Europa

articolul anterior articolul urmator

Kievul sărbătoreşte o „victorie” în faţa Moscovei: Curtea de Apel din Amsterdam a decis că aurul scitic din Crimeea aparţine Ucrainei

49
27 Oct 2021 13:21:04
Autor: Ion Gaidau
Volodimir Zelenski la summitul Platforma Crimeea, menit sensibilizării opiniei publice internaţionale asupra drepturilor Ucrainei în cazul peninsulei de la Marea Neagră FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski la summitul Platforma Crimeea, menit sensibilizării opiniei publice internaţionale asupra drepturilor Ucrainei în cazul peninsulei de la Marea Neagră FOTO EPA-EFE

Curtea de Apel din Amsterdam a decis marţi, spre furia Moscovei, ca o colecţie de comori arheologice împrumutate de un muzeu din Crimeea unui muzeu din Olanda cu puţin timp înainte de anexarea peninsulei de la Marea Neagră de către Rusia, în martie 2014, să fie restituită Ucrainei.

„Curtea de Apel din Amsterdam ordonă Muzeului Allard Pierson să transmită statului ucrainean «Comorile Crimeei»”, a anunţat preşedintele completului de judecată, citat de AFP.

„Deşi piesele de muzeu sunt originare din Crimeea şi, din acest punct de vedere, pot fi considerate drept parte a moştenirii Crimeei, ele fac parte din moştenirea culturală a statului ucrainean aşa cum există în calitate de stat independent începând cu 1991”, se arată în verdict.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia, calificând-o „corectă” şi proclamând o „victorie atât de aşteptată”. Ucraina a obţinut „ceea ce îi aparţine”, inclusiv viitorul Crimeei, a apreciat Zelenski. „După aurul scitic, vom recupera Crimeea”, a insistat şeful statului ucrainean.

Aceste comori „nu au aparţinut niciodată vreunui muzeu din Kiev” şi „trebuie să fie înapoiate” Crimeei, a reacţionat avocatul Rob Meijer.

Senatorii ruşi Vladimir Djabarov şi Andrei Klişas au denunţat decizia, avertizând că nu va rămâne „fără răspuns”.

O lungă bătălie juridică pe un tărâm virgin

În noiembrie 2014, patru muzee din Crimeea au chemat în instanţă Muzeul Allard Pierson, care aparţine de Universitatea din Amsterdam, în vederea înapoierii comorilor arheologice împrumutate pentru expoziţia „Crimeea: Aurul şi secretele Mării Negre”. Dar, în 2016, un tribunal din Olanda a decis ca aceste piese de muzeu să fie predate Ucrainei pe motivul că Peninsula Crimeea, aflată în trecut la răscrucea unor importante rute comerciale, nu este un stat autonom.

Muzeele din Crimeea au contestat decizia, afirmând că aurul aparţine regiunii lor. În 2019, Curtea de Apel din Amsterdam a anunţat că are nevoie de mai mult timp pentru a se pronunţa în acest caz.

Nu este vorba „doar dacă aurul scitic este ucrainean, ci şi dacă Crimeea este ucraineană”, a apreciat fostul preşedinte Petro Poroşenko.

În condiţiile în care Crimeea făcea parte din Ucraina în momentul predării pieselor de muzeu şi fusese deja victima unei agresiuni teritoriale când acestea trebuiau înapoiate, Curtea de Apel din Amsterdam s-a trezit în faţă cu un aparent neacoperit de legile olandeze şi cele europene şi nici legat de patrimoniul mondial aşa cum îl defineşte UNESCO.

În cursul procesului, „toate falsificările şi manipulările ruse” s-au soldat cu un fiasco”, s-a felicitat marţi şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba.

„Vom recupera nu doar piesele de muzeu”, dar şi „relicvele care mărturisesc istoria noastră milenară”, a declarat el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

49 Comentarii

Stefan din Nord
27.10.2021, 13:33:35

Bafta lor ca aurul era deja in ,,voiaj''; in Olanda cu putin timp inainte de ocuparea peninsulei de rusi Astfel olandezii il pot returna ucrainenilor iar Rusia nu poate face nimic sa impiedice acest lucru .. Ca nu se mai satura mujicii de aurul ce nu le apartine ,oricat ar avea ei de mult

-6 (14 voturi)
gyll
27.10.2021, 13:43:34

De bafta lor nu se poate bucura, din păcate,România.

+8 (8 voturi)
Stefan din Nord
27.10.2021, 13:57:31

Asta imi aduce aminte de o alta intamplare ,petrecuta acum peste 100 de ani ,dar cu final tragic Cu foarte putin timp inainte de WW I chiar in primavara anului 1914 printesa Olga a Rusiei a venit in Romania cu parintii ei tarul Nicolae al II-lea si tarina intr-o vizita la regele Eerdinand Se incerca din partea ambelor case regale , o casatorie a ei cu principele Carol al II-lea al nostru ,dar n-a fost sa fie ,Olga nu l-a placut pe Carol iar planul de casatorie a picat Daca aceasta casatorie ar fi avut loc printesa Olga fiind in Romania ar fi ramas in viata, unica supravietuitoare a familiei tarului . Iata cum o alegere neinspirata iti poate aduce moartea .

-7 (9 voturi)
Coco
27.10.2021, 13:51:34

Daca stam stramb si judecam drept folosind afirmatiile marelui istoric Ahileus care n-a mai trecut demult pe aici lipsindu-ne fara mila de marile lui descoperiri acest aur trebuie dat Ungariei deoarece ungurii sunt cei mai adevarati urmasi ai scitilor caci toate runele sculptate pe aceste obiectele de aur sunt in maghiara veche dar lumea inca nu stie. .

+8 (8 voturi)
Lucifer
27.10.2021, 13:58:04

Şi aurul din Tezaurul României al cui e?

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (49)

Modifică Setările