Europa

articolul anterior articolul urmator

Liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au preluat locurile în Parlamentul European

3
14 Jan 2020 06:34:07
Autor: News.ro
FOTO Guliver / GettyImages
FOTO Guliver / GettyImages

Liderii separatişti catalani Carles Puigdemont şi Antoni Comin şi-au preluat luni locurile în Parlamentul European, angajându-se să îşi impună cauza secesionistă pe agenda europeană, la doar câteva zile după ce Spania a reluat un apel pentru arestarea lor, transmite Reuters.

Cei doi politicieni, care se află într-un exil autoimpus în Belgia, sunt căutaţi de mult timp de Madrid, din cauza rolului avut în sfidarea instanţelor spaniole, organizând un referendul pentru independenţă, în 2017, şi în declaraţia pentru secesiune care a urmat.

„Este o zi istorică pentru noi. Suntem aici pentru a reaminti oamenilor că criza catalană nu este o chestiune internă, este una europeană”, a declarat Puigdemont reporterilor în faţa Parlamentului European din oraţul francez Strasbourg, flancat de susţinători.

Puigdemont şi Comin au fost aleşi în alegerile parlamentare europene din mai 2019, dar nu au putut să revină în Spania pentru a depune jurământul şi a-şi primi acreditările, de teamă că vor fi arestaţi.

Statutul lor s-a schimbat însă luna trecută, când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că un alt lider separatist, Oriol Junqueras, ales la rândul său în Parlamentul European, are dreptul la imunitate.

Junqueras, care a rămas în Spania, a fost condamnat în octombrie la 13 ani de închisoare din cauza rolului avut în încercarea de separare a Cataloniei, în 2017.

După ce Curtea Supremă a Spaniei a decis săptămâna trecută că senţina îl privează de imunitatea avută ca parlamentar european, Parlamentul European i-a revocat vineri mandatul.

Puigdemont a cerut ca  Junqueras să poată să îşi exercite mandatul conferit de alegători.

„Dacă Uniunea Europeană este cu adevărat o uniune a drepturilor şi libertăţilor, Oriol Junqueras ar fi astăzi aici”, a spus Puigdemont.

Curtea Supremă a Spaniei a cerut vineri ca Parlamentul European să ridice imunitatea lui Puigdemont şi Comin, reiterând că cei doi ar trebuie să fie predaţi autorităţilor spaniole în baza mandatelor lor de arestare europene.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

foarte atent
14.01.2020, 08:39:20

cam urat, tovarashi ieuropeni ! ati incurcat oalele ! pai nu respectati justitia din tarile membre ?! atunci faceti voi si guvern federal !

Manole Scarlat
14.01.2020, 10:19:24

Mafia de UE nu stă degeaba.

ana_
15.01.2020, 12:24:18

Nu că mi-ar fi drag Adrian Severin. Dar el a rămas fără imunitate, parcă.

Modifică Setările