Liderii G7 stabilesc o abordare mai dură  faţă de China. Reacţia Beijingului: S-au dus de mult zilele când un grup mic decidea soarta lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală.
Este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală.

Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul Angliei, asupra unei abordări mai dure în relaţia cu China.

În pasajul respectiv al declaraţiei finale, al cărei proiect a fost consultat de dpa, puterile din G7 se angajează să combată practicile comerciale incorecte ale Chinei, problemele acesteia în materie de drepturi ale omului şi reprimarea opoziţiei din Hong Kong.

În acelaşi timp, declaraţia evidenţiază un interes comun în ce priveşte cooperarea cu China în provocări globale cum sunt lupta împotriva schimbărilor climatice şi protejarea biodiversităţii.

Acesta este prima dată când liderii G7 îşi exprimă criticile la adresa Chinei atât de explicit într-o declaraţie finală.

Referitor la China, statele G7 vor să "continue consultările privind abordări colective la politici necomerciale şi practici care subminează funcţionarea corectă şi transparentă a economiei globale".

În plus, grupul va „promova valorile noastre, inclusiv prin a cere Chinei să respecte drepturile omului şi libertăţile fundamentale, mai ales în relaţie cu Xinjiang şi acele drepturi, libertăţi şi grad înalt de autonomie pentru Hong Kong înscrise în Declaraţia comună chino-britanică şi în Legea fundamentală“.

China i-a avertizat pe liderii G7 că zilele în care un grup "mic" de ţări decidea soarta lumii au trecut de mult. Comentariile vin în contextul în care liderii care s-au întâlnit la Cornwall au adoptat un plan masiv de investiţii pentru ţările în curs de dezvoltare, în scopul de a contracara o iniţiativă similară a Chinei.

"Zilele în care deciziile lumii erau dictate de un grup mic de ţări au dispărut de mult. Credem că ţările, mari sau mici, puternice sau slabe, sărace sau bogate, sunt egale şi că afacerile la nivel mondial ar trebui abordate cu consultarea tuturor ţărilor.", a declarat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Londra, scrie BBC.

Reapariţia Chinei ca o putere globală de frunte este considerată a fi unul dintre cele mai semnificative evenimente geopolitice din vremurile recente, alături de căderea Uniunii Sovietice din 1991 care a pus capăt Războiului Rece. Liderii G7 au căutat un răspuns coerent la creşterea influenţei globale a Chinei.

Ei au adoptat, sâmbătă, la propunerea Statelor Unite, un plan masiv de investiţii destinat ţărilor aflate în dezvoltare, o iniţiativă care are rolul reducerii influenţei Chinei.

Liderii G7 au lansat, sâmbătă, un vast plan mondial de infrastructură pentru ţările defavorizate, la iniţiativa preşedintelui american Joe Biden, şi cu scopul de a face concurenţă iniţiativelor chineze, informează AFP. Acest proiect de mare anvergură numit „Build Back Better World” ar trebui să ajute aceste ţări să-şi revină după pandemie, axându-se pe climat, sănătate, digital şi lupta contra inegalităţilor, anunţă Casa Albă într-un comunicat.  „Nu este vorba de a determina ţările să aleagă între SUA şi China. Este vorba de a le propune o altă viziune şi o altă abordare”, a asigurat un înalt responsabil american.

 Planul propus în a doua zi a summitului G7 va oferi un parteneriat de infrastructură transparent care va mobiliza 40 de miliarde de dolari necesare ţărilor în curs de dezvoltare până în 2035, a spus Casa Albă.  Ideea noului plan de infrastructură al ţărilor din G7 este de a forţa China să adopte o lată atitudine în chestiunea drepturilor omului, în cea a Taiwanului, sau a originii pandemiei.  B3W va fi global ca scop şi se va adresa ţărilor în curs de dezvoltare din Amerca Latină şi Caraibe, Africa şi zona Indo-Pacifică.

Grupul G7 include principalele şapte economii ale lumii (SUA, Canada, UK, Franţa, Germania, Italia şi Japonia). Iniţiativa B3W îşi propune ca până în 2035 să atragă capital privat care să investească în proiecte de mediu, sănătate, tehnologie digitală şi care promovează egalitatea de gen.

Ce prevede planul Chinei - "Belt and Road"

China a iniţiat un plan similar - "Belt and Road" ("O centură, un drum") în 2013.

Peste 100 de ţări au semnat acorduri economice cu China în cadrul acestui proiect care presupune, de asemenea, investiţii în infrastructură, precum construcţia de căi ferate, porturi sau autostrăzi. Proiectul chinez funcţionează prin credite acordate de Beijing şi implică firme chineze de stat.

Anul trecut, peste 2.600 de proiecte parte a planului Belt and Road, în valoare de 3,7 trilioane de dolari, erau în derulare. 20% dintre acestea au fost serios afectate de pandemie COVID, conform Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite