Lipsesc culegătorii de căpşuni în Spania blocată de coronavirus

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
capsuni

Restricţiile legate de pandemia de coronavirus fac imposibilă venirea a mii de muncitori sezonieri din România şi alte ţări pentru a recolta roade pe câmpiile Spaniei.

"Este o situaţie dramatică", a declarat pentru DW Cristobal Picon, un fermier din Huelva, o provincie aflată în sud-vestul Spaniei. Recolta de căpşuni din acest an s-a anunţat dificilă din start, fiindcă fermierii au protestat împotriva preţurilor de producţie mari şi a preţurilor minime de vânzare a produselor. Dar apoi a apărut pandemia de coronavirus şi întreaga Spanie a intrat în carantină, ţara fiind sever afectată de un număr ridicat de infectări.

Cu câteva zile înainte ca premierul spaniol Pedro Sanchez să decreteze starea de urgenţă, Marocul şi-a închis graniţele. De pe o zi pe alta, muncitorii marocani au fost împiedicaţi să ajungă la fermele din Spania unde muncesc în fiecare an. 

Între timp, muncitori din Europa de Est aflaţi deja în drum spre Spania s-au văzut nevoiţi să se întoarcă acasă, fiindcă guvernele din întreaga Uniune Europeană au luat şi ele decizia fără precedent de a închide graniţele. 

Astfel, de pe plantaţiile de căpşuni din provincia Huelva au ajuns în prezent să lipsească aproximativ 25.000 de muncitori sezonieri, potrivit asociaţiei de afaceri Interfresa. Cu acelaşi fenomen se confruntă multe alte ramuri economice din întreaga Europă, afectată de măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului. 

De altfel, nu sunt semne că muncitorii sezonieri vor primi aprobare pentru a sosi în Huelva în săptămânile următoare. "Nu este fezabil", a declarat un reprezentant al guvernului regional. Manuel Delgado Cabeza, profesor de agronomie la Universitatea din Sevilla, este convins că aceştia "pur şi simplu nu vor veni". Fermierii vor fi nevoiţi să se descurce cu câteva mii de muncitori care se află deja în regiune, plus localnicii.

Partea întunecată a aurului roşu

Şi mândria şi ruşinea poartă culoarea roşie în această provincie andaluză de la graniţa cu Portugalia, la ţărmul Oceanului Atlantic. Huelva produce 97 % din căpşunile spaniole. De acolo provin cele mai multe căpşuni oferite spre vânzare în supermarketurile din Europa. Economia din Huelva nu dispune de alte mine de aur, astfel că aceste exporturi au devenit principala sursă de venit şi un soi de blazon al provinciei. Ele sunt şi un motiv de mândrie locală într-o regiune afectată masiv de şomaj şi sărăcie. 

Dar căpşunile au şi o parte întunecată. Mare parte din succesul acestei industrii se datorează condiţiilor precare în care lucrează angajaţii. Anual, mii de persoane vin din ţări cum ar fi România, Bulgaria sau Polonia pentru a lucra pe câmp. Multe altele, în special femei, sosesc din Maroc. Foarte puţini dintre localnici îndrăznesc să afirme că migranţii vin să le fure locurile de muncă, fiindcă majoritatea nu sunt dispuşi să participe la strângerea recoltei.Delgado Cabeza a subliniat pentru DW că "Huelva are cel mai flexibil model de ocupare a forţei de muncă din istoria capitalismului". El a petrecut patru decenii studiind economia agricolă din sudul Andaluziei. "Oamenii sunt angajaţi în ţările lor de origine şi sosesc aici doar pentru perioada când este nevoie de munca lor. După aceea trebuie să se întoarcă acasă."

În februarie, raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Aston, a declarat că unii din aceşti muncitori sezonieri au fost cazaţi în colonii de barăci, "în condiţii mult mai grele decât în taberele pentru refugiaţi, fără apă curentă, electricitate şi grupuri sanitare".

Cu un an şi jumătate în urmă, o investigaţie jurnalistică germană a dezvăluit că mai multe muncitoare sezoniere ar fi fost abuzate sexual în timp ce lucrau în condiţii precare pe câmpurile de căpşuni din Huelva. Aceste acuzaţii nu erau ceva nou, dar au stârnit un val de indignare la scară naţională abia după apariţia subiectului în presa internaţională. "Când cetăţenii germani, de pildă, cumpără aceste căpşuni, ei ar trebui să fie conştienţi de ceea ce le însoţeşte", a mai declarat Delgado Cabeza. 

Face guvernul tot ce poate?

Şi muncitorii locali sunt afectaţi de restricţiile impuse de măsurile anti-coronavirus. Iniţial, numai doi oameni puteau călători într-o maşină şi numai trei într-un microbuz cu nouă locuri. Drept rezultat, mulţi dintre ei nu se pot duce la lucru, a comunicat pentru DW asociaţia Interfresa.

De atunci guvernul a operat câteva modificări, în aşa fel încât localnicii să poată lucra pe câmp mai uşor. Spre exemplu, ei se pot angaja ca muncitori sezonieri fără a pierde ajutorul de şomaj. Dar este asta de ajuns?

"Nu ştiu ce să spun", a declarat pentru DW Natalia Aguilera, manager în cadrul Cooperativas Agroalimentarias de Huelva. "Este un echilibru între sănătate şi economie." Ea crede însă că "ar fi interesant ca oameni care trebuie să muncească să poată veni, chiar şi din alte ţări." Mai ales, adaugă Aguilera, că există doar o mână de cazuri confirmate de coronavirus în provincie. Ministerul spaniol al Agriculturii nu a răspuns la cererea de a comenta pe acest subiect. 

Cerere în scădere

Între timp lucrurile au devenit şi mai complicate. Când alte state europene, în special Germania şi Regatul Unit, două din cele mai importante pieţe de desfacere, au introdus restricţii similare, comenzile pentru căpşuni au scăzut cu 40-60 %, potrivit Interfresa.

În plus, cererile la nivel naţional, provenind de la hoteluri, restaurante şi cofetării au dispărut. Şi în supermarketuri oamenii se duc mai rar şi cumpără mai puţine produse proaspete. Aguilera a conchis: "Suntem acum îngrijoraţi că ne vom pierde pieţele." Totuşi, în opinia sa, situaţia s-a echilibrat forţat. Având la dispoziţie mai puţină forţă de muncă, este posibilă aprovizionarea supermagazinelor cu o cantitate mai mică de produse. Dar asta se traduce în venituri mai mici. 

Enrique Anarte - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite