Liderii UE vor decide la summit să îşi intensifice cooperarea în domeniul apărării şi securităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Liderii Uniunii Europene care se întâlnesc săptămâna viitoare vor conveni să îşi intensifice cooperarea în domeniul securităţii şi apărării şi îşi vor exprima susţinerea pentru comerţul global şi pentru Acordul de la Paris privind combaterea încălzirii climatice, potrivit proiectului de declaraţie finală citat de Reuters.

Liderii UE se vor reuni la Bruxelles pe 22-23 iunie, în aceeaşi săptămână în care ar urma să înceapă negocierile oficiale pentru Brexit.

Hotărât să arate că UE poate încă înflori, în pofida ieşirii Marii Britanii, blocul comunitar urmăreşte aprofundarea integrării în domeniul apărării – un aspect căruia Londra i s-a opus.

„Dezvoltarea comună de proiecte de capacităţi convenite în comun de statele membre pentru a acoperi lipsurile majore existente şi dezvoltarea tehnologiilor viitorului sunt cheie pentru îndeplinirea nivelului UE de ambiţie”, se arată în document.

De asemenea, liderii UE vor oferi susţinerea blocului la planul propus deja pentru finanţarea cercetări şi dezvoltării în industria europeană a apărării, fracturată în prezent. În plus, ei vor pleda pentru stabilirea detaliilor de finanţare pentru grupurile de luptă comune ale Uniunii, care nu au fost folosite niciodată.

Franţa şi Germania au relansat discuţiile de extindere a cooperării militare în UE după referendumul pentru Brexit, de anul trecut.

Relaţia dificilă a preşedintelui american Donald Trump cu Europa şi poziţia sa neclară faţă de NATO au dat n nou impuls cooperării europene în domeniul apărării.

Pe plan comercial, liderii UE îşi menţin în proiectul de concluzii acelaşi limbaj ca şi înainte, în favoarea pieţelor deschise, deşi par să pună mai mult accent pe comerţul „echitabil” şi „liber”.

Potrivit documentului, UE consideră ca ar trebui făcuţi paşi suplimentari pentru a crea măsuri de protecţie comercială mai puternice şi pentru a verifica investiţiile străine.

Franţa, Germania şi Italia au respins ideea de a permite UE să blocheze investiţiile chineze în Europa, deşi companiile europene nu au acces similar pe piaţa chineză şi există riscul ca Beijingul să obţină tehnologii europene valoroase.

Summitul UE-China de la începutul acestei luni a fost umbrit de diviziunile privind comerţul.

Liderii vor încuraja progresul în negocierile de liber-schimb cu Mexicul şi cu blocul Mercosur, format din Argentina, Brazil, Paraguay şi Uruguay şi vor spune că progresul recent în negocierile cu Japonia „deschide calea pentru un acord politic preliminar”.

În pofida anunţului lui Trump că retrage SUA din acordul global privind schimbarea climatică, liderii UE îşi vor exprima susţinerea deplină pentru angajamentele asumate la Paris.

„Consiliul European reafirmă cu fermitate angajamentul UE pentru a implementa rapid şi în totalitate Acordul de la Paris privind Schimbarea Climatică”, se arată în proiectul de declaraţie „Acordul rămâne un punct cheie pentru eforturile globale de a combate eficient schimbarea climatică”, va adăuga UE.

De asemenea, liderii europeni vor discuta şi de migraţie, după ce executivul blocului comunitar a anunţat marţi că deschide proceduri de infringement împotriva Poloniei, Ungariei şi Cehiei, pentru că au refuzat să primească refugiaţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite