Europa

articolul anterior articolul urmator

Liderii Europei şi „deal-ul“ Ucraina. Putin, Merkel şi Macron decid armistiţiul în Ucraina lui Zelenski

8
10 Dec 2019 07:45:58
Autor: Calin Mihai
Cei patru lideri au stat la aceeaşi masă la Paris FOTO AFP / Ukrainean Presidential Press Service
Cei patru lideri au stat la aceeaşi masă la Paris FOTO AFP / Ukrainean Presidential Press Service

Întâlnirea dintre cei doi lideri cu greutate din Vest, Angela Merkel şi Emmanuel Macron, cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cel ucrainean Vladimir Zelenski a rezultat până la urmă într-o soluţie de compromis.

Astfel, întâlnirea a încercat să rezolve situaţia conflictuală instaurată între Ucraina şi Rusia de la anexarea Crimeei de către Rusia.

Cei patru lideri au stat la aceeaşi masă la Paris pentru un summit numit ”de pace” în ceea ce se cheamă formatul Normandia. Scopul a fost găsirea rapidă a unei soluţii privind Ucraina.

Putin şi Zelenski s-au înţeles sub arbitrajul marilor puteri vestice Franţa şi Germania să anunţe armistiţiu total în estul Ucrainei şi acordarea unui statut special regiunii separatiste aflate sub influenţa Rusiei.

În comunicatul final al întâlnirii dintre Putin şi Zelenski este stabilit schimbul de prizonieri şi reînnoirea angajamentului de implementare a acordului deja existent de încetare a focului în regiunea Donbass din estul Ucrainei, precum şi puteri sporite pentru cei care monitorizează încetarea focului.

În plus,Zelensky a anunţat că împreună cu Putin a elaborat planul unui acord care ar permite tranzitul gazului rusesc pe teritoriul ucrainean, fără a oferi alte detalii. Un membru al delegaţiei ruse a declarat că oficialii au primit indicaţii să pună la punct detaliile. 

Cele două părţi au mai convenit ca în următoarele patru luni să colaboreze pentru organizarea de alegeri locale în Donbass. Nu există încă detalii despre modul în care se va desfăşura scrutinul, iar conform preşedintelui francez Emmanuel Macron, există încă dezacorduri pe acest subiect.

Conflictul a izbucnit în regiunea Doneţk-Lugansk în 2014 după înlăturarea administraţiei filo-ruse de către protestatarii din Kiev. Conflictul a antrenat atât separatişti pro-ruşi susţinuţi de aşa-zişi ”oameni în alb” adică trupe ruse cu statut neoficial cât şi forţele de securitate ucrainen susţinute de efective neoficiale ale NATO. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

DoaroOpinie!
10.12.2019, 09:02:48

Prin inlaturarea fascistilor ucraineni si a spionilor CIA din guvernul de la Kiev se va normaliza Situatia din Ucraina!

+2 (10 voturi)
GAN
10.12.2019, 09:17:49

mda, daca vin rusofilii ucrainieni rusii si ucrainienii sunt din acelasi aluat...s-au certat 2 golani cu aceleasi metehne. Doar ca unul a fost mai slab si a hotarat sa o fac pe victima cautand ajutor spre Vest. Ala din Est i-a tras-o prin toate partile dar acum se vede nevoit sa se calmeze. Daca lucrurile se calmeaza in Ucraina, aceasta tara va avea apoi tupeul (invatat de la fratele rus) sa ceara socoteala vecinilor sai de granita.

+2 (2 voturi)
costica cova
10.12.2019, 09:04:40

Unde pune piciorul rusul acolo rămîne.....pleacă doar dacă-l îmbeți....

+1 (3 voturi)
GAN
10.12.2019, 09:19:42

prefer bocancul rus pe gatul Ucrainei sa o tina ocupata macar 20--30 de ani. Ar fi un conflict in familie...iar vecinii si-ar vedea de-ale lor

+1 (3 voturi)
Goguţă
10.12.2019, 14:08:28

„In Declarația Parlamentului României din 28 noiembrie 1991, adoptată cu unanimitate de voturi în ședința Camerelor reunite, se spune: Parlamentul României, luând cunoștință de hotărârea autorităților de la Kiev de a organiza la 1 decembrie 1991 un referendum asupra independenței Republicii Ucraina - declară solemn că referendumul organizat de autoritățile de la Kiev în teritoriile românești încorporate cu forța în cadrul fostei U.R.S.S. - respectiv Bucovina de Nord, ținutul Herța, ținutul Hotin precum și în județele din sudul Basarabiei - este nul și neavenit, precum și consecințele acestuia. - cere parlamentarilor și guvernelor tuturor statelor care vor recunoaște independența Ucrainei să declare expres că această recunoaștere nu se extinde și asupra teritoriilor românești menționate. - solicită Guvernului țării să înceapă de urgență negocieri cu autoritățile de la Kiev în problema teritoriilor românești anexate cu forța de U.R.S.S.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (8)