Europa

articolul anterior articolul urmator

UPDATE PPE a luat decizia în cazul FIDESZ: Avertisment de la Budapesta

19
20 Mar 2019 19:06:15
Autor: Ion Gaidau
Manfred Weber, la un summit al PPE FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea
Manfred Weber, la un summit al PPE FOTO Inquam Photos/ Octav Ganea

Manfred Weber, capul de listă al Partidului Popular European (PPE) la scrutinul europarlamentar din mai, a cerut oficial miercuri ca Fidesz, partidul premierului conservator ungar Viktor Orban, să rămână temporar fără drept de vot în cadrul PPE, relatează Reuters.

Weber a făcut această solicitare în Comitetul Politic al PPE.

Membrii PPE au decis să dea curs acestei solicitări, după cum anunţă eurodeputatul român Siegfried Mureşan.

„Tocmai a fost suspendată calitatea Fidesz de partid membru al PPE. Fidesz nu mai are drepturi de partid membru al PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a propune candidaţi pentru nicio poziţie în cadrul PPE. Se înfiinţează un Comitet de Evaluare condus de fostul preşedinte al Consiliului European, Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria şi va prezenta un raport. Asta a decis acum Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret. Această decizie intră imediat în vigoare. Partidul Naţional Liberal a votat în favoarea acestei decizii. Viktor Orban şi reprezentanţii Fidesz au părăsit sala“, a scris Mureşan pe pagina sa de Facebook.

Solicitarea lui Weber şi votul din PPE survin pe fondul unor preocupări că Fidesz desconsideră statul de drept, notează Reuters.

„Vom înfiinţa un comitet de evaluare, format din trei persoane, prezidat de (fostul preşedinte al Consiliului European, n. red.) Herman Van Rompuy. Verdictul final al lui Van Rompuy va avea o enormă relevanţă politică“, a spus Manfred Weber mai devreme.

Suspendarea dreptului de vot pentru Fidesz ar urma să fie în vigoare până când comitetul de „înţelepţi“ condus de Van Rompuy va decide dacă partidul ungar a îndeplinit criteriile în vederea ridicării măsurii.

Până atunci, Fidesz nu va putea participa la chestiuni de partid, precum unele întâlniri sau voturi ale conducerii, notează agenţia de presă DPA, preluată de Agerpres în pagina electronică.

Mai devreme, şeful de cabinet al lui Orban a declarat că Fidesz va părăsi imediat PPE în cazul luării deciziei de suspendare.

„Este vorba despre demnitatea Fidesz şi a ţării“, a subliniat Gergely Gulyas pentru MTI.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

Podar
20.03.2019, 19:27:42

Ca ungurii-s ținuți in bratze, De interesele...germane... E cunoscut chiar si de...ratze, Cat sunt ele de...prostavane... Germanii le permit ...rasfatzul, Ascuns, le gâdilă...perciunii, Dar ii amenința cu...batzul, Numai așa..."de ochii lumii". ...

-2 (10 voturi)
Camelian Propinatiu
20.03.2019, 20:07:17

UE nu e o căsătorie din interes, are nişte valori. Vor avea suspendări şi excluderi partidele mai tupeiste care se fac că nu ştiu ce e corupţia.

-1 (11 voturi)
herr v.6.01
20.03.2019, 19:32:50

... Deci pleaca cainele (sic) de langa macelarie.

+1 (7 voturi)
costica cova
20.03.2019, 19:38:54

...un fel de MCV pentru Ungaria....deci fără drept de vot pînă la alegerile europarlamentare iar după.....după ce numărăm voturile la alegerile europarlamentare .....Curvă-i politica....Ungaria va face ce spune Germania (că vrea ori nu vrea )

0 (8 voturi)
mossss ion roata
20.03.2019, 21:07:29

Deci aşa, FIDESZ a cedat pedeliştilor votul pentru ca aceştia să susţină otrava chioveşită, iar aşa-zisul PNL votează apoi la un loc cu poponarii globalişti pentru sancţionarea FIDESZ! După alegeri, ba chiar înainte, îl aşteptăm pe Viktor Orban în grupul învingător ar partidelor conservatoare, naţionaliste, care vor fi majoritare în PE şi vor genera viitoarea Comisie Europeană. A, nu, nu acceptăm niciun DEXIT, nemţii trebuie să-şi reia rolul de contributori financiari, cu ciocul mic şi joc de glezne, fără comentarii, că ăsta trebuie să fie singurul lor rol în UE, după ce, prin baba absolută, au umplut Europa de ciuhapi!

+2 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările