Lecţia ucraineană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri Ucraina Foto: EPA
Alegeri Ucraina Foto: EPA

Alegerile prezidenţiale din Ucraina au demonstrat că ţara vecină a abandonat moştenirea totalitarismului din perioada comunistă, având un sistem politic competitiv şi democratic, care se poate transforma într-un model inclusiv pentru unele state din regiune.

Aşa cum presa internaţională vehicula, alegerile recente au reprezentat un test pentru traiectoria euroatlantică a Ucrainei, atât în ceea ce priveşte opţiunea cetăţenilor, cât şi a desfăşurării procesului electoral. Transparenţa alegerilor precum şi acceptarea rezultatului acestora de către leadershipul de la Kiev, Poroşenko felicitându-l pe contracandidatu-l său fiind dispus totodată să-i asigure sprijinul, dar mai ales faptul că niciun candidat filorus nu a atins un prag electoral consistent, fără a fi prezent în turul al doilea, sunt date ferme în acest sens.

„Pentru a doua oară de la Revoluţia Demnităţii, în ciuda agresiunii ruseşti în desfăşurare, Ucraina a organizat alegeri care reflectă în mare măsură voinţa alegătorilor şi respectă standardele internaţionale“, a declarat fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor, după desfăşurarea primului tur al alegerilor.

Vladimir Zelensky, un actor carismatic, reprezintă prototipul politicianului din afara sistemului, care, spre exemplu, ca şi omologul său francez, Emmanuel Macron, nu este produsul unui partid politic clasic, iar alegerea arată că scena politică de la Kiev este una pluralistă, putând inspira inclusiv activiştii politici din Federaţia Rusă şi chiar din Belarus.

Ucraina îşi menţine aşadar parcursul euroatlantic, garantat inclusiv prin Constituţia ţării, ceea ce este aproape imposibil de schimbat mai ales că nicio forţă politcă filorusă nu poate deţine 2/3 din legislativul de la Kiev pentru a efectua modificările constituţionale. Faptul că preşedintele rus a refuzat să-l felicite telefonic pe Zelensky, dar şi poziţia sa privind extinderea cetăţeniei ruse pentru ucraineni arată că încă de la începutul mandatului, tânărul preşedinte este expus provocărilor din partea Kremlinului, care va fi dispus să îşi menţină sprijinul pentru mişcările separatiste din Estul Ucrainei. Pe acest fond, Zelensky va trebui să se bazeze pe sprijinul ferm al Bruxelles-ului şi să facă cele mai inspirate alegeri în numirea unor posturi cheie precum cele de la Ministerul de Externe sau Apărare.

Chiar dacă presa rusă a caracterizat alegerile din Ucraina ca o farsă a unei lupte politice dintre un magnat al ciocolatei şi un comediant, ucrainenii au demonstrat maturitate civică şi politică, privind în continuare către Occident în ciuda campaniilor de dezinformare sau a atacurilor cibernetice la care au fost supuşi, arătând că valorile pe care le-au adoptat rămân intacte.

Alegerea geopolitică pe care Ucraina a făcut-o în urmă cu ceva timp se consolidează în fiecare an, însă acest lucru o va menţine expusă ameninţărilor specifice războiului hibrid, motiv pentru care continuarea şi aprofundarea parcursului democratic rămân factori cheie pentru consolidarea statutului său.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite