La Mulţi Ani, Europa! Interviu cu europarlamentarul Clotilde Armand

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clotilde Armand RoZoom Press

La 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Schuman, Uniunea Europeană trece printr-un moment dificil, provocat de gestiunea crizei sanitare. Ne îndreptăm spre o renaştere a proiectului european sau este o confirmare a euroscepticismului?

De Ziua Europei, am dezbătut această temă într-un interviu RoZoom Press cu europarlamentarul Clotilde Armand, USR. Un dialog între un român stabilit în Franţa şi o franţuzoaică stabilită în România.

Am vorbit despre activitatea unui europarlamentar în timpul carantinei, despre solidaritatea în reconstrucţie pe axele Est-Vest şi Nord-Sud, dar şi despre relaţia cu Republica Moldova.

Despre măsurile concrete de sprijin financiar luate de instituţiile europene. Despre relaţia cu NATO şi o eventuală armată europeană.

Am vorbit şi despre întoarcerea Diasporei acasă şi despre rămânerea celor care au fost nevoiţi să revină, din cauza crizei sanitare. Despre percepţia pe care o avem despre România, care ne împiedică, uneori, să o vedem la adevărata ei valoare. 

Trăim cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei. Primul obiectiv al planului Schuman a fost îndeplinit. Cel de-al doilea, prosperitatea solidară, este un proiect continu, la care trebuie să conlucrăm cu mai multă înţelegere reciprocă.

Un mesaj de optimism şi încredere pentru români şi pentru toţi cetăţenii europeni.

La Mulţi Ani, Europa!

Vă invit să urmăriţi interviul integral:

Pentru o bună înţelegere a discuţiei, citiţi şi articolul scris de Clotilde Armand pentru Financial Times, în traducere Europa de Est îi dă Vestului mai mult decât ia de la el, în original Eastern Europe gives more to the west than it gets back.


RoZoom Press este o iniţiativă privată a unor jurnalişti români din străinătate. Ne-am adunat, într-un spaţiu virtual, 6 jurnalişti români din Italia, Spania, Anglia şi Franţa: Miruna Căjvăneanu (Roma, Italia - iniţiatoarea proiectului),  Alina Harja (Londra, Anglia), Cornelia Crîşmaru (Bolonia, Italia), Anca A. Mihai (Roma, Italia), Gelu Vlaşin (Madrid, Spania) şi Ciprian Apetrei (Bretania, Franţa).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite