Europa

articolul anterior articolul urmator

Laszlo Tokes avertizează asupra următorilor 20 de ani, dificili pentru România

0
17 Dec 2009 13:24:18
Autor: adevarul
Laszlo Tokes, europarlamentar şi episcop reformat de Piatra Craiului
Laszlo Tokes, europarlamentar şi episcop reformat de Piatra Craiului

Pastorul Laszlo Tokes, care a ajutat la detronarea lui Ceauşescu şi care a contribuit la declanşarea revoluţiei din 1989 în România, avertizează că următorii 20 de ani vor fi dificili pentru români, în contextul disputelor politice şi crizei economice, relatează The Times.

Într-un interviu acordat pentru publicaţia britanică, Tokes a vorbit despre frustrările cauzate de estimările privind situaţia economică şi dificultăţile cu care se confruntă România în găsirea unei soluţii la această problemă.

Referindu-se la o "profeţie" a lui Silviu Brucan, un fost ambasador comunist la Washington, care afirmase că România are nevoie de 20 de ani pentru a se adapta la democraţie, Tokes a afirmat că o "tranziţie completă" ar avea nevoie de două ori mai mult.

Dacă veţi compara perioada noastră de tranziţie cu exodul evreilor în Israel, aceştia au avut nevoie de 40 de ani. Noi suntem doar la jumătatea drumului către tărâmul promis. Acest lucru nu înseamnă să fii pesimist, ci realist, a declarat Tokes, potrivit The Times.

Ceea ce a început cu 20 de ani în urmă trebuie să continue. Oamenii au fost dezamăgiţi de revoluţia «furată». Situaţia este în continuare foarte confuză, motiv pentru care nu putem merge mai departe, într-un proces real, radical şi credibil de democratizare, a insistatTokes.

Situaţia s-a înrăutăţit atât de mult, încât mulţi oameni au în minte o nostalgie eronată, în opinia mea, pentru era comunistă. Mulţi cred că atunci era cel puţin stabilitate şi că fiecare avea porţia lui, a mai precizat acesta.

Tokes, un etnic maghiar disident în vârstă de 57 de ani, a contribuit la declanşarea protestelor din 1989, acesta fiind persecutat de regimul comunist pentru criticarea politicilor duse de Nicolae Ceauşescu.

Românii sunt încă afectaţi de criza economică, în ciuda înregistrării unei creşteri economice în ultimii ani, scrie Times. Tokes consideră că eşecurile actualilor politicieni sunt de vină pentru tendinţa de nostalgie manifestată de o parte a populaţiei faţă de stilul de viaţă din timpul regimului lui Ceauşescu.Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările