Europa

articolul anterior articolul urmator

Liderii G7 anunţă că iau în considerare noi sancţiuni împotriva Rusiei şi vor încetarea „destabilizării” Ucrainei

0
5 Jun 2014 02:00:35
Autor: Radu Eremia
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, una din cele mai critice voci faţă de atitudinea Rusiei. FOTO: Reuters
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, una din cele mai critice voci faţă de atitudinea Rusiei. FOTO: Reuters

Statele din cadrul G7 au cerut Rusiei să înceteze acţiunile care au scopul de a „destabilizeze” Ucraina, afirmând că în caz contrar sunt pregătite să impună noi sancţiuni noi sancţiuni şi mai dure, informează AFP.

„Anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, acţiunile de destabilizare în estul Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze (…) Suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile ţintite şi să luăm în considerare noi măsuri restrictive semnificative pentru a impune costuri suplimentare Rusiei dacă evenimentele o vor impune”, informează publicul larg o declaraţie comună a liderilor G7 reuniţi la Bruxelles citită de Juan Manuel Barroso.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au luat până în prezent măsuri care au vizat anumite persoane sau companii din Rusia, pentru a-i convinge pe oficialii ruşi să nu mai încurajeze anumite acţiuni menite să destabilizeze Ucraina, dar şi situaţia la nivel European.

Liderul de la Berlin, Angela Merkel, a fost cea mai vocală în aceste zile, cancelarul Germaniei declarând într-o conferinţă de presă de miercuri că Occidentul va verifica „iar şi iar” dacă există vreun progres în detensionarea situaţiei din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale se luptă cu separatiştii proruşi.

Merkel a subliniat situaţia dificilă în care riscă să ajungă Europa din cauza evenimentelor din Ucraina: „Nu ne putem permite continuarea destabilizării în Ucraina”, a afirmat cancelarul Germaniei.

De asemenea, a precizat un lucru important pentru încercarea de rezolvare a situaţiei din Ucriana: „Dacă nu avem progrese în chestiunile pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea de sancţiuni, chiar sancţiuni dure din faza a treia” a precizat liderul de la Berlin posibilele măsuri împotriva Rusia.

Preşedintele Franţei, François Hollande a declarat că G7 este „gata” să întărească sancţiunile care vizează Rusia dacă nu va exista o „detensionare” în Ucraina, iar în continuare nu va exista un demers de încetare a „înfruntările.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările