Europa

articolul anterior articolul urmator

Kosovo protestează după ce nu a fost invitat la summitul Balcanilor

1
29 May 2013 05:45:35
Autor: Nadina Neamţu
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Kosovo a denunţat marţi decizia Macedoniei de a nu-l invita la un summit regional organizat de ea la începutul lunii iunie, din cauza opoziţiei Serbiei, o măsură ce contrazice progresele recente dintre Belgrad şi Pristina în normalizarea relaţiilor lor sub egida Uniunii Europene.

Acest summit anual al Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est va avea loc la 1 şi 2 iunie la Ohrid în sudul Macedoniei şi va reuni lideri din 12 ţări din Balcani şi Europa de sud-est, informează France Presse.

Participarea Republicii Kosovo la acest summit a fost împiedicat de... Serbia şi Bosnia. Acest lucru este contrar principiilor de bună vecinătate ce reprezintă o condiţie pentru integrarea în UE“, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei kosovare, Arber Vlaahiu.

Macedonia, care a recunoscut independenţa proclamată în 2008 de Kosovo faţă de Serbia, a explicat că nu a fost în măsură să invite o ţară ce nu face parte din SEECP „fără acordul tuturor ţărilor participante“ .

Cinci din cele douăsprezece state membre ale SEECP - Serbia, Grecia, România, Republica Moldova şi Bosnia - nu au recunoscut independenţa Kosovo.

Nemulţumit de decizia Macedoniei, preşedintele Albaniei, Bujar Nishani, a anunţat că refuză să participe la acest summit.

La Belgrad, responsabilul guvernului sârb însărcinat cu Kosovo, Aleksandar Vulin, a declarat că „Serbia nu a fost singura ce se opune participării Kosovo“ la summit, spunând că România şi Bosnia de asemenea s-au opus.

La rândul său, Kosovo a văzut în această decizie o „violare“ a acordului ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Pristina şi Belgrad, încheiat la 19 aprilie la Bruxelles sub egida UE.

Cu toate acestea, Vulin a declarat că acest acord nu subînţelege recunoaşterea Kosovo de către Serbia ca stat independent.

Serbia refuză să recunoască independenţa Kosovo, considerându-l provincie a sa din sud.

Peste 90 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, dintre care Statele Unite şi majoritatea ţărilor UE.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

radu bradeanu
29.05.2013, 13:11:33

dupa cum se stie Kosovo este un spin creat artificial de SUA si gasca in spatele sarbilor ca sa ii aiba sub relativ control ca si Transnistria controlata de rusi,asa ca foarte bine ca nu ebagata in seama.

Modifică Setările