Laburiştii, pe cale să se întoarcă la putere în Norvegia: Cine este milionarul care le-a adus victoria în alegeri făcând campanie pe inegalităţile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jonas Gahr Stoere FOTO EPA-EFE
Jonas Gahr Stoere FOTO EPA-EFE

Laburiştii norvegieni încep marţi discuţiile cu alte partide în vederea formării unei coaliţii guvernamentale după recentele alegeri parlamentare din regatul nordic, în centrul tratativelor urmând să se afle schimbările climatice.

Liderul Partidului Laburist din Norvegia, Jonas Gahr Stoere, va trebui să răspundă temerilor alegătorilor legate de încălzirea globală şi de adâncirea inegalităţilor sociale, garantând în acelaşi timp că renunţarea la combustibilii fosili va fi făcută treptat, relatează Reuters.

Obiectivul lui Stoere este să convingă atât Partidul de Centru, al cărui bazin electoral se află în mediul rural, cât şi Stânga Socialistă să i se alăture la guvernare, ceea ce ar însemna o coaliţie cu 89 de mandate în Stortinget (Parlamentul unicameral al Norvegiei), cu patru mai multe decât este necesar pentru a avea o majoritate.

„Cred că merită să încercăm formarea unui guvern majoritar”, a declarat liderul laburist norvegian luni seara, după numărarea voturilor în întreaga ţară.

Stoere va trebui să convingă Partidul de Centru şi Stânga Socialistă să accepte un compromis în politica energetică.

Norvegia produce în jur de 4 milioane de barili de petrol pe zi, ceea ce asigură 40% din veniturile din export.

Premierul în exerciţiu, conservatoarea Erna Solberg, a anunţat că va demisiona imediat ce un nou guvern este pregătit să preia ştafeta. Potrivit estimărilor actuale, Jonas Gahr Stoere şi-ar putea începe mandatul de premier la jumătatea lunii octombrie.

Un laburist atipic cu o campanie atipică

În vârstă de 61 de ani, multimilionarul Jonas Gahr Stoere a câştigat alegerile făcând campanie pe inegalităţile sociale într-una dintre cele mai egalitare ţări din lume.

„Acum este vremea oamenilor simpli”, susţine laburistul norvegian, a cărui avere este estimată la 14 milioane de euro.

„Nu am bani puţini, dar am obiceiuri simple”, se apără el în faţa criticilor precum că ar face campanie contrar statutului său.

Căsătorit şi tată a trei copii, Stoere îşi datorează averea în mare parte unei moşteniri rezultate în urma vânzării fabricii bunicului său, un fost producător de şeminee.

Este şi un moştenitor politic, înscriindu-şi paşii în cei ai lui Jens Stoltenberg, pentru care a servit ca ministru de Externe (2005-2012) şi ministru al Sănătăţii (2012-2013).

Când amicul şi mentorul său a fost ales la şefia NATO, în 2014, Stoere l-a succedat la conducerea Partidului Laburist.

Sosirea sa la conducerea unui partid tradiţional al muncitorilor nu a fost pe gustul tututor.

Milioanele sale, studiile în străinătate - la Sciences PO Paris, apoi o scurtă trecere pe la London School of Economics şi un post de cercetător la Harvard -, alura sa de tehnocrat şic şi chiar faptul că este francofon l-au categorisit natural la rang de elitist, ceea ce provocat glume pe seama, mai ales în aripa de stânga a laburiştilor norvegieni.

„Este un lider politic pe seama căruia s-a glumit un pic, un intelectual pe care unii îl consideră un pic nepotrivit cu Partidul Laburist, dar care a ieşit bine din această campanie”, subliniază politologul Johannes Bergh.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite