Lituania a preluat preşedinţia Consiliului UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lituania a preluat astăzi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi îşi va păstra această funcţie până la data de 31 decembrie 2013. Statul baltic, aderat la spaţiul european în 2004, va prezida Consiliul UE cu cel mai redus buget din istorie, numai 62 milioane de euro, în comparaţie cu Polonia, care a beneficiat în 2011 de 115 milioane de euro.

Cunoscut şi sub denumirea informală de Consiliul UE, instituţia reprezintă forul în care se reunesc miniştrii din statele membre pentru a adopta acte legislative şi pentru a coordona politicile europene. 

Consiliul Uniunii Europene adoptă legislaţia europeană, coordonează politicile economice generale ale statelor membre, semnează acorduri între UE şi alte ţări, aprobă bugetul anual al UE şi elaborează politica externă şi de apărare a UE .

„Nu va fi o supriză dacă priorităţile noastre principale vor reflecta în principiu, situaţia economică a Europei“ a declarat preşedinta Lituaniei, Dalia Grybauskaite, pentru publicaţia EUobserver.

„Am moştenit multe probleme. Aproximativ 80% din agenda noastră va fi ocupată de chestiunile majore legate de economia europeană, nivelul integrării europene, creşterea economică, slujbe şi acordul de liber-schimb cu SUA“ a mai spus şeful statului lituanian.

Va fi un mandat foarte încărcat al preşedinţiei Lituaniene, în special din cauza aprobării bugetului UE pe următorii 7 ani, care va avea nevoie de 75 de acte adoptate până la 1 ianuarie 2014. Mai mult, din cauza alegerilor parlamentare de la Bruxelles, programate pentru mai 2014, preşedinţia Consiliului va fi nevoită să adopte o mare parte din legislaţie în următoarele 6 luni, deoarece actualul legislativ european va mai avea doar 3 luni de lucru anul următor.  

„Pe lângă toate acestea, „amprenta lituaniană“ pe care o vom aduce va fi Parteneriatul Estic, Strategia Mării Baltice şi graniţele externe. Prin Parteneriatul Estic, dorim să finalizăm acordurile de asocierea cu unele state non-UE, precum Ucraina.“ a mai spus preşedinta Gruauskaite.

Parteneriatul Estic este un acord prin care UE caută să obţină relaţii mai strânse cu Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbagian, iar în final să aibă acorduri de liberă circulaţie şi schimb comercial fără constrângeri. Mai mult, pe termen lung, UE îşi doreşte şi o apropiere faţă de Belarus, un stat european foarte izolat în acest moment, din cauza conducerii autoritare a  liderului Lukaşenko.

Lituania va găzdui summitul Parteriatului Estic în noiembrie la Vilnius. Este un eveniment cu importanţă majoră pentru Republica Moldova, care a reuşit în ultimele luni o apropiere semnificativă de Bruxelles, şi aşteptă o intensificare a relaţiilor de cooperare după summitul din noiembrie.

România este programată să preia preşedinţia Consiliului UE pe 1 iulie 2019, pentru 6 luni. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite