a contracara orice agresiune, indiferent de mărime şi amploare'', a spus Jakub Kumoch, consilier pentru afaceri externe al preşedintelui polonez.

Şi noul guvern al Cehiei este gata să ajute Ucraina pe fondul ameninţării legate de o invazie din partea Rusiei şi poate furniza sau vinde Kievului armele şi echipamentele militare necesare - a anunţat ministrul ceh al apărării, Jana Černochová, într-un interviu pentru "Hospodarske noviny", citează RBC.

Oficialul a precizat că există un consens în coaliţia de guvernare de la Praga, care este formată din cinci partide. "Nu pot vorbi în numele altor miniştri, dar mă consult mult cu ministrul de externe, Jan Lipavský, iar opiniile noastre privind asistenţa pentru Ucraina coincid" - a explicat Černochová.

Totodată, ministrul ceh al apărării a menţionat că, în opinia sa, Kievul ar trebui să lucreze la o listă a armelor şi echipamentelor de care are nevoie.

Totuşi, a menţionat Jana Černochová, aprovizionarea Kievului cu arme de la Praga va trebui coordonată cu ţările din Grupul de la Visegrád (Polonia, Slovacia, Ungaria) sau cu Germania, Austria sau ţările baltice. "Istoric, politic şi în ceea ce priveşte alianţele, Cehia este de partea Ucrainei. Dacă Ucraina are nevoie, vom încerca să ajutăm" - a asigurat ministrul ceh al apărării..

Statele baltice pot să trimită în Ucraina armament produs în SUA

Departamentul american de Stat a autorizat Lituania, Letonia şi Estonia să trimită în Ucraina rachete şi alte arme produse în SUA, au declarat pentru Reuters trei surse bine informate. Ţările trebuie să obţină aprobarea Departamentului de Stat înainte de orice transfer către state terţe de arme primite de la SUA, potrivit reglementărilor privind controlul exporturilor. Aceste acorduri de transfer vor permite Estoniei să trimită rachete antitanc Javelin în Ucraina, iar Lituania va putea transfera rachete Stinger, a detaliat una dintre sursele citate de Reuters.

Ministrul federal pentru UE şi Constituţie al Austriei, Karoline Edtstadler, a declarat că, în cazul unui conflict cu Federaţia Rusă, Viena va fi de partea partenerilor din Uniunea Europeană, care fac parte din NATO, precum şi de partea Ucrainei, potrivit RBC.

"Suntem de partea securităţii UE, a teritoriului european şi, bineînţeles, suntem de partea unei ţări precum Ucraina, care, la un moment dat, a transmis o cerere privind dorinţa de a adera la NATO, ceea ce, evident, a devenit o piatră de poticnire" - a afirmat ministrul.

Edtstadler a subliniat că decizia de aderare la Alianţa Nord-Atlantică este o expresie a suveranităţii oricărei ţări. "Suntem de partea securităţii. Aceasta înseamnă, desigur, să luptăm de aceeaşi parte cu partenerii noştri, care, de asemenea, sunt membri ai NATO" - a adăugat ministrul, citează Rador.

Începând din 2014, estul Ucrainei este scena unui război între forţele proguvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Moscova. Acest conflict, soldat cu peste 13.000 de morţi, a izbucnit la scurt timp după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite