Ucraina doreşte să reia dialogul cu Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. FOTO: cdt.ch
Preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov. FOTO: cdt.ch

Autorităţile din Ucraina şi-au exprimat recent dorinţa de a relua dialogul diplomatic cu Moscova după formarea unui nou guvern la Kiev, în ciuda tensiunilor din ultima perioadă, informează agenţia Itar-Tass, potrivit Mediafax.

„Confirmăm dorinţa de a relansa relaţiile dintre Ucraina şi Rusia pe bază de egalitate în drepturi şi bună vecinătate. Îndatată ce va fi format un nou Guvern, partea ucraineană va fi pregătită să reia dialogul bilateral”, a anunţat recent Ministerul de Externe din Ucraina.

oficialii ucraineni au comentat de asemenea şi pe marginea declaraţiilor Moscovei cu privire la încălcarea drepturilor cetăţenilor în urma abrogării legii privind limbrile minorităţilor în Ucraina. Ministerul ucrainean a calificat drept „false şi neîntemeiate” aceste acuze ale Moscovei.

Iniţial, consilierul Kremlinului pentru drepturile omului, Vladimir Lukin, a menţionat că decizii precum abrogarea legii privind limbile minorităţilor nu vor reuşi niciodată să îmbunătăţească înţelegere dintre oameni.

Textul de lege permitea utilizarea limbrii ruse în domeniul afacerilor, precum şi în sfera educaţională, fiind un punct important al campaniei prezidenţiale desfăşurată în trecut de Viktor Ianukovici, fostul preşedinte ucrainean.

Totodată, Ucraina a oferit un răspuns şi asupra afirmaţiilor Rusiei potrivit cărora unele partide ucrainene promoveaza „ideologii neonaziste”. În replica dată de Ministerul ucrainenan de Externe Moscova a făcut declaraţii „subiective, care nu corespund realităţii”.

De asemenea, Kievul şi-a prezentat dorinţa de a fi sprijinit financiar din partea comunităţii internaţionale, în special după deprecierea masivă a monedei naţionale. 

„În prezent, Kievul este deosebit de interesat de sprijinul din partea comunităţii internaţionale în ce priveşte asigurarea stabilităţii economice şi păstrarea integrităţii teritoriale”, se mai arată în comunicatul emis de Ministerul ucrainean de Externe.

Un apel la stabilitatea teritorială a Ucrainei a fost lansat recent şi de către secretarul american de Stat John Kerry, care a afirmat că această ţară nu este un câmp de luptă între Statele Unite şi Rusia. 

„Nu este vorba de un joc de sumă nulă al Vestului împotriva Estului, nu este vorba de Rusia sau de Statele Unite, ci de poporul Ucrainei şi de alegerea viitorului său”, a fost comentariul făcut de John Kerry asupra situaţiei actuale din Ucraina.


Citeşte şi:

Ucraina a tăiat drastic importurile de gaz din Rusia. În replică, Kremlinul ameninţă cu scumpiri

Compania de stat ucraineană Naftogaz a redus importurile de gaze ruseşti de la 147 la 28 de milioane de metri cubi pe zi, fapt care i-a înfuriat la maxim pe liderii de la Kremlin. Luni, primul-ministru rus, Dimitri Medvedev, a avertizat că preţul gazului, care scăzuse ca parte a ajutorului tip bailout acordat Ucrainei, "va reveni la niveluri înalte", notează Reuters.

John Kerry: „Ucraina nu este câmpul de luptă între Rusia şi Statele Unite”

Conflictul din Ucraina dintre protestatarii proeuropeni şi cetăţenii rusofili nu reprezintă un câmp de luptă între Est şi Vest, a anunţat, marţi, secretarul american de Stat John Kerry, precum şi omologul său britanic, William Hague, potrivit AFP.

SUA s-a obligat să apere Integritatea Ucrainei. Se vor ţine de cuvânt?

Pentru că au renunţat la arsenalul nuclear, ucrainienii au primit asigurări din partea marilor puteri, inclusiv din partea Rusiei şi a Statelor Unite ale Americii. Rămâne să vedem acum dacă puterile occidentale se vor ţine de promisiune, sau vor alege să nu îşi respecte obligaţiile internaţionale. Această din urmă alegere ar provoca un cataclism în dreptul internaţional.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite